[]

Marmaray projesindeki eksiklik iddiaları doğru mu?

Merhabalar. Sorumdan önce şu ön bilgiyi vermek istiyorum; bu soru Marmaray projesini kötülemek amacıyla sorulmuş bir soru değildir. AKP karşıtı olun yada olmayın, bu ulaşım aracını her iki kesim de kullanacak ve olası bir felakette her iki kesimden insan zarar görecek. O yüzden objektif bir şekilde cevap verirseniz sevinirim.

Projede görev alan Rıza Behçet Akcan'ın hazırladığı rapora dayanarak TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, Marmaray'ın bitirilmeden açıldığını iddia ediyor. İlgili haber burada: www.radikal.com.tr

Bugün yaptığım araştırmalar sırasında, projenin yüklenicisi Japon firmanın da sinyalizasyon ile ilgili problemlerden dolayı projenin bu haliyle açılmasının felakete yol açacağı uyarısında bulunduğu iddia ediliyordu.

Kadir Topbaş ise projede herhangi bir problem olmadığını iddia ediyor.

Bu problem ya vardır yada yoktur esasen. Yani görecel birşey değildir. Ama eldeki verilere göre kesin bir karar veremiyoruz. O yüzden şu soruyu sormak durumundayım: Sizce hangi taraf ne kadar doğru söylüyor olabilir?

 
hocam öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, hepsi mümkün ya. yani hakikaten sırf oy alcam diye "bir şey olmaz yaaaa" diyip, adam gibi bitirmeden de açmış olabilirler. her şey doğru düzgün yapılmış ama sırf akp yaptı diye güvenlik zaafiyeti varmış gibi haberler de çıkarıyor olabilirler. hepsinden beklenecek şeyler bunlar. kime güveneceğimizi bilmiyoruz ki anasını satayım.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (29.10.13 19:20:36) 
"Kadir Topbaş ise projede herhangi bir problem olmadığını iddia ediyor."

mühendisler bilmemneler yalan söylüyor, kt doğru söylüyor öyle mi? ben senin anlattığın kadar biliyorum, marmaray beni ilgilendirmiyor zaten. ama bir sorun varsa güveneceğim kişi ne kt olur ne de herhangi partiden bir mv.
  • patr  (29.10.13 19:26:07) 
bu projeyle ilgili bir çok konuyu tartışabilirim. sözlükte yazdıklarıma bakarsanız da genel olarak siyasi açıdan ne noktada olduğumu görebilirsiniz.

fakat bazı gerçekleri de kabul etmek gerek. inşaat mühendisiyim, bu projede de bir çok mühendis arkadaşım çalıştı, hocalarım danışmanlık yaptı vs. böyle bir projede, bu yazılıp çizilenler gibi risklerin göze alınması olası değil. kaldı ki, bu işin büyük bölümünde Japonlar doğrudan yer aldı. bu adamların kendi sorumluluklarındaki bir projeyi güvenlik riskleri varken açtırabileceğine inanmak komik oluyor. bakanları gerektiğinde harakiri yapan bir toplumdan ve başbakanının gelip açtığı bir projeden bahsediyoruz.

doğrudur, proje bitirilmemiştir, daha yapılacak çok fazla iş var. fakat açılan kısmın güvenlik riskine kesinlikle inanmıyorum.
  • silent storm  (29.10.13 19:33:41) 
Rıza Behçet Akcan Ak parti karşıtı diye biliyorum.


  • hepiniz oleceksiniz  (29.10.13 19:53:38) 
@hepiniz oleceksiniz: Rıza Behçet Akcan AKP karşıtı olabilir. Asıl problem AKP karşıtı bir kişinin bu iddialarının gerekli ispatlarla yalanlanamaması.

@silent storm: japonların itirazları da bu yüzdenmiş işte. bahsettiğin üzere adamlar her işi kusursuz bitirmeye çalışıyor. senin benim "olmaz yea" diye nitelendirdiğimiz ufak çaplı riskleri bile önlem almadan iş bitti demiyor.. hal böyle iken bu risklere rağmen açılışa yapılmasına itiraz edildiği söyleniyor. ama bir yandan başbakan düzeyinde temsil edildikleri bir açılışta da böyle yarım bir projeyi kabul etmeleri de pek olası görünmüyor.
  • okanlash  (29.10.13 20:26:57) 
aynen öyle. düşünsenize, bu projede bahsedilen sıkıntılardan birinin olduğunu. japon firması yapıyor, başbakanı açıyor. hepsi kendini boğaz köprüsünden aşağı atar.

bir de bundan bağımsız olarak da. artık dandik bir konut projesi bile eskisi gibi yapılamıyor. böyle bir projeyi varın siz düşünün. bu işin çok farklı ayakları var. buna yakın büyüklükte bir çok projenin planlama aşamasında da bulundum. o hepitopu para meselesi gibi görülen finansman ve krediler için, kreditörlerin seçtiği uluslararası danışmanlık firmaları ananızdan emdiğiniz sütü burnunuzdan getiriyor. her şeyi bırakın, onca kredi kullandırdıkları projede olası en ufak bir riske finans kuruluşları bile izin vermez.

içinde uzunca süreler bulunmuş birisi olarak, bu ölçekteki projelerde işlerin nasıl yürüdüğüne aşinayım. dediğim gibi, projenin kalan yönlerini tartışmak apayrı bir olay. eleştirmekle bitmeyecek bir çok konu var.
  • silent storm  (29.10.13 20:58:36) 
bugün karşıya yürümüşler diye okudum ekşide demek ki eksiklik varmış :p


  • patr  (30.10.13 11:51:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.