[]

mimari ve judas priest

Öncelikle şöyle belirteyim mimarlık 1. sınıf öğrencisiyim. İlk defa ciddi olarak bir mekan tasarlayacağım bu tasarımımda Judas Priestten faydalanacağım bunun sebebi de sergi salonu tasarlayacak olmam ve konseptinin de Judas Priest olması. Goethe'nin "Mimari müziğin donmuş halidir." sözünden faydalanarak bi tasarım yapayım diyorum ancak Priest'i ve müzik tarzlarını (Heavy metal, NWOBHM, thrash metal, hard rock... artık nelere girer daha fazla tartışılır.) mimari de tam olarak nasıl yansıtırım emin olamıyorum anlayacağınız biraz fikre ihtiyacım var :). Şu an makaleler arıyorum faydalı olabilecek ancak pazartesi yetiştirmem gereken bi tasarım (maketle birlikte) olduğu için biraz yardıma ihtiyacım var...Tasarım derken bu arada çok yüzeysel bir şey yapıyorum önemli olan sadece sirkülasyon sistemi denebilir daha bu kadarını öğrendik de :) Tabi cephesi de önemli açıklıkları vs...




 
öhm tabi , jüride çok fenha daşşak gecerler bak sakına öle bişiy deme yapıyosan bile yok judas pirest yok bilmenedn etkilendim falan deme, form follows the function dersen daha cok severler seni ,sakın ha öle ucma , fonkisyonda fonksiyon , plaistık sanatcıları ki sınırsız özgürlüğü vardır öle ürün cıkarmazlar , sakın ha!


  • kakashi  (11.04.09 00:11:39) 
Hoca aslında beğendi düşüncemi, müziği kullanmamı falan bi problem yok yani bu konuda. Üzerinde çok fazla çalışman gerek dedi ama iyi gidiyosun falan dedi, hatta judas priest dinlemek istediğini söyledi merak etmiş, sunum yaparken çalacağım :D.


  • loralynn  (11.04.09 00:25:59) 
: ) ne kadar guzel ya : ) ne kadar imrendim anlatamam.. birinci sinifta ben de boyle sesleri makete donusturuyor, yedigim simitten ilham alip tasarim falan yapiyordum. sonra nasi olduysa oldum kaldim boyle. judas priest ise judas priest, kimseyi dinleme, ondan ciktiysan aynen oyle devam et, ki sevmisler de soyledigine gore.
neyse, herkesin algisi farklidir tabii ama judas priest deyince bence huzursuz edici ve uyarici bi mekan olmali. cok net ve koseli keskin formlar canlaniyo kafamda. biraz labirent gibi, biraz da insanin ustune gelen, hic beklemedigi bi yerde cat diye kesilen mekanlar falan..
dekonstruktivist mimarlarin eserleri sana ilham verebilir. libeskind'in berlin'deki yahudi soykirim muzesine bakmani oneririm. orasi tam hardcore bi yer bence.
  • cisterna  (11.04.09 00:35:18) 
bi de sey geldi aklima
grubun bi sarkisinin 10 ya da ne biliym 20 saniyelik bi kismini kesip o bolumdeki ritmleri mekana donusturmeye calisabilirsin
yani mesela bi sergi koridorundan bahsediyorsun. atiyorum bu koridor 20 metre olacak, sen de 20 saniye ses kaydettin. koridorun 1 metresi sarkinin 1 saniyesine "denk gelecek" sekilde sarkiyi mekanla yorumlayabilirsin.
diyelim tak tak tak tak bateriyle basliyor, o ritmler senin mekaninda yavas yavas yukselen basamaklar olabilir, ya da duzenli acikliklar olabilir.
bi yerde sok edici bi gitar tonu giriyor, o alakasiz bi girinti cikinti bisey olur
falan filan.
yani gozlerini kapayip duydugun seyler seni nasil bir yolda yurutuyor, onu hayal etmen lazim
abi cok zevkli ya
ben yapim mi : ) sen de benim bitirme projemi al : )
  • cisterna  (11.04.09 00:39:33 ~ 00:40:48) 
Yorumlar için çok sağol öncelikle :). Aslında ben müzik için genel olarak akışkan bir mekan düşünmüştüm daha dairesel ne bileyim daha yumuşak falan ama sen de haklısın tabi biraz da sert, keskin olmalı. Ancak şöyle de düşünmeli heavy metal deyince akla protestlik geliyor yani kurallara karşı olan, bu yüzden geometriyi kullanmamak sanki daha doğru olmaz mı ki?


