[]

FIV'li Alf'e Yuva Arıyoruz

Merhaba,

Aşağıda veterinerimizden gelen bir mail var, biraz uzun bir mail, okumak istemeyenler için durumu kısaca özetlereyerek, veterinerimizin iletişim bilgilerini veriyorum, okumak isteyenler ise bu sevimli ve hüzünlü mailden mahrum kalmasınlar, okusunlar dilerim, fotoğrafını ise ekleyemedim nedense, alttaki linkte bulunuyor, görmek isterseniz ancak göremezseniz gene bana haber verin ki linki yenileyeyim:

Alf bir sokak kedisi, ekte fotoğrafı da bulunuyor. Pek bir şeker görünüyor, ancak FIV hastası olduğu için, başka bir kediyle aynı evde yaşaması imkansız. ----EDIT: Bu noktada Blatta'nın yazdığı cevaba göre, Fiv'li kedi ile sağlıklı kedi de aynı evde yaşayabiliyormuş, belirtmek istedim, kendisinin cevabı çok uzun olduğu için tamamını eklemedim, altta bulunuyor, okumanızı tavsiye ederim. ---- Mailden okuduğum kadarıyla sokakta çok çok zor günler geçirmiş, çok hastaymış -eklediğim uzun yazıyı okursanız ayrıntıları öğrenebilirsiniz- kendisinin de sokakta yaşamaması gerekiyor, hem ona hem de diğer kedilere zarar, çünkü bu şekilde onlara da bulaştırabilir ve bağışıklık sistemi çökmekte olduğu için, kendisi de sokakta yaşayamaz, ancak FIV insana bulaşmıyor, bu nedenle evinizde ona da bir yer açabilirsiniz, diye düşünüyorum.

Yardımcı olmak isteyenler için, evini açmak isteyenler için, Işıl Hanım'ın iletişim bilgileri de aşağıda bulunuyor.


Vet.Hekim Işıl Karatan
Yeşilköy Pet Care Veteriner Kliniği
Tel: (212) 662 73 76
www.yesilkoyvet.com

Kendisi mesai saatleri içerisinde aranabileceğini söyledi, şu anda yeni doğmuş bir kızı olduğu için, diğer saatlerde müsait olamadığını iletti.

Bu duyuruyu HaySev'e de göndereceğim, ancak ilk olarak buradan iletmek istedim.

Yardımcı olacaklara Alf ve Işıl Hanım adına teşekkür ederim.

Alf: s1006.photobucket.com

Mod'lara not: Bir süreliğine üstte kalabilirse çok seviniriz, teşekkürler.



Işıl Hanım'ın maili aşağıdadır:

"Selam ;

AİDS olduğumu öğrendiğimde mama kabıma gömülmüş deliler gibi günlerdir aç olan karnımı doyurmakla meşguldum...A.İ.D.S yani " Acil İlgilen Dilediğince SEV" gibi bi şey olduğunu düşündüğüm AİDS konusu beni hiç enterese etmemiş aksine o anda oldukça mutlu mırıl mırıl bir kedi haline getirmişti. Günlerdir süren burun akıntım, deliler gibi hapşırmalarım, göğsümden gelen o boğuk hırıltılı sesler, boğazımın hemen altında ceviz büyüklüğündeki kocaman kocaman şişliklerim, yürümekte zorluk çıkartacak kadar şişen arka bacaklarım, ağrıyan kulaklarım hep bundanmış...AİDS !!!

Bense, sokak çocuğu olmanın getirdikleridir diye düşünüyordum...Açlıktan ve bakımsızlıktandır diye kanıksamıştım yaşadığım hayatı.Gerçeği nihayet öğrendim...Ben AİDS' e yakalanmıştım. Acil doyur istiyorsan sevebilirsin güzel bir duyguydu ama aslında bu ölümcül ve çok bulaşıcı bir hastalığın kısa adıydı..."KEDİ AİDS " i diye bir hastalıkmış beni yıllar sonra ilk kez bu kadar güzel ve sevgi dolu bir bakımla karşı karşıya getiren şey, ama aslında beni yavaş yavaş öldüren şeymiş bu AİDS denen hastalık...

