[]

Mark Zuckerberg?

şimdi bu sik kafalı, siktiriboktan html, css, php kodlarıyla bir site kurdu ve site başarılı bir pazarlama veya şans ile tuttu.

sorum şu: bu sik kafalının nesi deha oldu şimdi? google gibi, farklı bir arama algoritması mı yarattı ya da bir şeyler mi üretti? ya da ne bileyim çığır açacak bir yazılım mı yarattı naptı?

benim bildiğim bi bok yediği yok. bildiğin, hepimizin yaptığı html,css,php üçlemesiyle bir site açtı ve tuttu. budur yani, öte bir şeyi yok da.

niye bu pezevenge dahi gözüyle bakılıyor? vallahi çıldırıyorum ya.

 
Ben ona dahi gözüyle bakmıyorum, sadece abd doğumlu şanslı birisi o kadar. Aynı sistemi farklı bir ülkede oluşturmuş olsa ya da farklı bir ülkede doğmuş olsaydı muhtemelen bu kadar popüler olmayacaktı..


  • EkimBebesi  (24.10.13 00:11:44) 
dahi diye abartmamak lazim ama kesinlikle zeki birinden daha ileride herif. her yil kac insan farkli konseptlerle oyun, sosyal veya bilgi amacli site aciyor. kac tanesi internet denen okyanusta yitip gidiyor, kac tanesi bir halta donusuyor ama kibrit gibi cabuk parlayip sonuyor. kac tanesi bir parlayip kotu yonetimde heder oluyor(myspace). bu adam butun bunlari yapmadan facebook u buralara kadar getrdi. hos simdi facebook pek oyle ilerliyor gibi gorunmuyor bana kalirsa. ama gidip de internet mecrasinda devlerin liginde ilk 10 a girmek her adamin yapabilecegi sey degil.


  • charlotte blanc  (24.10.13 00:11:51) 
bana kalırsa evet ekşisözlük daha büyük bir çığır, sonuçta web 0.2 nin etkisini internet üzerinde ilk gösteren sitelerden birisi..

teknolojide inanılmaz büyük buluşlar yapabilirsiniz ama eğer pazarlayamazsanız ve alıcı bulamazsanız bu iyi bir buluş değildir..

hocalarımız bize hep inanılmaz bir kod yazabilirsiniz muhteşem olabilir ama onu kimse almazsa bir işe yaramaz der..

adam deha değil bence,, şanslı..
  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (24.10.13 00:12:30) 
2 milyar insana sorsan tesla'yı değil edison'u bilirler. google'ın arkasındaki dehaları biliyor musun? ya da ne kadar insan biliyordur?

sana gösterilen ile gerçek arasında fark var. mark bir public figür öyle birine öyle bir siteye ihtiyaç vardı oldu. çerezlik bir site zaten bir bilim adamının hayatını anlatan romancının herhangi bir bilim adamından daha ünlü olması daha çok para kazanması daha çok repütasyona sahip olması gibi bir durum bu. bu şekilde benzetebiliriz.
  • sparkle kiddle  (24.10.13 00:14:05) 
bence de dahi değil. uyanik. ayrıca fikrin çalıntı olduğu da çok aşikar. kendi bile kabul etti milyon dolar tazminat ödedi...


  • aklimdakisorular  (24.10.13 00:18:26) 
Mark Bey hakkında lütfen düzgün konuşunuz


  • facebook  (24.10.13 00:18:56) 
ssg ne yaptı ile aynı şey bu dediklerin.

ssg'de yeni bir şey yapmadı sonuçta. zaten vardı sözlük olayı.

herif zeki işte amk kabul et. deha olup olmamayı siklediğini sanmıyorum.
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (24.10.13 00:20:58 ~ 00:22:22) 
ssg ne yaptı ile aynı şey değil.

ssg'ye hiçbirimiz dahi demiyoruz. dahi gibi de davranmıyoruz, ki ssg zuckerberg'den cok daha yaratıcı bir projeye sahipti.

şimdi social network'ü izliyorum, sanarsın marsa atılan füzenin yazılımını yazdı pezevenk. bi hareketler, bi tavırlar, buna karşı bi "ağbi yaklaşmayın dahi o :s" tripleri. siktiriboktan bir html site, neyin tribi bu kadar? dahi mahi.
  • kamera motor  (24.10.13 00:23:39) 
100milyon dolar kazan.

sanada dahi gözüyle bakılır. olay o.
  • efrasiyab87  (24.10.13 00:25:45) 
HTML, CSS, PHP üçlemesi olarak almak inanılmaz derecede yüzeysel bir bakış açısı. Her 'bitti' denilen anda da yeni şeyler ortaya sunuyorlar, büyüdükten sonra halen bir çok alanda kullanılan bir sürü teknolojinin de mimarı oldular. Epey bi süre daha da gidecekler gibi, ben çok başarılı buluyorum kendilerini.

