[]

Hacca gitmek neden var?

konuyu çok araştırmadım çünkü araştırmak istemeden yorum üzeri bir soru sormak istedim. binlerce yıl önce çıkmış bilgilerin doğruluğunu sorgulamaktansa vicdan sorgulaması yapmak daha mantıklı geldi.

şimdi bilindiği üzere hac yaklaşık günümüz şartlarında 5bin umre ise 2bin küsür liraya patlıyor normal bir ziyarette. cumhurbaşkanının ve zenginlerin harcadığı paralar haliyle çok daha uçuk.

o bölgenin maddi açıdan gelişmesini sağlamak için böyle bir ziyaret yerine o parayla daha hayırlı işler yapılamaz mı? günahlardan arınmak için illa şeytan taşlamak tavaf etmek mi lazım? kişinin kendi nefsini sorgulaması için böyle şeyler şart mı? ne bileyim ülkemizde ve dünyamızda türlü türlü açlık, hastalık ve diğer maddiyatsızlık yüzünden oluşan sorunlara o paralarla el atmak insanın vicdanını aynı şekilde rahatlatmaz mı?

bill gates'in hadi onu geçtim drogba denen adamın bile bu işler için harcadığı para malum. hacca gitmeyip parasını bu gibi işlere harcayınca daha günahkar mı oluyorlar?

sadece islam değil diğer dinlerdeki hacılıkta aynı sonuçta.

 
1 kere gitmeyle de yetinmiyorlar.


  • rock n roll  (14.10.13 13:19:57) 
iş vicdanını rahatlatmak değil.

hacca gitmek islamın şartlarından biri. namaz kılmak, oruç tutmak gibi. müslüman bir insanın yerine getirmesi gereken şartlardan biri.
  • kakao  (14.10.13 13:22:30) 
@kakao bu şartı şaşalı otellerde yerine getirmektense oruç mantığındaki açları anlamak gibi bir felsefeyle çadırlarda kalınması gerekmez mi peki. sonuçta orada insanın insandan hiç bir farkı olmadığı göz önünde bulunduruluyor.


  • inannas jofn  (14.10.13 13:25:37) 
belki de hac uydurulurken muhammed büyük ihtimalle bu dinin bu kadar yayılacağını düşünemedi, arabistanın bir kısmında, yakın mesafelerdeki küçük bir bölgede kaldığında da hacca gitmenin şimdiki kadar sorun olmayacağını düşündü.
zaten o zamanların ulaşım imkanlarında şimdiki kadar uzak mesafelerdeki müslümanların hacca gitmesi neredeyse imkansızken dinin farzlarından olması mantıksızlıktan öte gidemez...

günümüzde zenginler için gösteriş,
orta gelirliler için umut,
fakirler için hayal...

adamlar hac parasını fakire verirse birkaç ayda unutulacak, ama hacca gittiğinde ömrü boyunca kendisine hacı denilecek, çevresinde saygı görecek. bencillik tek sebebi yani, ihtiyacı olana yardım etmektense zengin arapları daha zengin yapmalarının tek sebebi kendilerini düşünmeleri.

bu işten tek yararlı çıkan da birşey yapmadan paraları cebe indiren araplar.

şunu da ekleyeyim: (bkz: dinde mantık aramanın mantıksızlığı)
  • ucan spagetticanavari  (14.10.13 13:25:45 ~ 13:34:05) 
@inannas jofn bu tarz polemiklere girmek ne bana ne de müslüman olan bir başkasına düşmez!


  • kakao  (14.10.13 13:31:37) 
hac, daha önce gitmediyse ve o hac mevsiminde gidecek parası varsa, o kişiye farzdır. farz ibadette de felsefe aranmaz. (müslüman için söylüyorum tabii. dışarıdan elbette felsefi, sosyolojik, psikolojik incelemeler yapılabilir)
dolayısıyla müslümanların bu konuları konuşması laf-ı güzaftır. ramazanda içki içilir mi içilmez mi gibi bir şey bu konu. hacı ister çadırda kalır, ister lüks otelde kalır. bunlar hac "görevi"ni tamamlamasına mani değildir. israfın günahı ayrı, infakın sevabı ayrıdır.

  • nereye bu gidis  (14.10.13 13:39:14) 
"belki de hac uydurulurken muhammed büyük ihtimalle bu dinin bu kadar yayılacağını düşünemedi, ..." saygısızca bir söz. senin uydurma dediğin şeye inananlar var, senin inandığın veya inanmadığın fikri de yine aynı şekilde anlamlandıramayanlar var, bu insanlar senin inancına/inanmamana saygı duyuyorlar. saygı duymayanlar olabilir ancak bu kadar büyük bir genelleme yaparak islamın haccın uydurma olduğunu söylemek gerçekten büyük bir saygısızlık örneği.

soruya cevap : hac islamın şartlarındandır. yerine getirirsin getirmezsin, bu sizin bileceğiniz şeydir ancak yorumlama yaparak ikame getirmek mümkün değildir. öte yandan haccın kimlere farz olduğu da bellidir, herkese farz değildir öncelikle buna bir bakın belki fikriniz değişebilir. genel anlamda fikriniz tabi ki çok güzel.

edit: bu arada unutmuşum, hacce giden herkez lüks otellerde kalmıyor elbet de. teyzem gitti bizzat ondan biliyorum. zaten genellikle de pek uyunmuyormuş.
  • orada olmayan adam  (14.10.13 13:44:25 ~ 13:45:32) 
zaten mahallesinde, semtinde ya da eli daha geniş yerlere uzanan/sorumluluğu çok kişiler (muhtar, vali, bakan başbakan vb.) için ilinde/ülkesinde açlık, sefalet (örn. van depremzedeleri ölüm orucunda) varken hacca gidiyorsa onlar özü ıskalamış demektir ve maun suresinin muhatabıdırlar.
"yazıklar olsun o namaz kılanlara ki yoksulu yetimi doyurmazlar!"
Onların haccı kabul falan olmaz, her şeyin sırası var. "komşsu açken tok yatan bizden değildir." komşudan kaçıp uzaklaşıp mekkeye gidince değişmiyor bu.