İnanın KEDİ olmak ve AİDS'e yakalanmak bu hayattaki seçimlerimden biri değildi. Ben böyle yaratılmıştım ve sokaklarda doğmuş yine sokaklarda büyümüştüm. Kavgacı ruha sahip değildim, ama kavga etmezsem hayatta kalmayı başaramazdım ki. AIDS 'e, karışmak zorunda kaldığım kavgalarda aldığım ısırık yaralarının sebep olabileceğini öğrendiğimde gözümün önünden o harika delikanlılık yıllarım film şeridi gibi geçip gitti. Artık bir klinikte sıcak ve güvenli huzur dolu bir kedi kafesindeydim sokaklardan şimdilik uzaklaşmıştım ama tedavim tamamlandığında daha fazla burada kalmama imkan yoktu. Sokaklara geri dönebilmeme de imkan yoktu, hem benim hem de diğer kedilerin sağlığı için benim özel bakıma alınmam gerekiyordu. AİDS ısırık yaralarıyla diğer kedilere geçebilirmiş,eee ben beni ısıranı ısırmadan duramam ki, delikanlılığa sığmaz... İstemem bu lanet hastalık bir başka kediye de geçsin o yüzden benimle özel ilgilenecek bir sahip aramaya koyulmam lazım...Bunu nasıl yaparım bilemiyorum. Facebook sayfam yok, gmail adresi almayı da bilmiyorum ki durumumu herkesle paylaşabileyim...Burada tüm bunları benim için yapacak harika insanlarla tanıştım . Nevzat Bey beni Karaköy sokaklarından alıp o zor şartlarda Yeşilköy'e kadar getiren benim asıl kahramanımdır. O beni burada Işıl Hanım ve Gökçen bey adında sürekli beyaz giyen iki kişi ile tanıştırdı. Beyaz giyenler melek olmalıydı; ama ben henüz ölmemiştim ki :) Hala yaşamaya gayret ediyorum ve konuşulanlar iyi olacağım yönünde güzel cümlelerdi...Beyaz giyenlerin VETERİNER HEKİM olduklarını öğrendiğimde çok şaşırdım sırf benim için yıllarca tıp okumuş olmaları inanılmazdı. Kendimi ne kadar önemli hissettiğimi tahmin edemezsiniz.

Neyse ; AİDS'in acil ilgilen, doyur sonra sevebilirsin gibi bir anlama gelmediğini , vücuduma giren bir virusun bağışıklık sistemimi çökerttiğini öğreneli bir kaç gün olmuştu ki artık o delikanlılık namımın sürdüğü sokaklara yeniden dönemeyeceğimi öğrendim. Bir evim, bir ailem ve beni seven insanlar olmalıydı hayatımda, bana sürekli göz kulak olacak beni güzel besleyip bağışıklığımı yukarılarda tutmaya kendini adayacak sahiplerim olmalıydı yoksa hayat bana istediğim şekilde yaşamaya devam etmemi sağlayamayacaktı...

Ben sadece mırıl mırıl etrafta dolanıp, sahibimin bacaklarına sürtünüp kıtır kıtır kuru mamalarımı afiyetle yiyip sıcacık kalorifer yanında uyuyabileceğim bir hayat hayal ediyorum...Öyle dubleks, kocaman bahçesi olan, kapısında bekçi köpekleri olmayan villalar, kutu kutu çeşit çeşit konservelerle dolu kocaman bir mutfak falan hayal etmiyorum. Benimle aynı koltuğu paylaşabilecek TV seyrederken bir eliyle benim tüylerimin arasında ellerini dolaştıracak birini hayal ediyorum hepsi bu :)

AİDS olmak benim seçimim değildi ama sizin seçiminiz benim yaşam şansım olacak. Lütfen beni klinikte ziyarete gelin olur mu ? Oturalım hayat hakkında konuşalım siz anlatın ben mırıltımla size eşlik edeyim ve sohbetimiz hayat devam ettiği sürece sürsün. Ne dersiniz beni görmeye geleceksiniz değil mi?

Haaa bu arada unutmadan; İsmim ALF; hayat çok kısa bugün varım kimbilir belki de yarın yok, o yüzden şimdiden tanıştığımıza memnun oldum...

..........................................................................................................
ALF' in duygularıyla....

