[]

Andy Warhol hakkında neden bu kadar çok şarkı yazılmış?

Şuradan bakarsanız farklı müzisyenlerin içinde "Andy Warhol" geçen şarkı isimlerini görebilirsiniz:

www.lastfm.com.tr

Bunların ilk 8 tanesinin sözlerine baktım ve 7'si birbirinden farklı şeyler. Yani cover falan değiller. Andy Warhol hakkında yazılmış başka başka şarkılar. Ve 8'le de kalmıyor farklı gruplar.

Sorum basit; neden? Neden bu kadar çok bahsedilmiş şarkılarda bu adamdan?

Tamam, anlıyorum; "garip" bir sanatçıydı, birçok konuda çığır açtı, kalıpları yıktı falan filan. Ama neden başka büyük sanatçılara bu kadar referans yokken buna var? Mesela "Salvador Dali" yazınca (belki de Warhol kadar garip biri, üstelik daha ünlü), adına yazılmış birkaç tane farklı şarkı var:

www.lastfm.com.tr

Mesela Janis Joplin hakkında, Freddie Mercury hakkında, Darwin hakkında, Newton hakkında böyle şarkılar yok. Bu Warhol'u bu konuda özel kılan şey ne?

Ya da tek tek gidip şarkı sözlerini incelemedim; acaba Warhol hakkında değil de bir konsept hakkında mı bu şarkılar?

 
warhol çok sosyaldi, bir de bu kültürün babası o yüzden ismi de aslında bir pop ikonu gibi, adama referans değil yani esasen. bir nevi sıfatlaşmış, kavramsallaşmış, etiketleşmiş, dediğin gibi.


  • kediebesi  (06.11.13 10:01:48) 
kediebesi'ne ek olarak müzik piyasasıyla da içli dışlı bir adam. bir gruba (velvet underground) sponsor olmuş kaç sanatçı vardır ki sanat tarihinde? albüm kapakları falan da yapmış. o camianın içinden biri sayılır yani. o nedenle saygı+sevgi+reputation anlamında epic level bir abimiz. bu sevgiyi göstermek için adına bu kadar şarkı yazılmış olabilir.


  • sir gawain  (06.11.13 10:05:03 ~ 10:05:59) 
Bence diğerlerinin sadece müzik insanı ya da bilim adamı olması. Bu abinin her türlü sanatsal aktivitede faal rol alması. Ayrıca yakın geçmişte yaşaması son olarak adına şarkı yapmış bahsi geçen müzisyenlerin yaşları itibari ile birebir tanışmış olmaları olabilir. Ayrıca ve Tabii ki kediebesi +1


  • kafadanbacakli  (06.11.13 10:05:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.