[]

Alevilik İle İlgili 3 Soru?

öncelikle, soruş şeklim, kullandığım sözcükler vs. kırıcı,rencide edici olmuşsa özür dilerim. cahilliğime veriniz.

daha önce duyuruda sorulmuş, ancak herkes kendi düşüncesini söylemiş. kaynak veya atıf yok. " bence " diye başlamış cümleler.

nese sorum şu; nasıl alevi olunur? bir hristiyan alevi olabilir mi? sünni, şaafi vs. mezhepten insanlar alevi olabilir mi? islam içinde alevilik nasıl tanımlandığına göre değişir sanırım bu durum ama mezhep değiştirmek gibi mi teorik olarak? yoksa islam dışı bir inanç olarak mı ele alınır?

aleviliğin tanımlanması ve " ne " liği üzerine alevi kesimin net olarak bir bütünlüğü var mı? yoksa eğer, alevilik içindeki ayrımlar, hangi grupları veya görüş farklılıklarını çıkarmıştır?

aleviliğin ibadet,inanç ritüellerinde farz olarak kabul edilen şeyler var mıdır? sünnilikte ibadetlere başlanırken, " Allah rızası için... " şeklinde niyet edilir. buna benzer bir şey var mıdır?

ek: cevap veren arkadaşlar yanlış anlamayın, sizlere haksızlık/nankörlük etmek istemem. " sen de bir türlü tatmin olmadın be " diyebilirsiniz. teşekkür ederim cevaplar için.

 
ben bu konuda cevap verecek bilgiye sahip değilim, hiç alevi arkadaşım da olmadı ama yukarıda ilk yanıtı veren zır cahilin söylediklerini dikkate alma. zira o benden bile daha az şey biliyor, hatta hiçbir şey bilmiyor :) son olarak şunu söylemeliyim ki; aleviler iyidir. bugün el-kaide, taliban, hizbullah gibi kokuşmuş zihniyetin egemenliği altında yaşamıyorsak bunu en çok alevilere borçluyuz. gerçi son dönemde o zihniyete doğru epey bir kayma var ülke siyasetinde ama yine de ucundan kıyısından biraz olsun laiklik sosuna bandırılmış bir ülke olmamız dolayısıyla daha rahat konumdayız diğer islam ülkelerine göre.


  • yokumbenburda  (08.10.13 16:35:31) 
aleviliğin tanımı aleviye göre değiştiği için tam cevap verilemez bu soruya.
evrenoz gazi +1.
@yokumbenburda: "ben bu konuda cevap verecek bilgiye sahip değilim" bilgi seviyesindeki biri olarak nasıl başkasına cahil diyebiliyorsun. insaf. caferileri araştır mesela, tunceli'deki alevilerle karşılaştır. ondan sonra konuş.
  • g7mor  (08.10.13 23:08:34) 
evrenos gazinin sığ ve önyargılarla bezeli bir bilgisi var, veya bunu sunuşunda yanlışlık. sahabe olayı ayırt edici değil, sünniler içinde de muaviye'nin yaptığına olması gerektiği gibi "ebuzer'in katili, islam'da bozulmaların baş sebeplerinden" şeklinde bakanlar mevcut. Yani bu mezhepler arası bir ayırtedicilikten çoktarihiyorumlama meselesi sadece. derleme bir yazı, sünni kaynaklardan da veriler içeriyor; ama elbet ki "hayır onlar şia'dan" diyen de çıkabilir: (bkz: muaviye/@dafaiss). Tabi, eğitim sisteminin doğal sonucu olarak çok fazla kafa yormadan her kavuklunun dediğine doğrudur deyip tek bir mezhebin içinden tek bir bakış açısını "ahanda islam budur" diye kabuletmiş kişilerin, bilhassa vahhabilikle soslanmış sünni görünümlü diyanet işleri başkanlığı mezhebi (belli bir isme oturmuyor bakış açıları ondan böyle dedim), türkiye'de kendilerini sünni olarak tanımlayan kişilerin hakim/genel bakışaçısını yansıtır. Bu yüzden ortaya çıkıyor "ya sahabenin siyasi kavgasıyla ilgili işte hepsi bu" görüşü.
Neyse, sordukların tanışık olduğun birine de kolaylıkla sorulabilecek şeyler değil, malum kırıcı olm endişesi var en başta. alevilere göre görünen(zahir) değil, batın(öz) önemlidir. Tamamının ortak olduğu nokta bu, ibadetlerinin farklı olma sebebi vb. de bu, yoruma açık ve bu bakımdan özgürlük ve hoşgörü var ki ben buraya kendi yorumumu sıkıştırayım onlar hakkında alevilik islam'ın kalbini taşır. Diğer mezheplerde adeta militarist bir ritüel anlayışı varken, onlar içeriği/özü ön plana çıkartırlar.
İçlerindeki genelleyebileceğimiz ikinci ayrım da kendilerini müslüman olarak tanımlayanlar, bir de kendilerini ayrı bir dinvari "alevilik"e dahil edenler.
Çok derin bilgim yok, bildiklerim bunlar. Alevi olmadığımdan daha fazlasını söylemeye de yetkin bulmuyorum kendimi.
Ben şahsen tanışmıyorum kendisiyle ama sözlkten "dikakana bey" isimli bir kullanıcıyı hatırlıyorum, entrylerini okumuştum. Ulaşabilrisen ona sorabilirsin aslında bunları, ya da yazdıklarına bir göz gezdirebilirsin.
  • dafaiss  (09.10.13 00:55:54) 
ekleyeceğim birşey daha var, bunu alevi birinden ve birinci ağızdan biliyorum. Toplanıldığında, toplanan kişilerden birileri arasında husumet yahut anlaşmazlık varsa ceme başlanmaz, dede öncülüğünde bu çözülür önce. Başlamadan önce herkese "birbirinizden razı mısınız?" diye sorar dede, buna herkesçe evet denilmeden de başlanmaz.
Şuna da bakabilirsin bir de:(bkz: musahip)

  • dafaiss  (09.10.13 01:07:45) 
@evrenos gazi: "bir tarihçi olarak" niyet okuması ve samimiyet sorgusu yapanları ciddi bulmuyorum ben de. işin o kısmı da muamma zaten, ben de "bir islam tarihçisi ve ilahiyat doktorası olan biri olarak" vb. de girebilirim lafa, hiçbir şekilde kanıtlayamayız doğruluğunu ya da yanlışlığını. herhalde ciddiyetsizliğini "bir tarihçi olarak" "açılın ben tarihçiyim" şeklinde örtme çabası senin "ben böyle bakıyorum" dediklerin de öyle olacak diye bir kaide yok, ama halifelik kavgası ve siyasi mesele işin sadece görünen kısmıdır, görünene takılan birine de özünü anlatmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum.
ama olayı "sahabeler kavga etmiş bunlar da öyle işte" küçümsemesi ve sığlığına indirgemek de saygısızlık bana kalırsa. fırsatın olursa farklı kişileri birinci ağızdan dinlemeni öneririm.

  • dafaiss  (09.10.13 23:34:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.