[]

okumak ve akılda tutmak

ilgi duyduğum bir konu var. aşırı ilgi duyuyorum ve onunla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorum. isimler, tarihler, terimler içeriyor. çok iyi bir hafızam olmasına rağmen (birçok kez kanıtlanmıştır ama ne şekilde bunca bilgiyi aklımda tuttuğumu bilmiyorum) okuduğum bu şeyler bir türlü aklımda kalmıyor. ama ben istiyorum ki okuduğum kitaplardaki şeyler o kitabı kapadığımda da aklımda kalsın ve isimleri olayları hatırlayabileyim. çok imreniyorum herhangi bir konu hakkında konuşurken isimlerle ve tarihlerle bilgi birikimini paylaşabilen insanlara.

bunu nasıl sağlıyorsunuz? fil hafızam var ama bu konuda başarılı olamıyorum.


 
not almak iyidir. okuduğun şeylerin önemli kısımlarını not al. hatta ben böyle ufak kartlar hazırlıyorum üzerinde ufak trivia bilgileri olan. mesela atıyorum 2. dünya savaşını hatırlayacaksın, kartın ön yüzüne "2. dünya savaşı" yazacaksın, arka tarafına işte "falanca devletler şu tarihler arasında şu sebepten savaştı, şunlar kazandı." yazacaksın. böyle 100-150 tane kart hazırlayıp günde 1 kere bakıyorum. ön yüzüne bakıp detaylarını hatırlamaya çalışıyorum falan. aklımda kalıyor öyle.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (10.10.13 02:53:05) 
@little miss rejectee

aynen ben de öyle çok ekmek yedim hafıza konusunda ama çok yoğun okurken ve not almadığımda anımsamadığımı fark ettim. şu an okuduğum sayfanın dağılımını üstündeki grafikleri fotoğrafları çok iyi anımsıyorum ama yazılarda o kadar başarılı olamıyorum :/ iyi teknikler geliştirmem lazım.

@cigerdelen

çok haklısın okumak var okumak var dediğin gibi bazen sadece gözle beyinle algılama oluyor benimki.

@bugunku antremanda..

ben de notlarımı böyle alayım süper fikir.
  • kirazıseviyorum  (10.10.13 03:10:56) 
practice makes perfect demişler. o şakır şakır tarihleri ve olayları sayan kişiler genelde yıllardır o işle meşgal olmuş insanlar. bir kere okuduğun kitaptaki tarihleri ve kişileri 1 sene sonra çat diye hatırlamanın mümkünatı yok. hafızayla da alakası yok bunun. öğrendiklerini not edip düzenli olarak gözden geçirmen gerekiyor.

sana 2 gün önce akşam ne yedin desem cevap vermeden önce 30 saniye düşünürsün. ama selvi boylum al yazmalım filmindeki kamyonun rengini sorsam çat diye söylersin. olay tamamen pratik işi ve olayı yaşaman gerekiyor iyi bir şekilde ezberlemek için.
  • bigl0rd  (10.10.13 04:35:12 ~ 05:38:26) 
Aklında kalmıyorsa
1) aslında o kadar da ilgini çekmiyor
2) o bilgiyi öğrenmek için yeterli hevesin yok.

Kendini zorlama bence. Farklı bi konuya yönel.
  • roket adam  (10.10.13 09:25:10) 
anlatmanın çok faydası oluyor, ne kadar çok anlatırsan o kadar akılda kalıyor.


  • halanne  (10.10.13 11:06:11) 
@roket adam

genelde okuduğum her şey böyle. okuduğum an şahane ama sonrası yok. hayatımın içine yedirebilmek istiyorum okuduklarımı.
  • kirazıseviyorum  (10.10.13 15:44:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.