İnnannas jofn polemik falan çıkarmıyor, haklı.
  • dafaiss  (14.10.13 13:51:36) 
ek olarak, şeytan taşlama, tavaf, sa'y...hepsinin bir özü var. Aynadaki şeytanı taşlamayanın orada taş atmasının bir manası yok. Lüks otellerde hacını orucunu yaptığını sananlar da şeytanlarını taşlamamış, şeytanın ta kendisi müsrifler.
İsraf edenler "şeytan" olark tanımlanır kuran'da; bu benim yorumum değil.

  • dafaiss  (14.10.13 13:59:09) 
ali şeriati'nin hac isimli kitabını okumanı tavsiye ederim. orada yaşananları anma, anlama amaçlı ziyaret olarak açıklamış.


  • zihuatanejo  (14.10.13 14:10:58) 
hacca gidilmesin parasıyla yardım yapılsın.
kurban kesilmesin parasıyla yardım yapılsın.
oruç tutulmasın, namaz kılınmasın...
ee ne kaldı geriye?

oh paramı verdim rahatladım değil ki mesele. sadece durumu iyi olanlara yapılması farz kılınmış. uçanspagetti gibi fakirlere hayal değil. fakire zaten farz değil. hacı olan kişi, ne kadar günahtan arındım desede onu bilecek olan allah. belki hacca gitmeyen kişinin günahları, hacı olup dönenden daha az.
hacca gitmenin ya da kurban kesmenin parasını yardıma harcayan sadaka vermiş olur. hac vazifesinden ya da kurbandan kurtulamaz. diyanete ya da camideki hocaya sorsan da aynı cevabı alırsın.
  • sutlu nescafe  (14.10.13 14:20:38) 
şuna da göz gezdirebilirsin:
(bkz: hac/@dafaiss)
Diyanet işleri de bu konuda ehil değil, kuran'ı değiştirip tahrif etmeye çalışan kişiler kurumlar.
(bkz: diyanet işleri başkanlığı/@dafaiss)
  • dafaiss  (14.10.13 14:35:11) 
@orada olmayan adam
"bu kadar büyük bir genelleme yaparak islamın haccın uydurma olduğunu söylemek gerçekten büyük bir saygısızlık örneği." demişsin de...

ben ne düşündüğümü söylemekten çekinirim, ne de inanmadığım birşeye inanıyor gibi davranırım...

islamın ve haccın uydurma olduğunu düşünmesem, gerçek olduğuna inansam şuan ben müslüman olurdum zaten...
bana göre tüm dinler uydurmadır, tüm ibadetler saçmalıktır. bu şekilde düşündüğüm için de bir ateistim.

ne diyecektim? şunu mu?
"(inanmadığım) allah çok gerekli olduğundan, aşırı derecede mantıklı olan bu ibadeti (bana göre bir saygınlığı da olmadığından hazreti demediğim) muhammede (yine gerçekte var olmayan meleklerinden) cebrail aracılığıyla iletmiştir. "


kusura bak çok istiyorsan; ama uydurma olduğunu düşündüğüm birşeye uydurma demem saygısızlık değildir!

@sutlu nescafe
fakir olana hayal değil, farz da değil demişsin de sanırım sen hiç fakir ama yaşlı insan görmedin...
ayın sonunu zor getiren, yarı tok zor zar yaşayan bir sürü yaşlı insanın hayali oğlunun/kızının onu hacca göndermesi... ya da bir şekilde para bulup hacca gidebilmek... adam farz mı değil mi diye bakmıyor, istiyor ve hayal ediyor... fakirlik hayal kurmaya engel değil, önce bunun farkına var. ben fakire farz gibi birşey söylemedim.


ben verdiğim cevapta önce bu ibadetin neden saçma olduğunu açıkladım, sonrasında ise günümüz müslümanlarının bu ibadete bakış açısını özetledim.
islama göre müslümanlar neden yapmalıdır, ya da neden yapıyor sorularına cevap vermedim.

yani ideali değil gerçeği ele aldım. önce hangi açıdan yazılmış diye bir bakın da ona göre cevaplayın şu yazılanları.
  • ucan spagetticanavari  (14.10.13 14:48:55 ~ 14:56:36) 
polemik falan yaratmaya çalıştığım yok. burada kimsenin inancını da sorgulamak bana düşmez. sadece kafamdaki sorulara bir takım cevaplar aradım. bunları sorgulamadan ya da tam öğrenmeden gerçekleştirmekte biraz saçma geliyor. neyin neden olduğunu öğrenmekte kötü bir şey göremiyorum.

teşekkürler cevaplar için.
  • inannas jofn  (14.10.13 16:27:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.