  • loralynn  (11.04.09 00:44:28 ~ 00:53:49) 
Valla sen yap yolla bana uyar ben değiştiririm biraz sadece :D
edit:ha bitirme projesi kısmını gözden kaçırmışım kalsın :D

  • loralynn  (11.04.09 00:46:52 ~ 00:49:21) 
tabii bu senin judas priest tanimina bagli, ki once bu konsepti tanimlaman gerek tasariminin anlasilmasi icin. ben heavy metali insanlari sarsip uyaran sasirtan ve harekete geciren bir muzik turu olarak tanimliyorum. bu yuzden sasirtici ve huzursuz edici bi mekan geldi aklima.
protestlikle kurallara uymamakla organik formlarin o kadar guclu bi bagi var mi sence? yani keskin duz cizgilerle de hic alisilmamis hic "kurallara uymayan" seyler yaratabilirsin. zaten onemli bi soru da su, sen o bahsettigin kurallarin ne oldugunu dusunuyorsun? : ) egrisel formlar tamamen bir dogadan oykunme ise asil kural onlar degil mi? asil kare bir dogaya karsi gelis bence. spiral degil. (tabii projenin formu icin bi kareden soz etmiyorum genel olarak konustum, cok daha duzensiz bisey olmali bana kalirsa)

bunlar tamamen benim fikirlerim tabii. yine de egriselligi kullanacaksan muzigin akiskanligi bunun altinda saglam bir temel oalrak durabilir, burdan yola cikilir. ama kurallara karsi gelis konusunu biraz dusunmen ya da biraz daha acman lazim. tasarima buradan baslamak istiyorsan once kurallarin ne oldugunu biraz dusun.

hoca gibi konusmuyorum di mi ya. bi an kil oldum kendime?
  • cisterna  (11.04.09 00:54:34 ~ 00:56:01) 
Yok ya kıl değil :). Aslında yoruma bağlı olarak keskin hatlar ya da yumuşak hatlar kullanılabilir, sanırım ikna edici olmak gerek sadece. Aslında benim mantığım da keskin hatlar diyor ama biraz kişisel olarak yumuşak hatlar kullanmayı istiyorum, yanlış yoldayım biliyorum :). Basit geometrik formlar kural benim için, fazla düzgün şeyler epey parçalamam gerekecek kırıp, bükmek... Aslında şöyle yapabilirim duvarlar keskin hatlara sahipken rampalı, yükselip alçalan bir zemin akışkanlığı anlatabilir, şu an aklıma geldi :). Çok sağol ya düşünmeme de yardımcı oldun :).


  • loralynn  (11.04.09 01:05:20 ~ 01:07:19) 
yaani mesela. surekli bi rampada olma hali yani : ) olabilir.
illa da egrisel biseyler istiyorum diyosan, belki de heavy metal in karsi geldigi sey zaten oldugu gibi insanin yarattigi seylerdir, bu yuzden dogadaki formlari kullanmak istemissindir, heavy metal bir dogal dunya ozlemidir falan ehehe
mimarlik boyle yani bisey yapmak istiyorsun sonra altina bahane uyduruyosun, egrisel de egrisel diyosan onun da bahanesini buluruz : )

ama sen bi su yahudi soykirimi muzesine bak bence. o huzursuzlugu o keskin cizgilerin korkunc rahatsiz ediciligini bi gor. yani fikrini degistirmese de bi gor : )
zaha hadid e bak falan biraz.
fotograflarina bak yani. bi suru fikir gelir aklina.
  • cisterna  (11.04.09 01:12:15) 
Aynen ya insanların bozduğu doğal düzene olan özlem falan :P. Bakıyorum o müzeye, hoca da göstermişti zaten. Ancak çok da rahatsız edici olmamalı ya bir soykırım müzesi kadar yani :). Zaha Hadid'e özeniyorum zaten ya :D Ya bir de şeyi soracağım ben hiç anlamıyorum maket yapma olayından çok pis oluyo yaptıklarım. Nasıl geliştireceğim kendimi ya, yaptıkça mı düzelecek yani?


