[]

Başörtüsü Kullananları Münzevi Görmek?

başörtüsü kullanan kadınları, "daha fazla" müslüman olarak görmek neden? veya o kişilerin "daha müslüman" davranmasını beklemek neden? başörtüsü kullanan kadınların inzivaya çekilmiş gibi yaşamalarını beklemek neden? neden başörtüsü kullanan insan, sevgilisiyle öpüşemez olarak görülüyor? başörtü kullanmak, islami olarak uygulanması gereken birşey. ama namaz kılmak, oruç tutmak, yalan söylememek, küfür etmemek gibi şeylerde islamiyetin içinde. yani islamın yap dediğinin yapılmaması sadece "bir günah" iken, baş örtüsü kullanan kızın "günah işleme seçeneğinin" elinden alınması neden? başörtü kullanmayan birisi kendinin günah işlediğini aslında kabul ediyor da, o yüzden mi " hem başını kapatıyor, hem de parklarda öpüşüyor" vs. cümleler kuruyorlar? dini olarak yalan söylemek günah, yalan söylemeyen insanların öpüşmesi neden normal algılanıyor?
neden başörtüsü kullanan insanlar, başını örtükleri için rahibe gibi yaşamaları gerektiği düşünülüyor?



 
öyle bir intiba bırakıldığı için. otobüste omuzun değince, tecavüze uğramış tepkisi verirsen, yada yabancı erkeklerle fiziksel münasebetten kaçınıp sosyal hayatta münzevi takılırsan millet de sana öyle tepki verir. benim valide ve kızkardeş de türbanlı ama maalesef durum öyle.


  • dokunmakalbime  (01.11.13 14:50:37) 
sanırım başörtüsü kullanan kadınların istinasız hepsinin başörtüsü takmayı dini hassasiyetlerinden dolayı kendilerinin seçtiği önkabulünden ortaya çıkmış bir şey bu. eğer bir kadın başını örtüyorsa bunu araştırıp, okuyup örtmüştür. e kuran'ı okumuş da örtmüşse de kuran'ın diğer yapma dediklerinin de yapmaması gerekir.

fakat işte herkes başını kendi seçeneği ile örtmüyor. zorla örtülen insanlar çoğunlukta. böyle olunca da dini hassasiyetleri olmayan bir kadın ile örtünmüş bir kadın arasında hiçbir fark kalmıyor. o bilinçle kapanmıyor sonuçta, bir baskı sonucu kapanıyor.

tam tersi bir durum da mevcut. namazını kılan, orucunu tutan, yalan söylemeyen vs vs (iyi bir müslüman olan) başı açık kadına da başı kapalı güruh "orospu" muamelesi yapıyor.

aslında toplumca ne kadar kafayı yediğimizin bir göstergesi işte.

edit: bir de (bu benim yorumum tabii) çoğu kapalı kadın islamın özünü kavrayabilmiş değil, ondandır bu düşünce biraz da. sen yalan söyle, iyi bir insan olma, insanlara yardım etme vs vs ondan sonra başını örttüğün zaman çok iyi müslüman olduğunu söyle,başı açığa küfret. böyle olunca da insanlar deliriyor tabii. şekilcilik çok kötü.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (01.11.13 14:54:38 ~ 15:00:47) 
bu veya bunun tam tersinin bir seye inanmakla ya da inanmamakla bi alakasi oldugunu dusunmuyorum.

bana gore bunun sebebi insanlarin kendilerini her seyi yargilayabilecek ve hukum verebilecek bir varlik olarak gormeleridir. oysa ki her inancin kendine gore bunu yapacak, guc sahibi bir varligi mevcut. herhangi bir inanci olmayanlar icin boyle bi sey olmasa da ben onlara da bu kendini bi sey zannetme ki evet insanlari yargilamak aslinda hic bi sey olmayan insanin kendini bi sey sanmasidir, iste bunu yakistiramiyorum. buyuk bir celiskiye dusulmus oluyor cunku.

ozet olarak insanlar ney yapabileceklerini ve nerede duracaklarini bilmiyolar. ne yazik ki bu her inanca mensup kisiler tarafindan yapiliyor, ya da inancsizlar..
  • mosakale  (01.11.13 15:01:57) 
Başörtüsünün temsil-i ifadesi biraz farklı. Başörtüsü takan bir hanım kızımız lisan-ı hal ile "ben bazı konularda hassasım" mesajı veriyor gibi gelir bana. yani inançlı bir insanın dinin yasak ettiği şeyleri yapması evet onu ilgilendirir ama temsil noktasındaki kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekir diye şeyettim. Tabi bir çok olayda olduğu gibi kadınlar biraz daha şanssız bu konuda.

