[]

kırpıcı devreler-elektronik

Resimdeki kırpıcı devrenin, diyotun çalışıp çalışmama mantığını anlatabilir misiniz?

Ayrıca bu konuyla ilgili kaynak filan verebilirseniz süper olacak.

teşekkürler.

 
ne güzel direnç o :)

giriş sinüzoidal varsayalım.
pozitif alternans için diyot iletimde
a) ideal diyot ise, çıkış = sıfır
b) diyot ideal değilse, çıkış = diyot iletim gerilimi ( örn:0.6 Volt)

Negatif alternans için diyot kesimde.:
çıkış = giriş.
  • nicin ben  (15.04.09 17:52:04) 
tamamdır bunu anladım.teşekkürler.

peki hocam bu diyotun tam altına örnegin 5 V'luk bir kaynak koyduğumuzda diyot iletimdeyken neden çıkış=0 olmuyor da çıkış=5 oluyor.
  • ocanal  (15.04.09 18:02:31) 
dogru anladıysam, kaynak eklendiğinde, kaynağın alt ucu ile diyotun üst ucundan çıkış alınacak. Bu durumda ıkış, diyot gerilimi ile kaynak geriliminin toplamı oluyor.

Elektronik simulasyon programları yardımıyla, böyle devreleri 2 dakikada kurup deneyebilir, sonuçları değerlendirebilirsiniz.
  • nicin ben  (15.04.09 19:10:32) 
proteus'u kurun deneyin hocam hem daha güzel olur böyle görsel görsel.


  • redstreak  (15.04.09 20:27:59) 
ben senin hocan olsaydım ki degilim, elektronik ön lisans mezunuyum, lisans tamamlıyorum, sen bu dersden sittin sene gecemezdin. öyle direnc mi olur, sen hangi devre şemasında öyle bir direnc gördün. ayıp yahu !...


  • scp  (15.04.09 22:33:25) 
yav niye üstüme geliyorsunuz ne yapayım oldum olası sevmem bu elektrik işini öyle paintte soruyu daha rahat anlatmak için çizdim sadece.


  • ocanal  (15.04.09 22:48:32 ~ 22:49:47) 
@ocanal : üzerine gelmek degil. elektronik ve elektrigin şakası olmaz. bilhassa elektrigin. çarpıldın mı bitti. çizim ve meslek işlerinde'de devre genellikle şema üzerinden calıstırılır. şemayı oyun olsun diye cizmiyoruz biz anlatabildin mi? ne okuyorsun üniv/lise bilmiyorum ama, yarın birgün, senden ast olarak calısan bir adama bu devreyi cizip al bu işi yap dedigin zaman, sana küfür eder, okul bitirmiş, daha direncin nasıl cizelecegini bilmiyor diye. ben apartman şeması ciziyordum, zil, aydınlatma ne ararsan. bi mınakyodumun dairesinde sigorta kutusu koymadım diye, 50 puanıma kaydı 7 sene önce lisedeki hocam, kendisine allah razı olsun, iyikide puanımı kırmıs diyorum şimdi. bilgisaradan falanda çizmiyorum, elde ciziyorum hepsini :)


  • scp  (15.04.09 23:22:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.