İki kelimeyi bi araya getirmekle başarı çok ayrı şeyler. IT sektörünü klasik iş dünyası bakış açısıyla yorumlamayın. Öyle adamlar var ki hayretler içerisinde kalırsınız.
  • roket adam  (24.10.13 00:32:00) 
abi filmi nasıl izliyon? herif filmde resmen fikri çalıyor ve sonra ortağına da tazminat ödemek zorunda kalıyor.


  • bu nick tam yirmi alti karakter  (24.10.13 00:36:41) 
filmleri izleyip izleyip burda bahırmayın. Belki de adam gerçekten bir yazılım dahisidir. En zor yazılım problemlerini hemen çözebiliyordur falan. Nasıl facebboka bakıp bu adam dahi diyemez isek. Facebooka bakıp bu adamın neresi dahi de diyemeyiz. Adamla şahsen tanışmış biri varsa çıksın anlatsın o ayrı.

Ayrıca bir insan iki lafı bir araya getirip şahane konuşuyorsa ,en fazla şahane konuşuyordur. Ve büyük ihtimalle bütün şovmenler ve siyasetçiler gibi kafası az çalışan insanlardandır. Dahiler öyle fazla konuşmazlar.
  • orhan tv  (24.10.13 01:11:50) 
@bu nick tam yirmi alti karakter:

ssg yeni bir şey yapmadı da sözlük olayı var mıydı? orada bir sıkıntı var. yabancı bir site vardı çok benzeriydi ama yine de bu anlamda bir sözlük yoktu.

---

zuckerberg olayı da şu:

the social network'ü izlemelisiniz.

bu facebook'un tüm cinliği şu, o güne kadar istediğin bir siteye girip istediğin profili açıyordun.

jonya dır şudur budur neyse artık.

adam insanların GERÇEK OLMAK ZORUNDA oldukları bir mecra oluşturdu. bunun ispatı da sadece okul maili ile kaydolma zorunluluğu idi. yani facebook'ta gerçeksindir sen sensindir. sonra sitenin kültürü yerleşince okul maili zorunluluğu kalktı falan filan.

marc zuckerberg de bu fikri winklevoss ikizlerinden aldı - çaldı.

her neyse, sonra şirketi yönetmesi yürütmesi devam ettirmesi de az iş değil.

filmi izleyin göreceksiniz.

---

ssg'ye gelince. sözlüğü tanıdığım 2001'den beri aralıksız sözlükte takip ettiğim tek yazardır. akıllı cici efendi nerde ne yapacağını bilen yeri gelince keskin ve net adamdır. 21 22 yaşında sözlüğü kurdu. sonuçta kod yazmak 4-5 dakika ama sözlüğü yürütmek devamlılığını sağlamak oradaki ışığı görmek önemli.

sözlük tarihçesine OLDUKÇA HAKİM birisiyimdir zamanında çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor şimdiki gibi. entry silme gerekçeleri götümüze girebilirler yok efendim sözlükte ssg sorunsalı gibi başlıklar şunlar bunlar.

bakıyorsun ssg o yaşta iyi kıvırmış olayları. mesela, kanzuk'la tanışmaları. şu an size basit gibi geliyor ama o yıllarda daha ortada türk internet hukuku bile yokken, adamın "dur yahu profesyonel hukuki destek alalım" demesi, bunun için hukukçu gönüllüleri (preatörler...) oluşturması falan çok zekice.

---

ssg ve mark'ın olayları da benzer aslında. mark harvard'da okuyor ailesi de okumuş falan. sonuçta sen harvard'da olunca o ilginç fırsatlar ayağına geliyor, sen yozgat'ın köyündeysen kısmet seni bulduğunda millet çoktan çöpe atmış oluyor.

ssg'ye bakıyorsun kardeşleri okumuş yok efendim 5-6 yaşında evine commodore bilgisayar geliyor adam program yazıyor iyi kötü sağda solda tırmalıyor.

sektör boşken tırmalıyor ve bir yerden de olaya giriyor. bildiğin kadarıyla guru falan da alaylı ama şimdi iyi bir yerde. ssg de etrafındaki ilk arkadaş çevresi de cici tabir edilecek adamlar sözlüğün tohumu da buradan geliyor. mal salak tipler olsalar tutmazdı, bu bile önemli. bakıyorsun bir sürü kaliteli rock metal grubudur, ilk entryler hep ssg ve arkadaşının. bir de şu anki gibi internet imkanları da yok, o zamanlar o albümleri grupları bulmak zor iş, yani çok kaliteli nezih bir ortamları varmış.

