[]

Mikroekonomi sorusu (kafamda deli sorular) (Help!!!!)

Şimdi size temel sayılabilecek bir mikroekonomi sorusu geliyor.

Portakal üretiyoruz. Quantity/price eksenlerinde supply/demand çizgilerini düşünün.

!!! Sorulara geçmeden önce hoca long termdemi ya da short termdemi yorumlamamız gerektiğini belirtmemiş. (gerçi böyle bir ayrım var mı ondan da emin değilim)!!!

a)mandalina(substitude product) fiyatları artarsa demand ve supply'a ne olur?

Benim düşündüğüm şey: tüketici portakal tüketir mandalina yerine zira pahalı. demand artar. üretici de mandalina fiyatları artınca onu üretme yoluna gider ve portakalımızın supply'ı düşer.

b)transportaion costs artarsa demand supply ne olur.

Benim düşündüğüm şey: üretici fiyatı yukarı çekebilir ve demand azalabilir ya da pazardan çekilmeyi tercih eder ve supply azalır. Nasıl karar vericem ben buna? Portakal satıcısı mıyım aq?

c)Birden insanlar vitamin almak isteyip portakala üşüşürlerse supply demand ne olur?

Benim düşündüğüm şey: Demand artar belli ki. Fakat insanların portakal tercihleri üreticileri pazara girmeye teşvik edip supply'ın artmasına da sebep olabilir.

Yani sorum şudur: Öncelikle long-term ve short-term diye bir ayrım yapmalı mıyım? Ya da böyle bir şey var mı? (daha yeni almaya başladım dersi) Diğer isteğimde düşündüğüm şeyleri eleştirmeniz, nerde hatam var neresi doğru bana söylemeniz.

Teşekkür ederim.

 
up up up. yok mu bilen?


  • stanhiver  (21.10.13 21:10:12) 
a) portakal demand'i artar. supply değişmez.
b) demand değişmez. supply azalır.
c) demand artar. supply değişmez.
  • king lizard  (21.10.13 21:52:09) 
çok ince düşünme, tek tek cevapla, çizerek cevaplarsan zaten hepsi ortaya çıkıyor.

a)mandalina fiyatları artarsa portakala olan talep artar ve talep eğrisi sağa kayar. sağa kayınca denge fiyatı artar dolayısıyla denge miktarı da artar.

b)maliyet artarsa arz azalır ve arz eğrisi sola kayar. arz eğrisi sola kayınca denge miktarı azalır fiyatı artar.

c)insanlar birden vitamin almak isterse portakala olan talep artar ve a şıkkında açıkladıklarımız gerçekleşir.

kısa dönem uzun dönem ayrımı yapmana gerek yok. hatan yok çok fazla ince düşünüyorsun. çizersen her şey ortaya çıkar zaten.

unutma fiyat dışındaki değişkenler yüzünden talep artıp azalınca eğriler sağa sola "kayar". fiyat değişirse eğri üzerinde bir hareket olur.
  • nicksiz bir insan  (21.10.13 22:00:32 ~ 22:05:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.