şöyle bir köşe yazısı vardı. özeleştiri içeren:

yenisafak.com.tr
  • spatzle  (01.11.13 15:15:33) 
"neden başörtüsü kullanan insanlar, başını örtükleri için rahibe gibi yaşamaları gerektiği düşünülüyor" sorusunun cevabı çok basit. tutarlı olmaları bekleniyor. insanın karşısındakini değerlendirme kriterlerinden en temel olanı tutarlılık. çünkü tutarlı=öngörülebilir=kötü sürpriz yapmaz

bu beklenti size çok yersiz gelebilir ki bence de çok yersiz ama olağan bir beklentidir. şaşırmıyorum.
  • nereye bu gidis  (01.11.13 15:19:31) 
işlediği günahları örtmek için başörtüsü kullanıyor olamaz mı?


  • faaip de oiad  (01.11.13 15:39:27) 
o.ceki cevabima biraz daha devam edebilirim gordugum kadariyla.

mesela basortusu ya da diger adiyla turban takanlarin temsilci oldugunu kim belirledi? illa bir temsilci arayacaksak kikesinlikle boyle bi gorevimiz ve hakkimiz yok, islamin 5 sartini uygulayanlari temsilci alalim. ki alamayiz yani, cunku boyle bir sey yok. bir insanin bir inanc dogrultusunda bir seyi yapiyor olmasi butun gereklilikleri yerine getirecegi anlamina gelmiyor. sonuc olarak kimse her basortuluden evliya gibi yasamasini beklemesin. allah bile boyle bi sey beklememisken insanlarin boyle bir beklentiye girmesi buyuk hata. insan oldugumuzu ve hata yapabilecegimizi unutmasak dunya daha yasanilir bir yer olacak sanki. bir de hatalari yargilayacak ve hukum verecek olanin biz insanlar olmadigimizi unutmasak. cunku sen yargilarsan, baskasi da seni yargilar. onu da bir baskasi.. neden? bize mi kaldi insanlara hangi inanca gore neyin dogru neyin yanlis oldugunu bildirmek? birakin insanlar ne istiyolarsa yapsinlar. kimseyi de hic bi seyin temsilcisi olarak gormeyin. onlar temsilci olduklarini idaa etseler dahi..
  • mosakale  (01.11.13 15:43:16) 
"temsil" kelimesine takılmış mosakale. açıklama yapmış. sonuna kadar katılıyorum dediklerine. bir erkek olarak bilemem ne fırtınalar koptuğunu bir kadının içinde. özeleştiri yaptığım için mesela ismail kılıçarslan'ın yazısını koydum, çok güzel açıklamış günümüz muhafazakarlığını.

ben mesela bir iş yemeğinde içki içmeyince diğer insanların gözünde farklı bir yere konuyorum. hükümet yandaşı, cemaatçi gibi kalıplara sokulup bir de gereksiz tartışmaya girmemek için araba kullanıcam yalanını attığım bile oldu. ama sırf alkol kullanmıyorum diye benden münzevi olmamı bekleyen sayısı da fazla. bundan hoşlanmasam da bir kişi bir şeyi diğerinden daha fazla yapıyor görünüyorsa ona daha fazla sorumluluk bindiriliyor. ama dışarıda bu algı var diye ne ben alkol kullanırım ne de inançlı bir kadın başını açar. otomatikman bu eleştiriye de açık olmalı diye düşünüyorum ama dediğim gibi algının çıkış noktası hatalı ama bunun doğal olmasını engellemiyor. doğal bir şey de hatalı olabilir yani.
  • spatzle  (01.11.13 15:53:04) 
@mimikikili; bu baskı denilen " bazı ve bazı yerler" her görüşün "bazen" karşılaşabildiği bir durum. yani tam aksi durumlarda olabiliyor.

