[]

ulus/millet?

türk ulusu ile türk milleti arasında anlam olarak fark var mıdır sizce?

((bence yoktur ama arkadaşım türk ulusunun türk ırkı(azeri, özbek, kazak vb.) türk milletini de burdaki türkler olarak algılıyormuş))


 
fark yok. eşanlamlı kelime.

(bkz: ulus millet ayrımı)
  • ermanen  (25.10.13 18:24:42 ~ 18:25:53) 
esasında eş anlamlı, ancak algılanışta ulus daha seküler bir söylem, millet ise dini çağrışımı daha yüksek.
ulus; daha üniter ve homojen bir yapıyı, millet; ise daha emperyal heterojen bir yapıyı ifade eder.

  • ete summer  (25.10.13 18:31:31) 
siyaset biliminde birbirine es olarak kullanilir bu iki kelime. kokeninde, gecmis kullaniminda muhakkak farkliliklar mevcuttur ama gunumuz siyasi terminolojisinde ayni seyi ifade eder. ornegin kimi zaman milletlerarasi hukuk denir; kimi zaman uluslararasi hukuk denir.


  • nathanieltroy  (25.10.13 18:33:41 ~ 18:33:55) 
sol terminolojide ulus bir devletin içindeki tüm etnik yapıyı kapsar.

sağ terminolojide millet bir devletin içindeki tüm etnik yapıyı egemen din ekseninde kapmaya çalışır.

Not: sağ terminolojiyi kullanan kurum ve kişiler halk veya ulus yerine özellikle millet derler. (tabii bi miktar da "ümmet"i kastederek) milletin partisiyiz, millet bunu istiyor, milli irade vs. vs.
  • kosun lan mevzu var  (25.10.13 18:39:31) 
senin arkadaş turancı olmalı. yanılıyor da olabilirim tabi bu tahminimde ama bu tip kavramlar siyaseten nereden baktığına göre değişiyor. sosyolojide de farklı şeylere işaret ediyor. bir de millet- milliyet ayrımı var mesela.
ayrıca sözlükte eş anlamlı olduklarının yazması öyle olmaları gerektiği anlamına gelmiyor; dil değişken ve hareketli bir yapı çeşitli anlam kaymaları olabiliyor; bu zaman zaman eş anlamlı iki kelimedne birini başka, birini başka bir şey için kullanmak şeklinde de olabilir pekala.

  • dafaiss  (25.10.13 18:47:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.