[]

Sadece 1 sene tüm müslümanlar kurban kesmek yerine bağış yapsalar nolurdu?

2012 yılında sadece Türkiye'de;

2.000.000 Küçükbaş
750.000 Büyükbaş hayvan kesildi. Çoğu kişi de cüzi miktarlarda eti dağıttıktan sonra 2.5 ay boyunca et yemek üzere buz dolaplarını doldurdu. Sadece bir defalığına bu kutsal kitapta dahi hac dışındakilere farz olmayan rutinden vazgeçilse neler olurdu?(Evet kurban bayramında kurban kesmek farz değil.)

Küçükbaş hayvanın fiyatına ortalama 500 TL diyelim.
Büyükbaş hayvanın fiyatına ortalama 2000 TL diyelim.

Küçükbaş hayvanlar için harcanan maliyet: 1 Milyar TL
Büyükbaş hayvanlar için harcanan maliyet: 1.5 Milyar TL

Farz olmayan dini ritüel için yıllık 2.5 Milyar TL harcıyor ülkemiz insanları.

Yıllık 2.5 Milyar TL fakirin kursağına 1-2 hafta boyunca et girmesi için harcanıyor. Sadece düşünün 2.5 Milyar TL'nin -sadece 1 defalığına- tamamen yardımlaşma ve dayanışma aktiviteleri(arge de olabilir) için harcansaydı:

-Sokaktakiler için barınma evleri, aşevleri açma
-Su, elektrik, okul, hastane, sağlık ocağı bulunmayan kasaba ve köylerin yardımına koşma
-Ülkemizdeki bilimi geliştiren projelere mali kaynak sağlama
-İşsiz insanlara istihdam sağlama
-Yardıma muhtaç kişilere/öğrencilere para yardımı/burs sağlama
Daha yüüüzlerce iyilik aktivitesi sayılabilir. Yeter ki yapılmak istensin.

Kaldı ki kurban kesmenin farz olduğunu sayalım.(Olmadığını kabul etmeyenler için) Sorarım size ey müminler; Kozmostaki hangi adaletli Tanrı, et paylaşma ve onun adına kan dökme eylemi yerine yukarıdaki iyilik dolu maddelerden birine para yatırıldığı için bireyi cezalandırır?

Kurban eyleminin tam hakkıyla gerçekleştirildiğini varsayalım. Kimse buz dolabını doldurmuyor ve muhtaç olanlarla paylaşıyor.Yine de 2.5 Milyar TL ile fakirlere yemeğin lüksü sayılan et yedirmek yerine yukarıdaki listedeki gibi çok daha yararlı yardımlar yapılabilir.

(Karşıt görüşlüler; lütfen hindi örneğiyle gelmeyin. Konu farklı burada. İyilik amacıyla harcanan paranın nasıl daha hakikatlı yollarda kullanılabileceğinden bahsediyoruz. Benim konum illa hindiyle çarpıtılmak istenilirse eğlence başlığı altında incelenen hindi kesmenin yıllık maliyetiyle nasıl daha iyi eğlenilebilir diye sorabilirsiniz anca.)

Kaynak: www.sonerabay.com

 
burada zaten, saf olan amaç kurbanı kesip durumu olmayanlara dağıtmak. fakat elbette her şeyin bokunun çıktığı, hiçbir şeyin düzgün yapılmadığı ülkemizde insanlar bunun da bokunu çıkarıyor. yani kurbanı kesiyorlar, afedersin bir butu parçalıyor dağıtıyor, gerisi hooop buzdolabına. bana kalırsa ilk amaç, hani kurbanı keselim dağıtalım herkes et yesin amacı gayet mantıklı. olabilitesi var. amma işte..
ki bence şu durumda, şu zamanda senin dediğin çok çok daha mantıklı.

  • aelfinn  (15.10.13 15:46:10) 
@gok yeleli bozkurt neden hayvan kesmeden olmaz açıklar mısın bize?


  • oddyseus  (15.10.13 16:23:00) 
evet doğrudur ancak; Allah bize kurban kesin diyor. başka türlü açıklama getirmek mantıksız bence.


  • gates  (15.10.13 16:57:36) 
@gok yeleli bozkurt
@gates

Size farz olmadığını söylüyorum. @gok hala emir öyle diyorsun. Yazıyı aldığım kaynaktaki haliyle kısaltmadan kopyalasaydım keşke. İSLAMİYETTE KURBAN KESMEK FARZ DEĞİLDİR. Kurban kesmek Allah katında sünnet ve paylaşmak iyilik sayılabilir. Ama 2.5 Milyar TL ile çok daha sağlam iyilikler yapılabileceğini söylüyorum.
  • oddyseus  (15.10.13 17:02:37) 
Aynı linki ben sana atacaktım karşıt görüş olarak ama senin bana atman biraz trajikomik oldu. Orada dediği üzere "rabbin için namaz kıl ve kurban kes" sadece Hz. Muhammed için inmiştir. Diğer konu için de açıklama getireyim. İslam yorumlanabilir fıkıh getirilebilir bir dindir. Yazının sonlarına doğru dediği gibi

"Kaldı ki kurban kesmenin farz olduğunu sayalım.(Olmadığını kabul etmeyenler için) Sorarım size ey müminler; Kozmostaki hangi adaletli Tanrı, et paylaşma ve onun adına kan dökme eylemi yerine yukarıdaki iyilik dolu maddelerden birine para yatırıldığı için bireyi cezalandırır?"

Kurban kesmek yerine insanlığa çok daha faydalı bir işi Allah rızası, kul iyiliği için yapmış olsa(sonuçta farz değil vacip olanlar arasından seçim yapsa). Gerçekten yarattığı düşünme yetisinden en ufak bir pay alabilmiş merhamet dolu tanrı bireyin bu hareketini hoş mu görür hor mu görür? Hor görürse bu tanrının adaletini ve iyiliğini bir sorgulamak lazım bence.
  • oddyseus  (15.10.13 17:50:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.