[]

Tanrısız din

var mı tam olarak?

şimdi biraz araştırdım da, budizm'de tanrıya tapma yok ama tanrının olduğunu söylüyor bir şekilde. neden tanrının olduğunu kabul ediyor?

bazı liberal hristiyan tanrıbilimciler de tapılması gereken bir tanrının olmadığını ve üstün bir gücün olduğunu söylüyorlar.

okuduğum kadarıyla bir tek jainizm tanrıyı kabul etmeyen bir din.

peki bütün dinlerde üstün bir güç var mı o zaman?

 
tanrının olmaması dinin mantığına aykırı değil mi? içinde tanrı veya ona benzer bir üstün güç falan barındırmayan şeye din denemez bence. bir görüş, bir akım, ideoloji falandır. bişeye tapınmak lazım din olması için.


  • ritu vs asas  (28.10.13 05:47:02) 
Bu üstün güç doğa olabilir. Öyle çıkıp insan gibi konuşmaz, ders vermez, cezalandırmaz ama sonuçta üstün bir güçtür. Bu şekilde olabilir.


  • sehpa fx350  (28.10.13 08:07:51) 
Budizm'in Tanrı görüşü iki cümlede ifade edilebilecek bir şey değil, o yüzden bir şey diyemiyorum.


  • ikametsiz  (28.10.13 08:42:23) 
Budizm'de tanrı yoktur.
Taoizm'deki Tao diğer dinlerdeki üstün, herşeye gücü yeten tanrı kavramından farklıdır. Tanrı diyemeyiz pek.

Bu sebeplerle Budizm ve Taoizm bizim din diye bildiğimiz kavrama pek uymuyor kanımca. Din'i, insanlar, anlayamadığı, tehlikeler karşısında sığınabileceği kendinden üstün kavramlara duyduğu ihtiyaç sebebiyle ortaya çıkarmış. Bu sebeple ortaya çıkan her dinde de tanrı, ya da tanrılar var.
  • franz kafka  (28.10.13 08:53:40) 
kafka doğru
tanrı yoktur
üstün güç filan da yoktur
sebep sonuç ilişkileri ile doğmuş, gelişen bir evren vardır, bilimin de benimsediği gibi
o yüzden hatta bi çok konuda bilimle anlaşabilen tek inançtır
din veya ideoloji sosyolojik bi olaydır, bireysel kısmı ise inançtır. budizm'de görülemeyen, ölçülemeyen, bilinemeyen şeylerle ilgilenilmez, bütün deliller zaten gözümüzün önündedir. öyle ki buda'nın bile 'herşeye, benim dediklerime bile kendi aklınızı kullanıp, sorgulayıp öyle inanın inanıyosanız' dediğine inanılır.
hatta sırf bu idari gücün olmayışı nedeniyle budizmde sorumluluk kişinin kendisindedir.
  • kediebesi  (28.10.13 09:21:40 ~ 09:24:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.