[]

kahve ile ilgili iki tane sorum var

öncelikle iyi haftalar herkese. sorularıma gelecek olursam;

1-bana kahve ile ilgili bilgi verebilecek olan var mı? bilgiden kastım her türlü bilgi. yeni fark ettim kahve ile ilgili pek bir şey bilmiyormuşum. hani hangi kahvenin içimi yumuşak olur, hangisi sert ya da filtre kahve nasıl olur, bunun makineleri nasıl kullanılır, ne kadardır şöyle iş yapabilecek bir şey. yani kısacası sıfırdan başlamak istiyorum bu konuya. o yüzden ne bileyim bir site olur bunları anlatan ya da üşenmeyip bana anlatan olursa çok sevinirim.

2-son kullanma tarihi ocak 2013 olan hiç açılmamış bir kutu kahve var elimde, açılmasa dahi bozulmuş mudur? yurt dışından gelmişti iyi bir şeye benziyor, boşa gitmişse üzüleceğim :)

 
filtre kahve kahve çekirdeğinin farklı bir boyda öğütülmesiyle elde edilir.

makineniz yoksa french press denilen mekanizmalı bardaklarla filtre kahve pişirebilirsiniz. bardağa kahveyi koyun, sıcak suyu ekleyin, bir kaç dakika bekleyip süzgeci yavaş yavaş bardağın dibine itin, kahveniz hazır.

makineler de çeşit çeşit. espresso yapanı var, kağıt filtre kullananı var, kapsül kullananı var...

benim size önerim başlangıç için çok basit düzenekli bir makine almanız. ben neredeyse 2004'ten beri annemlerin ofislerinde kullandığı fakir marka kahve makinasını kullanıyorum. minik, 6 fincanlık kahveyi 5 dakikada yapıyor, kağıt filtre kullanıyor. ve çevremdeki herkes kahvesine bayılıyor.

kapsül kullanan makinaları (tchibo gibi) tavsiye etmiyorum pek. marka bağımlılığı yarattıkları gibi, kapsülleriniz bitince de pek çok alengirli yola başvurmak zorunda kalıyorsunuz. oysa kağıt filrteli makinalarda 1 kutu içinde filtre 100 adet filtre var, bu da 100 kullanım demek. 3 günde bir makinayı kullansanız, 1 senelik filtre 1 kutuda üstelik 7-8 lira civarında.

hem kağıt filrteler aroma yaratma konusunda da esneklik verir.

makinanın suyunu koyun, filtre haznesine kağıdı koyun, içine kahveyi ekleyin. sonra istersenzi bir kaç karanfil atın, ben kakule koyuyorum, bazen çubuk tarçın ekliyorum bazen de 2 damla dr.oetker aroması damlatıyorum. dolayısıyla bol aromalrı çeşit çeşit kahve yapıyorum.

hacmi büyük olmasına rağmen en basit en temek kahve makinalarından biri:

www.bimeks.com.tr
  • strawberry first  (07.10.13 11:10:01) 
kahve aromaları da markaya göre değişiyor.

yani starbucks farklı ürünler sunarken tchibo farklı kahveler satabiliyor.

ama kaba, çok kaba bir genelleme ile brezilya tipleri daha aromatik ve hafif, afrika tipleri daha dolgun ve sert diyebiliriz.

ben kahveyi tchibodan çektiriyorum.
100 gr 2,5-3 tl arasında değişiyor. bana ortalama 1 ay yetiyor. üzerinde oynamayı sevdiğim için brazil kullanıyorum. daha yoğun ve doygun kahveler, aroma kullanımına izin vermeyebiliyor.

www.tchibo.com.tr
  • strawberry first  (07.10.13 11:15:05) 
bir de burası var;

www.kivahan.com.tr

afiyet olsun!
  • strawberry first  (07.10.13 11:28:13) 
Eger standart cozulebilir bir kahveden bahsediyorsaniz , secenek Alta Rica Nescafe dir. 100 gr yaklasik 20 tl


  • leo1905  (07.10.13 11:50:28) 
makineden ziyade biraz daha insan becerisine dayalı ekipmanlar kullanmak çok daha faydalı oluyor. misal french press, aeropress, hario. bunun gibi demleme araçları ya da teknikleriyle ortalama fiyatlara sahip olan makinelere oranla çok daha lezzetli ve yoğun kahve elde edebilirsin. yani 200-250 lirayı bir makineye vereceğime 90-100 lira civarını aeropress'e harcarım ve kesinlikle öneriyorum. her yıl dünya şampiyonası bile oluyor bu cihazın. çok farklı tarifleri de var.

onun dışında, son kullanma tarihinden öte, kahvenin kavrulma tarihi önemlidir. öğütülmemiş, henüz çekirdek halindeki bir kahve olsa dahi, kavrulduktan sonra kahve bozulmaya doğru ilerler, öğütülünce bu süreç daha da hızlı işliyor tabii ki. bu yüzden starbucks, tchibo gibi yerlerin kahvelerinden mümkün olduğunca kaçıyoruz. çünkü o paketlerin geneli 4-5 ay öncesinden kavrulmuş olup, her ne kadar vakumlu paketlerde saklansa da bayatlamış olan kahvelerdir. bir de onların öğütüldüğünü düşün. düzgün, taze bir kahve içmek istiyorsan, siparişin üzerine kahveyi kavuran yerlerden taze kahveni, çekirdek olarak satın alıp, kendin içeceğin kadarını öğütmelisin. öğütücü olarak da gayet uygun fiyatlı olan sözen el değirmenini öneririm. onun dışındaki uygun fiyatlı öğütücü makineler, kahveyi öğütmüyor, bıçakla parçalıyor, bu da kahvenin kalitesini bozuyor.

bu arada aeropress'i anlaman için faydalı bir video var. istersen başından itibaren izle tabi ancak asıl önemlisi kahvenin tazeliğini nasıl anladığımızı da gösteriyor 14. dakikadan sonra. kendisi kavuruyor kahveyi daha sonra aeropress ile demliyor. ortaya çıkan gaz baloncuklarından da yeni kavrulmuş kahvenin tazeliği anlaşılıyor. o kahveyi tchibo'nun bayat çekirdekleriyle yapmanın imkanı yok.

youtu.be
  • soso  (07.10.13 12:12:12 ~ 12:41:16) 
şurası gayet faydalı bilgeler içeren bir yerdir. adam her şeyi adım adım anlatmış;

www.yeraltimutfagi.com
  • thracia  (07.10.13 13:44:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.