[]

neden yaşamamız gerektiğini açık açık söyleyen din

mantıklı bir şey söyleyip söylemediği önemli değil, yeter ki "yaşama nedeniniz x'tir" desin. mesela ibadet için yaşıyorsunuz, tanrı/allah istediği için yaşıyorsunuz gibi bi cevap değil ama. var mıdır böyle din? şu yerli afrika dinlerinden bile olur.




 
dünyaya gelmem ellerimde olan bir şey değildi yani bir amaç için gelmiş olmam gerekmiyor. yaşıyorum çünkü doğdum ve çeşitli donanımlar kazandım. o donanımlar sayesinde de çeşitli yönelimler edindim. yaşıyorum çünkü yaşıyorum.


  • kirazıseviyorum  (27.10.13 23:33:49) 
@kirazıseviyorum benim de düşüncem buna benzer, bir amaç uğruna yaşadığımızı düşünmüyorum, nedensizlik adına yaşıyoruz. ama sorum bu değil yani. bunu bi nedene bağlayan bir din var mı, bu olayı nasıl çözmüş diye merak ediyorum. çünkü düşününce örneğini verdiğim nedenlerden farklı bir şey gelmiyor akla bir din açısından.


  • yasli ateist  (27.10.13 23:36:47) 
@yasli ateist

vallahi bilgim yok benim de.
  • kirazıseviyorum  (27.10.13 23:43:57) 
@straight gigolo, hocam ama dediğim gibi istediğim şey tam olarak bu değil. yani ibadet etmek, imtihan edilmek gibi bi cevap veren bir dini sormuyorum. daha bunların dışına çıkmış bir şeyler.

@mavijojobatanecigi, işte hepsinde öyleymiş gibi duruyor, belki farklısı, "yaratıcı" olanı vardır diye şeyettim ehehe.
  • yasli ateist  (28.10.13 00:36:30 ~ 00:37:36) 
"net" olarak yok. çünkü dinlerin tamamının metinleri evrensel ahlak iddiasındadır ve bu eksende birçok ortak noktaları var, çelişen yanları da var ama aynı zamanda metaforlarla bezeli ve iblis- adem ya da prometheus-epimetheus gibi zıt kilikler üzerinden meselesini anlatıyor, ama son yorumu da sana bırakıyor hep.

mesela yukarıdaki ayetler, "imtihan" demiş ama nasıl? kilit noktalar var her metinde, onlar bununla ilgili ipuçları veriyor ama genel olarak her çağda bir "gelenek-atalar dini ile yenilik dini" çatışması var ve peygamber diye anılan şahısların mücadelesi de bu eksende.imtihana kimisi "tanrı da bize ne zenginlik vermiş keh keh imtihan ediliyoruz yağla balla kırkta birini verelim de sınavı kazanalım keh keh ben 39 ekmekle götümü büyütürken pis fakirler bir ekmekle doysun işte" tipinde bakar ve hem burada hem öldükten sonra cenneti ister kendine açgözlülükle, kimisi "fakirlikle imtihan ediliyoruz cennette kralız" der ve tabiri caizse götü açıkta gözü cennette yaşar. halbuki yasin suresi 47. ayet bu iki yoruma da kocaman bir "siktir" çeker: "müminler kafirlere 'ellerinizdekini paylaşın' dediğinde onlar 'allahın dilediğince doyurabileceğini biz mi doyuracağız? sizapaçaık bir sapıklık içindesiniz'dediler"diyerek.
ya da nahl suresi 71. ayet.
Neyse, mesele şu ki, kilit noktaları yakalar ve yaşayanlara ve yaşananlara değil öze bakarsan; hepsinin temelinde mülksüzlük ve karşılıklı yardımlaşma var.
elmalılı hamdi yazır da t.c.nin halkı "türk-sünnileştirme" politikasına alet olmuş veya zorla edilmiş birisi. onun yaptığı meali okuyacaksan bunu da göz önünde bulundur derim.
  • dafaiss  (28.10.13 01:12:16) 
elmalılı hamdi yazır mealinde müminun 5,6,7. ayetlerine, sonra da arapça biliyorsan aslına bilmiyorsan bunların latince okunuşuna bak.
Elmalılı birçok mealci gibi bilerek veya bilmeyerek "cariye" kelimesini kuran'a "eklemiş". Allah affetsin, belki gaflet; ne bilelim aklındakini, allah rahmet eylesin. Ayrıca birini "eleştirmek" onu toptan düşman ilan etmek değildir. Cariye arapça bir kelime ve meale eklenebilmesi için orijinalinde de olması gerekir değil mi? Ama yok. Aman elmalılı demiş yanlışsa bile öyledir deyip kuran'ı tahrif mi edelim?
Kestirme verelim, şuradan oku:
(bkz: diyanet işleri başkanlığı/@dafaiss)
Ek olarak, taraf olmayan bertaraf olur. Ümmet ne bilmeyen biri "mezhepçi" olur ancak, mezhebi dinin kendisi snır, sonra karşısındakini mezhepçi sanır.
Şuna da bakılabilir, mezhepçilerde sık gözlemlenen bir savunma mekanizması:
(bkz: yansıtma)
  • dafaiss  (28.10.13 02:36:03) 
beyler bayanlar sakin, ben sadece böyle bir dinin var olup olmadığını sordum meraktan ki islam da bu kategoride değil.


  • yasli ateist  (28.10.13 03:22:17) 
arada bana şöyle bi düşünce geliyo. varoluşunun bi amacı belki olabilir, ama bu bulunduğun ortam/evren içinde bir mantığa oturuyodur, sana/egona/şartlanmalarına anlamlı (bir amaçmış gibi) gelmiyordur.


  • kediebesi  (28.10.13 03:51:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.