[]

İnançsız birinden din hakkında sorular

Ateistim. İki sorum olacak:

1) (inançsızlara) "Tanrı yok, çünkü dünyada adalet yok, çocuklar hasta olup ölüyor" vs mantığını "Bu içinde bulunduğumuz hayat bir test, o yüzden burada yaşadıklarımızın bir önemi yok, önemli olan ahiret" şeklinde basitçe çürütemez miyiz? Yani bu mantığı kullanırsak semavi dinlerde bu konuda bir tutarsızlık yok gibi geliyor bana. Yanılıyor muyum?

2) (inançlılara) Semavi dinlerin tanrısına göre "inanç" neden bu kadar önemli? Ben inançsızım. Ne kadar iyi bir insan olursam olayım, insanlığa büyük katkılarım olsun, kimseye zararım olmasın, kimsenin de dinine karışmayayım, hatta inançsız olduğumu insanlar bilmesin bile... Yine de cehenneme gidiyoruz inançsız olduğumuz için, bu net. Peki benim sorum; neden sınavı geçemiyorum? Neden tanrı inanca bu kadar önem veriyor? İnanç neden bir erdem olarak kabul ediliyor? Neticede ben yeterli kanıt görmemişim ki inanmıyorum, kanıt görsem inanırdım. Bu açıdan bakınca esas, tutarsız görünen bir şeye inanmamak erdem oluyor bence. Örneğin uçan spagetti canavarına inanan biri daha az erdemlidir. Her şeye gücü yeten, tüm iyiliklerin kaynağı olan tanrı neden inançlı olmamıza ve kendisine tapınmamıza bu kadar önem veriyor? "İnanç" kavramını yüce kılan şey nedir?

Not: Cevap verirken hangi soruyu cevapladığınızı yazın lütfen. Size kalmış ama, inançlı olup olmadığınızı da belirtirseniz iyi olur. Tikler yarına.

 
1. zaten tanrının yokluğunu bu şekilde ispatlamak çok saçma ki. yani tanrı kavramı, varlığıyla tüm kötülüklere engel olacak bir varlık olmak zorunda değil. belki de tanrı var, ama kötü? belki de umursamıyor? belki de dediğin gibi sadece sınıyor insanları? yani evet, bahsettiğin konuda bir tutarsızlık yok. fakat başka tutarsızlıklar var. en azından tanrının varlığıyla ilgili olmasa da semavi dinlerle ilgili tutarsızlıklar var yani. din olayını geçtikten sonra; zaten "tanrı", konsept olarak varlığının ya da yokluğunun ispatlanması mümkün olan bir şey değil. zamandan ve mekandan bağımsız olan ve her şeye gücü yeten bir varlığın, gerçekliği ya da gerçek dışılığı zaten mantık olarak ispatlanamaz.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (21.10.13 01:33:44) 
1- hayır inandırmazsın. Bana annemden bile 99 kat fazla rahmeti olduğunu söyleyen bir varlığın dünyada bu kadar acılar var etmesi aklımın alabileceği bir durum değildir. Ayrıca beni sınava sokmak diyorsan sınavın sonucunu zaten biliyor ona rağmen sınav yapıyor. Yani benim cehenneme gideceğimi bile bile beni yaratıyor. Yani cehennemde yakmak için insanlar yaratmış oluyor. Tutarsızlık...


  • alkolik imam  (21.10.13 01:36:39) 
1)Neyin derdindesin anlamadım bir şeyi çürütmekle yükümlü değilsin neye inanmak istiyorsan ona inanırsın. Kafan karışıksa zaten burda kim ne derse desin seni tatmin etmeyecek ikili diyaloglar halinde uzayıp gidecek.

