[]

Yeni kediyle büyük kedilerin birbirine alışması

Merhaba sevgili hayvan dostları,

Dün akşam apartmanın önünde siyah bir kedi buldum. Hayvancağız epeyce açtı, sigara izmariti çiğniyordu, mama ve su verdim. Mamasını ve suyunu verirken fark ettim ki kuyruğunda deformasyon ve patisinde mantar var. Alıp veterinere götürdüm, veteriner kuyruğundaki kırığın sinire baskı yaptığını, kesilmezse his kaybı oluşabileceğini söyledi. Ameliyat olması gerekiyormuş. 1 saat sonra ameliyatı yapılacak. Hayvanı tabii ki bu saatten sonra dışarı bırakacak değilim. Sahiplendirmeyi de düşündüm ama dün hayvanın sorumluluğunu bir kere aldıktan sonra bırakamayacağıma karar verdim. Yani üçüncü kedi olacak evde. Şimdi soru şu;

Benim erkek kedim bana oldukça düşkün. Dişi kediyi aldıktan sonra ona alışması 7-8 ay aldı ki hala arada dövüyor hayvanı. Bazen çok kıskanıyor ama eskisi kadar değil. Yalıyorlar falan birbirlerini. Oyun da oynuyorlar. Gerçi oğlanın elinin ayarı olmadığı için oyun bir süre sonra kavgaya dönüyor, ben gidince yanlarına ayrılıyorlar. Şimdi bu minik eve gelince ben ne yapayım ki hayvan zarar görmesin? Boyunluğu çıkana kadar ve mantarı tamamen iyileşene kadar diğerlerinden ayrı duracak mecburen. İyileşme süreci bittikten sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Dişi kedi geldiğinde hayvan eve alışana kadar 2 gün ayrı odada tutmuştum, sonra saldım eve. 1 hafta birbirlerine tıslayıp kavga ettikten sonra kabullenmişlerdi aynı evde yaşamayı ama o ikisi aynı yaşta (hatta öz kardeşler). Bu daha minik, 5 aylık dedi veteriner. Nasıl olacak?

Not: Yeni kedi erkek ve boyut olarak ufak. Ama çok iyi huylu, dün veterinere kızdı canı yanınca, ısırdı ama dişini bile geçirmedi. Tutup bıraktı sadece.

 
mantarın ve ameliyat sonrasının iyileşme döneminde zaten birbirlerinin kokularına alışırlar kapı altından.

erkek kediler birbirleriyle daha iyi anlaşır.
dişilerle erkekler birbirlerini sevseler de, arada o dediğiniz pataklamalar daha çok olur.

erkek kediler yuvarlana yuvarlana oyun falan oynarlar.

odadan çıktıktan sonra erkek kediye ya hakimiyet kurmaya çalışacak ya da onun dominantlığını kabul edip, sırtüstü yatıp oyun isteyecek.
ilk dediğimde ufak çaplı mücadeleler olabilir, ama ikincide zaten hemen oynamaya başlarlar.

dişiyle olan ilişkisi de, diğeri gibi olacak.
yani bir süre dişiden dayak yiyebilir.
çünkü hem küçük, hem sonradan geldi.
bunlar kendi alanlarına düşkün hayvanlar.
dişi bulunduğu bölgeyi paylaşmak istemeyecektir hemen.

ama zaman içinde diğeri gibi alışır.

zaten başka kediyle yaşamaya alışık kedilerin yanına geleceği için bu sefer daha kolay olur.
en zoru ilk ikisidir genelde.
  • blatta hiberna  (24.10.13 13:06:51) 
Dişi hiç öyle saldırgan bir hayvan değil aslında. Hep oğlan saldırıyor. Dişiye kalsa bütün gün karnını açıp yuvarlanacak ama en büyük sorun dişinin "personal space" olayından anlamaması. Gidip kuyruğunu oğlanın ağzına sokuyor, oğlan da bunalıp dövüyor bunu. İnşallah kızım çok dayak yemez :/


  • alicia dominica  (24.10.13 13:09:58) 
yok, dişinin huyu böyleyse ve bu sonradan gelen uyumlu olursa, yani erkeğin de dominantlığını kabul ederse o zaman dişiyle hiç kavga etmezler.

ama yabancı kedi olduğu için dişinin buna olan davranışı diğerinden farklı olursa şaşırmayın.

genelde iki erkek bir araya geldiğinde ufak çaplı bir rekabet olabiliyor, ama dediğim gibi bu tamamen yavrunun baskınlığıyla ilgili.

siz ilkini 2 gün tutmuşsunuz, ki bu kısa bir süre.
bu sefer daha uzun süre odada kalacak.
zaten onlar siz serbest bırakana kadar çoktan tanışmış olurlar yani merak etmeyin.
  • blatta hiberna  (24.10.13 13:13:48) 
Tamam çok teşekkür ederim :)


  • alicia dominica  (24.10.13 13:17:28) 
rica ederim, güle güle büyütün! :)


  • blatta hiberna  (24.10.13 13:19:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.