dokunmakalbime; aynı hareketi yapanın başı açık olanına mı kezban deniyor o halde? çünkü bu söylem kezban başlığında da çok kullanılıyor. ayrıca başı açık olan insanlarda da bu davranış olabiliyor. ve bahsettiğiniz tepkiyi vermeyen başörtülü insanlar epey fazla. daha dün, otobüste çantamı yanımdaki koltuğa koydum, bindiğimde çok boştu. neyse zamanla doldu otobüs en azından ön kısımlar doldu. bir kız bindi durakta, koltuk bakındığı anda ben de hemen çantamı kucağıma aldım. kızın yüz ifadesi nasıl bir tiksinmeye döndü anlatamam. tamam yakışıklı biri değilim, hatta çirkin biriyim. ama bu yüz ifadesi gerçekten tipime miydi yoksa sanki fırsat kollamışım gibi düşünmesi için miydi bilmiyorum. zaten sanırım arkada boş yer vardı gitti o tarata bir yere oturdu ( belki de oturmadı bilmiyorum, dönüp bakmadım.)

@bu nick tam yirmi alti karakter; dini hassasiyet başörtüsü üzerinden özellikle simgelenen birşey değil ki. iftira,kötü söz, ibadetler, dedikodu gibi diğer dini hassasiyet içeren şeylerden sadece biri. başını örten birinin bunu kuranı okuması ön kabulü, örtmeyen insanların okumadığı veya kuranı referans kabul etmedikleri anlamına mı gelir? tekrarlıyorum ama başını örtmek dinin emrettiği şeylerden sadece biri. namaz kılıyorsun diye küfredemezsin diye birşey yokki. sadce küfrettiğin için günah işlemiş olursun.
dışarda başıörtülü birinine öpüştüğü zmaan, " ruhu orospu " denmesi neden o halde. başı açık olana kafir gözü ile bakılmasını da elbette reddediyorum. çünkü sadece "bir" günah işliyor. başını örtmek yalan söylememe zorunluluğu vermiyor.

temsil içeriğine kesinlikle katılmıyorum islamiyette bir dini sınıf yoktur.
takke,sarık vs. ise, dergahların,tarikatların kendi içlerinde kurumsallaşma e hiyerarşiyi belli etme amaçlı uygulamalarıdır.

@nereye bu gidis; tutarlı olmaları neden gerekiyor? ve bu tutarlılık hangi kıstasar ile belirleniyor? başı açık birinin yalan söyleme, dedikodu, zekat vermeme gibi hakları mı oluyor? eğer başı açık biri yalan söylerse tutarlı mı davranmış oluyor?

@faaip de oiad; başörtüsü kullanmak başka hataları temizleme aracı değildir. sadece başını örtme gerekliliğinin yerine getirilmesidir. günahları örtmekten ziyade, günahlara dair af dilemek amacıyla islam içinde " tövbe " uygulaması var.

soru toplamış fatih terim gibi hissettim kendimi :) böyle her cevap verene, karşılık vermek itici görünüyor. ancak amacım cevap vermekten ziyade konuyu kendi bakış açımla da sizlere sunmak, ve fikir çeşitliliğini artırmak. teşekkür ederim herkese.
  • ete summer  (01.11.13 18:21:47) 
@ete

ben zaten senin soruna cevap vermeye çalıştım. "neden?" diye sormuşsun. insanlar böyle düşünüyorlardır büyük ihtimalle diyorum yani. akıl yürüttüm yoksa katıldığım bir şey değil. biz böyle konuşunca insanların akıl yürütmeleri buharlaşmayacak.

editlediğim kısım kendi düşüncemdi tabii. =) hiç kimseye böyle bir sorumluluk yüklememekle beraber, başı açığa laf eden kadına da iki kelam ediyorum arada.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (01.11.13 23:28:36 ~ 23:31:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.