[]

Rumlar Yunan mı?

eğer öyleyse bizanslılar da mı yunandı? bizans adını taktığımız devlet aslında doğu roma olduğuna göre italyanlarla yunanlar kardeş ya da kuzen mi? aslında pek mümkün değil çünkü yunanlar roma'dan çok önceki zamanlarda bile olan bi etnik grup. bu durumda roma imparatorluğu yıkılmadan önce çekoslavakya gibi bir şey miydi? yoksa bu yunanlar baklavaya, rakıya çöktükleri gibi işi bi katakulliye getirip roma'nın doğusunun da mı üstüne çöküp ele geçirdi?




 
rumlar romalıdır kardeşim. rome'ın okunuşunı düşün bizim rumlar oluyor işte. yunanistanda yaşayan rumlarda vardır yunanistanlıdır türkiyede yaşayan rumlarda vardır türkiye rumlardır onlar. sorun o kadar karışık ki beyin devrelerim iflas etti :D


  • melancholyman  (24.10.13 21:44:25 ~ 21:44:48) 
bizans tam olarak yunan değil. roma her ele geçirdiği yerdeki halklarla italyadan oraya gönderdiği insanları kaynaştırmaya çalıştı. ortaya da yarı yarıya kökenini koruyan ve romalı olan bir toplum çıktı. batı roma doğudan yaklaşık 1000 yıl önce yokolduğu için bu plan batıda işe yaramadı ama doğuda yani anadolu ve yunanistan topraklarında 1400lere dek yaşayabildi. bu da bizans toplumunun ortaya çıkması için yeterli oldu. aynı toplum şimdi yunanlılar işte.
eski yunanlılarla şimdiki halkın ortak noktaları bayağı az aslında.

  • tururo  (24.10.13 21:50:17 ~ 23:57:37) 
rum ile yunan aynı şey değildir..


  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (24.10.13 21:51:25) 
Rumlar Romalı falan değildir. Anadoluludur. Anadolu'ya verilen isimlerden bir tanesi de Vilayet-i Rum'dur. Evet, buradaki Rum, Roma'dan yani Doğu Roma'dan yani Bizans'tan gelir; fakat Rum dediğimiz Anadolu'da yaşayan insanların adıdır. Mevlana Celaleddin Rumi adını duydunuz mu? Romayla ne alakası var kendisinin?

Özetle, önceleri Doğu Roma vatandaşı, sonraları Anadolu'da yaşayan Yunanlar başta olmak üzere tüm insanlar için kullanıldı Rum ifadesi.

Tururo'nun söylediklerine ek gibi düşün bu yazdıklarımı.
  • g man  (24.10.13 21:51:48 ~ 21:52:30) 
Esasında Bizans İmparatorluğu diye de bi' imparatorluk yoktur, o isim 1500'lerde Alman bi' tarihçinin yazdığı kitapta kullanılmış, daha sonra da Doğu Roma İmparatorluğu'nu Batı Roma İmparatorluğu'ndan ayırmak için kullanılmıştır. Rumlar tabii ki Yunan değildir, Doğu Roma İmparatorluğu vatandaşlardır. Ama dil olarak Latinceden Yunancaya geçip Yunanca konuşmaya başladıkları için Osmanlı döneminde markanın ürün ismi olarak anılması gibi Rumlara da Yunan denilip işin içinden çıkılmıştır.

Ek: Yazarın adı (bkz: Hieronymus Wolf), kitabın ismi de Historiae Byzantinae.
  • syd  (24.10.13 22:19:26 ~ 22:26:57) 
RUM türk dil kurumu
1. özel, isim Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimse
2. özel, tarih Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan, Roma yurttaşı haklarına sahip olan halk
3. özel Anadolu
  • uykulu_fb  (25.10.13 02:06:02) 
rum tam olarak romalı demektir. ama günümüzde o anlamda değil, yunanlar için kullanılıyor.

"Roma" da Roma imp.'nun yerleştiği topraklardır. İlber Ortaylı der ki II. Abdülhamit son Roma hükümdarıdır. (bakın roman/romalı hükümdardır demiyor. roma hükümdarıdır diyor)

Rumeli vardır mesela. Rum ili demektir. Neresidir derseniz, Bugün avrupa'da bulunan topraklarımızdır. Osmanlı tarihi okursanız, Konstantinopol'ü fethetmeden önce rumeli'ne yerleşen tebaayı görürsünüz. Çünkü şehri almadan önce de Osmanlı'nın rumeli'nde toprakları vardı.
  • sensible soccer  (25.10.13 10:51:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.