---

alakasız ama michael jackson'dan tut, tarkan, bach, barış manço, arnold schwarzzeneger'de de bunlar var.

"dur lan sesim iyi" diye jackson olmuyorsun adamın tüm sülale müzikçi. veya bach desen 7 kuşak müzisyon. veya tarkan'ın teyzesi şarkıcı baba tarafı da osmanlı zamanında paşa, barış manço desen annesi ses sanatçısı vs vs.

yani durduk yere etrafa bakarken kısmet ayağına gelmiyor. kısmet de lazım bunları iyi yönetmek de lazım.

bakıyorsun tarkan'a, sesi süper ama hep doğru hamleleri yaptı. kariyeri 2-3 kez sıkıntıya girdi ama sıyrıldı bir şekilde. arnold desen açlık pahasına amerikaya gitti çünkü avusturya'da ilerleme olmayacağını gördü hem de 21 yaşında.

yani konuyu şuraya bağlıcam, ssg olsun marc olsun, adamlar hem doğru zamanda doğru yerde olmuşlar, kısmet diplerine kadar gelmiş, adamlar da açmışlar gözlerini kaçırmamışlar, hem de olayları iyi yönetmişler. mark mesela, filmde de var bu,

***spoiler***

siteyi büyütmeye karar verincearkadaşını satıp diğer adamı alıyor yanına.

***spoiler***

yine mark kısmına çok hakim değilim elbet ama ssg kısmına tekrar döneyim. sözlüğün "arka" planında ne sıkıntılar döndü - dönüyor. kolay iş değil amatör bir web sitesini 16 yıldır ayakta tutmak, ayda yüzmilyarlar kazanan bir şirket - marka haline getirmek. moderatörleri bulmak, hem siyasi hem format açısından doğru adamı seçmek, twitter facebook vs vs gibi alternatifler çıkmışken trafiği düşürmemek, tam rağbet azalırken toplu yazarları almak vs vs bunlar dikkat isteyen şeyler.

mesela eskiden çalışmayan linkler silinirdi ekşi'de veya sayfalarca izah edilen hatalı bkz örnekleri silinirdi vs vs. hem sayısından hem bunlar düzeltiltilip hemen geri geldiği için modlara felaket yük oluyordu adam yavaş yavaş kaldırdı çünkü "bunlarla boğuşmaktansa göte giren entryleri kaçırmayalım başımız derde girecek site kapanacak" mantığını çalıştırdı. "aynı başlıkta daha önce yazılmış zaten" ispiyonu bile kalktı, en sonunda sözlük moderasyonsuz kaldı ama hala bir şekilde gidiyor.

işlerin teknik yönünü bilemiyorum ama, sözlük hep çok hızlıydı, hele hele 10 12 sene önceki zamanları biliyorum, 56kb ile girerken de anında açılırdı, çoğu zaman çok stabildi, veri kaybı bilmem vs vs olmazdı (zamanında bir kez oldu biliyorum..). ssg bir roportajında demişti bunu, "kullanıcı emek vereceği sitenin yok olmayacağına emin olmak ister.." evet bu.

***************************

sonuç:

yazı dağınık oldu ama::

ssg için de mark için de: kısmet ayaklarına gelmiş mi gelmiş ama onlar da kısmetin ayağına gitmişler, çabalamışlar bir şekilde "bingo"yu yakaladıklarında bunu fark o yaşlarında (ikisi de 20-21) etmişler (fark etmek de kolay değil) ve bence en önemlisi işler büyüdüğünde işi İYİ YÖNETMİŞLER.

bakıyorsun ssg'ye, ardından gelen bilmem kaç tane sözlük klonu tıpta tıp adamın yaptıklarını kopyalıyorlar. demek ki adamda bir vizyon var ki, önden gidiyor.
  • hypnosis  (24.10.13 01:17:45 ~ 01:18:58) 
adam bulduğu bir şey için dahi diye anılmıyor zaten, 5 parası yokken dünyanın en zenginleri arasına girdiği için dahi deniliyor.


  • ayin yazari  (24.10.13 01:47:34) 
Sıradan, farklı olmayan bir şeyi bu kadar insanların hayatının içine sokmak, buralara getirmek zeka isteyen bir iş değil mi ?


  • materyalist imam  (24.10.13 01:52:35) 
farkı şu sen asgari ücrete çalışıyon herif milyon dolarlık.sen yapaydı sana da diyeydik gardaş


  • kendihalindekiyaratık  (24.10.13 11:27:57) 
cevap burada :

www.idefix.com
  • orpheus  (24.10.13 12:46:07) 
kodlamadan ziyade fikrin para ettiğini düşünüyorum,fikirde arak olduğu ödediği tazminatlarla kanıtlandı..büyütmemek lazım..


  • metalman  (24.10.13 14:01:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.