2)Hadis var bununla ilgili ben bazı kullarıma cehennemde cenneti yaşatırım diye. ayrıca cehennemi de tek bir yer gibi düşünmemek lazım derece derece kat kat. Sonuçta birer bilgisayar programı bile olsak bizi programlayan bir şey var.
  • monkey  (21.10.13 01:37:07) 
1. kimi için adaletsiz olan kiminin evindeki işindeki adalettir belki. bu kavramlar çok bireysel. hastalık da sağlık da veba da ölümler de her şey son derece somut ve bunlar somut bir yerde somut varlıklarla yaşanıyor. çocuklar hasta, adalet yok o halde allah/tanrı yok diyen zihniyetin bencil ya da çok duygusal baktığından başka bir şey düşünemiyorum.

öte yandan test mantığını da hiç düşünmedim. test olsun olmasın bir şekilde yaşıyorsun, tepkilerini kendi yararın ya da kendi algıların ekseninde vereceksin ve yaşayacaksın. ahlaki açıdan görünmez kurallar koymaktan başka bir şeye yaramıyor bunlar. testtir deyip iyi insan rolü yapan yine testi geçemez. günah diye iyilik yapan yine sevap işleyemez. özünde iyi olan insan inansın inanmasın her dine kitaba göre zaten en iyi insandır. sonuç olarak her türlü olduğun insan önemli inanç çok da önemli değil. ya x ise ya y ise diye debelenmek bir şey değiştirmiyor.

yaratıcının varlığını çürütmek ya da kanıtlamak için tonlarca şey ortaya atılabilir. ama ne gerek var? inananın bir sebebi yok inanmayanın da yok. bu içten ve karakterden gelen bir şey.
  • kirazıseviyorum  (21.10.13 01:42:11) 
@alkolik imam tanri sonucunu biliyor evet ama sonuca mudahale etmiyor, dusunku ucaktasin ve birbirine gelen iki trenin kafa kafaya carpacagini goruyorsun ve not aliyorsun bu iki tren 2 dk icinde kafa kafaya carpisacak.. simdi sen bunu yazdin diye mi bu iki tren carpisti yani? gozunu actiginda cehennemde olsan 'hop birader ne oluyoruz' diyecektin bu seferde. madem ahirete inaniyorsun kotu oldugun yonlerini degistirmeye calis, halen hayattayken? tutarsiz olan sensin bence.

2. soruya istedigim gibi cevaplar gelmezse devreye girebilirim :p
  • Golgi  (21.10.13 01:47:42 ~ 01:49:14) 
2) Kalu bela'da ruhlar dünyaya gelmeden önce Allah'a bir söz verir. “Hem de Rabbin, Ademoğullarından, bellerindeki zürriyetlerini alıp ta, onları kendi nefislerine şahit tutarak ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?,’ (dedi). Onlar da, ’Evet Rabbimizsin, şahit olduk ‘ dediler.” A’raf Suresi, 172. İman etmedikçe bu sözü tutmamış oluyorsun.
Bir de şöyle bir durum var. İslam dini dünyaya sadece bir sınav yeri olarak bakar. Allah ben sizi yarattım, siz de bunun karşılığında beni hatırlayın, varlığımı bilin, bana kulluk edin diyor. bunun yanında iyi insan olun, dünyanızı güzelleştirin, ben de sizin ahiretinizi güzelleştireyim diyor. Kim cennete kim cehenneme girer orasını sadece allah bilir.
inanç benim gözümde temelde bir teşekkürden ibarettir. elime koluma ayağıma bakıyorum. varlığıma bakıyorum. beni var eden bir varlık olduğunu biliyor, ona şükrediyorum. allah da benden bunu istiyor bence.
  • fayfim  (21.10.13 02:01:22) 
2) STV dizisi repliği gibi bir cümle olacak ama dünyanın kendisi koskocaman bir kanıt. Ben minicik bir çiçeğe bakıp Allah'ı görürüm, başkası koca kainata bakar ama hiçbir şey göremez. Bizler için böyle devasa ve kusursuz bir düzen kurmuş bir varlığın da kendisine inanılmasını beklemeye her türlü hakkı var diye düşünüyorum. Gerisi sadece kulların tercihi.


