[]

sigaranın haram olması ihtimali

ayrıntılarını incelemediğim ama biraz önce Wikipedia'dan hızlıca göz attığım kadarıyla sigaranın kökeni 9. yy.'a uzanıyor. şayet 6. yy.'dan önce dünyada yaygın olarak tüketilen bir ürün olsaydı İslam Dini sigarayı da alkol gibi haram kategorisine sokar mıydı? Neden sokardı ya da sokmazdı?




 
sigara alkolden daha zararlı.vücuda zarar verme eksenli ufak bi yorum yap bi yerlere varırsın.ilmihal falan karıştırmak da lazım.


  • aşksız prens  (14.10.13 21:09:30) 
Tamamı kendi görüşüm aksini ispatlayan çıkarsa geri adım atarım.

Öncelikle bildiğim kadarıyla alkolün haram olmasının en büyük sebebi sarhoşluk durumu ve sarhoşluğun sınırının çizilemeyecek olması. Sarhoşken yapılabilecek yanlış hareketlere davetiye çıkartması. Bu bir kenarda dursun.

Normal şartlar altında İslam dini vücuda iyi bakmak gerektiğini savunur. Beden insana emanettir. İnsanın özü ruhtur vs. Burdan hareketle diyebiliriz ki vücuda zarar veren herşey dinen hoş karşılanmaz kategorisindedir. Lakin vücuda zararlı/değil ayrımını yapmak da zamanla olacak birşey. Yani 1950'lerde sigaranın zararlı olduğuna dair bir kanıt yokken sonradan bunun ispatıyla birden haram ilan edilmesi gerekir ki Kur-an'ın evrenselliği ve zamansızlığına terstir. Burdan yola çıkarak diyebilirim ki hayır günah olmazdı. Ancak belirttiğim gibi zararlı olması dolayısıyla kullanımlası hoş karşılanmaz.

Benzer şekilde İstanbul trafiğinde egzoz dumanı solumak da İslam'a göre yanlış bir hareket o zaman dersen; sana tamamen katılıyorum. Bu örneği kendime vermemle birlikte sadece mümkün mertebe kendimize ve çevremize saygılı olmamız gerektiği ama hayatı da robot gibi yaşamamak gerektiği kanaatine vardım.

Diyeceksin ki hani zararlı şeyler kötü ve cıstı. Ona karşılık da şu gözlemimi aktarayım, biz genelde günah denen şeylere bahane üretiyoruz dolayısıyla bence kötü olduğu için günah değil; günah olduğu için kötü olduğu ön plana çıkartılıyor.
  • onexey  (14.10.13 21:27:44) 
(bkz: mekruh)


  • lanc  (14.10.13 22:23:46) 
insanın kendi vücuduna zarar vermesi günah olmalı bence. oruç tutarken bile tutamayacak kadar hasta/yaşlı olanlara zorunlu olmuyor insana eziyet olmasın diye. eminim insana bu kadar zararlı bir şey olan sigara haram olurdu.
ama tabi kuran da yazmadığı için kimsenin umrunda değil. mantık kullanılmıyor.

  • innerbliss  (14.10.13 22:46:59 ~ 22:47:29) 
bir de israf boyutu var; yukarıda yazılanlara ek olarak.
alkol meselesinde bize anlatılan tek bir görüş; ama haram kılınmasının sebebi aklı örtmesi, bu yüzden "aklı örtene, iyice sarhoş olana dek içmek caizdir" gibi yorumlayanlar da var bunu; ben katılmasam da.
bu yorumu yapanların mantığıyla gidersek, bokunu çıkarmadığın sürece herhangi bir sakınca teşkil etmez (mekruh, haram vb.) yorumu da yapılabilir.
  • dafaiss  (15.10.13 01:57:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.