  • loralynn  (11.04.09 01:20:55) 
maket yapmayi ben gecen sene ogrendim ya.
maket oyle yapalim bitsin bi is degil o ayri bi olay bence. cok sabirli ve yavas olmak gerekiyo. cok dikkatli olcaksin falan hic sanmadigin kadar uzun surmeli iyi bi maketin yapimi yani. cok sakin olmak lazim.
ince uclu maket bicagi kullan. sik sik ucunu kir. bicagi dik tut ve yavas kes. tek harekette kesemeyecegin bir seyi kesmek icin cok zorlama, yine hafif ve yavas vi sekilde 2. kez uzerinden gec, olmadi 3. kez, kopana kadar.
peligomu cok abarti kullanma, bir maketin en pis tarafi uhu izleridir, minimumda tut.
iki parcayi yapistirdiktan sonra bi on saniye oyle tutup bekle, butun parcalarda 10 saniye beklesem ohooo diye dusunme, bekle, kartonu izle, kartonu izlemekten zevk al : )
yavas ol yani. maket sakinliktir : p
  • cisterna  (11.04.09 01:43:44) 
ahaha peki. Bu haftasonu uyumayacağım netleşti şu an. Yalnız hiç anlamıyorum herkes 1. sınıfta olmamıza rağmen ne güzel maketler yapıyor nasıl kıskanıyorum onları var ya :D. Çok yardımcı oldun cidden sağol ya.


  • loralynn  (11.04.09 01:47:34) 
bazilarinin onceden bi maket tutkusu falan oluyo, deneyimli olabilirler
ya da dogustan bi sabir bi mukemmeliyetcilik vardir bilemiyorum da baskalariyla karsilastirma kendini : ) herkes de judas priest tan ilham alip sergi mekani tasarlamak gibi biseyi dusunemez sonucta.
kolay gelsin, hic bikma : )
  • cisterna  (11.04.09 12:21:44) 
Bu arada dekonstrüktivizmle distortionı bağdaştırdım çok mutluyum şu anda :D:D İkisi de yapıda bozulmayla alakalı o yüzden dekontrüstivist bir şeyler yapmaya kasacağım; gerçi çok yüzeysel olacak sanırım 2 günde yapılan araştırmayla ne kadar olursa artık :).


  • loralynn  (11.04.09 13:39:20) 
sevindim aklina yattigina : )
fikri olusturma seklini gelistirmek onemli simdi, eglenebilmeyi ogrenmen lazim, ki bence gayet iyi gidiyosun : )
ki iki gun cok kisa bi sure degil bahsettigin sey icin, yapabilirsinn
ama sonunda ne yaparsan yap, tasarimin altindaki bu metni, judas priest i, metal muzigi, heavy metal ile dekonstruktivizmin bagdasmasini vs, tum bu fikirleri guzel guzel anlasilir sekilde yaz, yapabiliyosan kucuk katalogumsu bi kitapcik haline getir, olmadi sadece yaz iste
sunumda da anlat, ustunde dur
insanlara bu fikir oyle ilginc gelsin ki sonunda zaman darligindan tam istedigin gibi bisey yapamamis olsan bile sonucun cok buyuk bi onemi kalmasin, coktan etkilenmis olsunlar

--
bazi hocalarin bu tip seylr umrunda olmaz, laf kalabaligi yapma ne yaptigini goster bize gibi umut kirici seyler soyleyebilirler, hevesin sonmesin
mimarlik bir urun oldugu gibi bir fikirdir de ayni zamanda, ama herkes boyle yorumlamiyor
  • cisterna  (11.04.09 14:10:50) 
Şu an zaten bir sürü siteden heavy metal, Judas Priest, dekonstrüktivizm hakkında şeyler okuyup notlar alıyorum, dediğin gibi bunları düzenleyip hocaya da gösterebilirim araştırdığıma, boş konuşmadığıma inanır en azından. Makette çok iddaalı olamayacağım zaten büyük ihtimalle; ama önemli olan benim için hocaların söyleyeceğinden çok benim bu işi yapmayı sevmem oldu. Hocalar zaten sürekli eleştirirler genelde de beğenmezler önemli değil yani :P.Çok da gaza geldim yalnız :D


  • loralynn  (11.04.09 14:39:09) 
mimarrlıkla vs hiç alakam yok ama okuyunca inanılmaz etkilendim ve zihnimde şöyle bir fikir canlandı.

bir oda var, içinde değişik değişik bir sürü kapı var. ama kapıları açtığında duvarla karşılaşıyorsun.

belki çok klişedir, belki ilgisizdir ama öyle geldi aklıma.
  • kahvegibi  (11.04.09 16:04:43) 
Biraz daha açarsan daha anlaşılır olacak, tam olarak anlamadım yani. Sebebi nedir o duvarın, senin için neyi simgeliyor?


  • loralynn  (11.04.09 17:08:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.