  • saatgeceninonikisi  (21.10.13 02:09:45) 
aslında sosyolojik anlamda kendimi "inançlı" değil "iman eden/etmek isteyen" kategorisinde görüyorum ve bana göre ikisi aynı şey değil; iman etmek = emin olmak demek düz bir çeviriyle. inanç, ontolojik varlıklar için geçerli ki benim ontolojik ve gökte sultanlığı/mekanı olan bir varlığa "inancım" yok bu anlamda. ama madem 2 seçenek sunmşsun ben 1'e daha yakınım.

1) cık, olmuyor öyle pek, tutarsızlıktan çok miskinlik ve sefalet var. "ulan sakata gelmeyelim amaaan inan işte" şeklinde bir bakışı ben onursuzca buluyorum şahsen. cesaret yok duruş yok hiçbişey yok, safi çıkarcılık.

2) toplumsal ya da ikili ilişkiler anlamında bencillik fedakarlık ekseninde fedakarlığa yakın olduğun denli benim bakışıma göre erdemli olan sensin; "inanc"ın olmasa da.
  • dafaiss  (21.10.13 02:15:14) 
1- (bkz: teodise)
2-Bir firmada çalıştığını düşün. çalışanların temel amacı önceden belirlenen amaç(karı) gerçekleştirmek. bunu yapabilmenin birinci adımı ise amaçlara inanmaktır. derler ya inanmak başarmanın yarısıdır diye. öyle bakarım ben buna. yoksa tabii ki, tanrı kendisine insanların iman etmesini sağlayacak bir niteliğe -ki buna omnipotent veya kadir -i mutlak olma demek gerekir- sahiptir. eğer böyle ise ve hala senin iman etmeni bekliyorsa, burada aranacak hikmet, işte başta verdiğim örnektekine benzer (nitelik ve derinlik açısından ondan daha güçlü) olmalıdır.

  • fempusay  (21.10.13 03:00:23) 
inançsızım.

1) öncelikle tanrının var olup olmaması önemli değil. çünkü kesin olarak yok da desek var da desek dünyada ve evrende olan bitene bilimsel olarak verilmemiş ek bir tanım vermemiz gerekmez. önemli olan hastalıklı ve ilkel gelenekleri sürdürülen dinler. soruna cevap olarak da şunu söylemek istiyorum: yanılıyorsun. tanrıyla empati kur. olağanüstü güce ve bilgiye sahip "her şeye kadir" bir varlık olsan sims oynar mıydın? hayal et, durup dururken bir grup insan yaratıp eşcinsel ilişkiye giriyorlar diye katlediyorsun. bu şey gibi, sims'de güzel bir ev yapıp aileyi kurup, havuza girdiklerinde merdiveni kaldırmak gibi.
  • click here to see her naked  (21.10.13 03:49:40) 
"Tanrı yok, çünkü dünyada adalet yok, çocuklar hasta olup ölüyor"

inaçsızlığını bu söz ile destekleyen kaldı mı ya?
  • bira sisesi kapagi  (21.10.13 09:06:13) 
2. soruya cevap: inanç kavramını yüce kılan şey, inançsızlığın nankörlük olarak görülmesi. yani allah'ın dediklerinden -özetle ve basitçe- anlaşılıyor ki; ben sizi yarattım, size hayat verdim, o kadar nimetler verdim. verdiğim bütün bu nimetlere rağmen "ben"i tanımayan, kabul etmeyen yansın!


  • nereye bu gidis  (21.10.13 09:54:04) 
Kusursuz muazzam nizam intizam gibi kelimelere de ayrı kılım. Evrende büyük bir kaos varken bir sürü yıldızlar süpernovalara yol açıyor pek çoğu ölüyor çarpışıyor ve düzensizlik içinde geçiyorken;"Nizam intizam düzen" var diyenler tamamen "STV" dizilerinden fırlamış yobaz kafalardır. Dünya üzerinde kaos varken uzayda pekçok karadelikler ve yok olmalar varken neyin düzeni? Güneş gittikçe büyüyor gelecekte dünyayı da içine alarak yok edecek. Bunun nesi düzen? Dünya dahi ekseinden kayıyor bunun nesi düzen?


  • alkolik imam  (21.10.13 14:56:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.