Bir kedinin gözünden hayata bakmaya çalıştım Onlarla hayatı paylaşan herkesin anlayabileceği cümlelerle ve tüm kalbimle sevgiler

Vet.Hekim Işıl Karatan "

 
yazının tamamını okuyacak zamanım olmadı, bir ara okuyacağım; ama lütfen fivli kedilerin başka kedilerle asla yaşayamayacağı falan gibi saçmalıklara inanmayalım.
fiv dediğiniz hastalık hayvanın bünyesi zayıf düştüğünde ortaya çıkar.
aynı insandaki aids gibi.
bunun dışında evde iyi bakılan fivli bir kediyle, herhangi bir kedinin arasında en ufak fark yoktur.

hayvanlar iyi bakıldıkları sürece hasta falan olmazlar.
en basit örneği benim 10 yaşındaki kedimin fiv olmasıdır.
8 kedim var ve hepsi de çok sağlıklı.
belki fiv bulaşmıştır, belki de bulaşmamıştır.
sonuç olarak "hasta" değiller.
ve iyi bakıldıkları sürece yaşlansalar bile hasta olmayacaklar.

bu, türk veterinerlerinin kitaptan şaşmayarak geride kalmış bazı şeyleri hâlâ benimsemelerinin sonucudur.
bu yüzden avustralya veterinerler birliği çiğ beslenmeyi önerirken, bizimkiler olmaz der.

türkiye'de yabancı dil bilip, işin ilerleyişini takip eden, eski bilgileri yenileriyle değiştiren veteriner sayısı maalesef çok azdır.
o yüzden 10 yıl öncede kalmış bilgilerle insanları bilgilendirmek yanlıştır.
maalesef bir hayvan sever ve hatta hayvan kurtarmacı (başka kelime bulamadım) olarak veterinerlerle ilgili en büyük sıkıntımız budur.

iyi bakılan fivli kedi, evinizde iyi bakılan diğer kedilere sağlık olarak bir zarar getirmez.
sokakta kalan fivli kedi, bünyesi zayıf olacağından kısa ömürlü olur.
bu kadar dramatize edilecek bir şey yok.

ayrıca zaten sokaktan evlat edinilen kedilerin yüzde 90'ı da fivlidir.
test yaptırmadığınız için çoğu fivli halde gelir ve siz fark etmeden eceliyle gider.
kısacası gönül rahatlığıyla fivli bir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • blatta hiberna  (16.10.13 20:23:25 ~ 20:25:59) 
@blatta: bilgiler için teşekkürler, bu şekilde Alf'i daha kısa sürede sahiplendirebiliriz, ben yazdıklarınızı da duyuruya ekliyorum, ama bu cevabınızı silmeyin, olur mu? ben veteriner olmadığım için veterinerimizden gelen bilgileri veriyorum tabi, bunu da belirteyim.


  • pasp  (16.10.13 20:29:29) 
elbette silmem.
ben de böyle müdahale etmiş gibi oldum, kusura bakmayın.

kendimi bildim bileli sahiplendirdiğim fivli fivsiz kedinin sayısını bilmiyorum.
ama veterinerlerin bu "fivli kedi başka kediyle yaşayamaz:(" tavrı yüzünden insanlar hayvan sahiplenmekten korkar oldu.

kedi aids'i hayvanın bünyesini insanınki gibi etkiler.
insanlar da kendilerine iyi bakmazlarsa, grip vs bile olsalar çok hasta olur, aids yüzünden dolaylı olarak ölürler, ağırlaşırlar ya da en azından normal insanlardan daha zor iyileşirler vs.
ama bunun başka insanlara etkisi olmaz.

kedilerde bunun diğer kedilere etkisi olabiliyor, ama yan yana koyduğun her kediye de fiv bulaşmaz bu arada.
havadan deli gibi bulaşan bir şey değil bu.
yine de bir şekilde birlikte yaşadığı kediye bulaşabiliyor.
tam olarak nasıl olduğundan tam emin olunamıyor.

üstelik dediğim gibi, bulaşsa da bünyesi kuvvetli olan ev kedisi fiv bulaşmış halde hasta olmadan yaşar.

sadece kedisini sokağa bırakmayan birine sahiplendirmeye çalışmanız yeterli.
yani hep evde kalacak, soğukta kalmayacak, diğer kediler tarafından yaralanma ihtimali olmayacak vs.
gerekli şartlar sadece bunlar.
  • blatta hiberna  (16.10.13 20:34:43 ~ 20:39:16) 
bence basliktaki aids yazisini sil, fiv koy, zira insanlara bulasmaz yazmissin ama ortalarda, oraya gelene kadar insan korkar okumaz


  • beriberi  (16.10.13 21:21:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.