[]

sağlık lobisi vs şeker

Son zamanlarda malumunuz sağlık lobisinde şekere epey yüklenilmeye başlandı. Bana gelirsek eskiden abur cubursuz duramayan biriydim taki kilo verme uğruna yaklaşık 4-5 aydır şekerli bütün gıdalardan uzak durana kadar..

Şimdi son zamanlarda artık şekersizliğe bünye alıştığından mıdır nedir şekerli bir gıda tüketince midem bulanıyor. Markette filan o çok sevdiğim çikolatalar-bisküviler ilgimi çekmemeye başladı. Bu da beni şaşırtıyor açıkçası.

1.Bunun sebebi nedir acaba?
2.Dışarıdan vücuda sıfıra yakın şeker almamanın vücuda herhangi bir zararı olur mu? olmazsa şekerin gereksiz hatta zararlı olduğu kanısı doğru mu?

 
Bilen, araştıran, takip eden olarak söylüyorum.
1-Hiç bozmayın, bağını sormayın, bahaneyle bırakın o bisküvidir gofrettir şeyleri.

2-Bir dakika bir dakika, sakin. Şeker gereksiz diyen biri yoktur sanırım :) O öyle değil, elbette çeşit çeşit pentoz, heksoz, trioz almalıyız vücuda. Zararlı olan şeker yerine kullanılan şeyler. Fruktoz şurubu, glikoz şurubu, x şurubu...ayrıca ürün bileşiminde glikoz, fruktoz diye de yazsa o yapay olarak elde edildiği anlamına geliyor. Doğalını yerseniz hiçbir sıkıntı yok. Mesela elma tamamen fruktozla doludur. Şekeri doğal yollarla ve dozunda tükettiğiniz sürece elbette zararı yoktur ve asla gereksiz diyemeyiz. Başka bir örnek, markette elinize bir gıda alın, içinde tuhaf tuhaf kimyasallar olduğunu göreceksiniz. Şu an sadece fruktoz şurubunu örnek veriyorum, pankreas kanserine doğrudan sebep olduğu kanıtlandı ve makale yayımlandı bu konuda. Yani riskli değil, kesin kanser oluyorsunuz tükettikçe.

Ayrıca isteseniz de sıfıra yakın şeker alamazsınız.
  • grgn  (06.10.13 21:32:32) 
anladığım kadarıyla rafine şeker tüketmiyorsun fakat meyvalardan da şeker alıyorsundur. şeker en hızlı enerjiye dönüşüyor diye biliyorum; fazlası yağ gibi depolanıyor. iyi yapıyorsun; keşke bende yapabilsem:) çikolata aşkımı bir türlü bırakamıyorum


  • naturelist  (06.10.13 21:35:03) 
1. nefsini terbiye etmişsin
2. normal bir bünyenin günlük ihtiyacı yarım küp şekerden fazlası değil.

  • 9kuyruklukedi  (06.10.13 21:35:14) 
bu konuda daha bilgili olanlar açıklarlar ancak benim bildiğim vücudun şekere ihtiyacı yok.

şeker ta 17-18. yüzyılda avrupa'ya gelmesi ile kullanılmaya başlanılan bir ürün.

ayrıca o marketleri dolduran çikileta-püskevitler orjinal şekerden bile yapılmıyor. mısır şurubu denilen normal şekere oranlar çok zararlı ve GDOlu ürünlerden yapılan bir şey. daha bunların üstüne bir şey yazmaya gerek var mı bilemiyorum.

ben eskiden çok az yerdim, şimdi hepten bıraktım şekerli, asitli, katkı maddeli yiyecekleri. artık bir markete girdiğim zaman tedirgin oluyorum. çünkü her taraf zararlı maddelerle dolu. ve ne yazık ki çocuklar hep bunları yiyor.
  • mea maxima culpa  (06.10.13 21:42:23) 
şekeri bir bıraksam başka bişi istemem


  • tchuck  (06.10.13 21:45:19) 
(bkz: insülin direnci/@compadrito)

bu yazidaki videoyu seyredebilirseniz, (ingilizce ve sabir olmasi lazim seyredebilmeniz icin), cok sey ogrenirsiniz bu konuda.

"sekerin gereksiz hatta zararli oldugu kanisi" ifadesini yaziyosaniz sorunuza, bu konuda oldukca cok bilgiye ihtiyaciniz oldugu ortada. evet cok zararli. misir surubunun cok daha zararli oldugu ortaya cikinca, abd'de bu tur zararli gidalari satan sirketlerden bazilari, sugar cane juice adi altinda bi soytariliga giristiler.

bazi gidalarin ustune etiketler var, icinde asla misir surubu yok, valla billa seklinde... e ne var ulan diye bakiyosun, sugar cane juice. ulan o zararsiz mi dallama?

@ mea maximacim hay o sekersiz agzini opeyim senin!

sadece misir surubu olsa, bi de hidrojene nebati yağ diye bir sey var ki onlarin icinde, misir surubu ile birlikte damarlari sikip atiyolar.

(bkz: metabolik sendrom)

dusunsenize lan, bu hastalik yeni tarif edildi. eskiden yoktu boyle bi hastalik. AIDS bile vardi ama bu hastalik yoktu. Tarif edilmemisti. Durumun ne kadar vahim oldugunu, ne kadar salgin haline geldigini ve ne kadar acil tedbir gerektirdigini ordan annayin. Tedbiri kim alacak? Biz alacaz. Maallede bi bina yaniyosa, gidip icine mi girersin, yoksa, uzak mi durursun? Durum bu kadar ortada, kendimizi biz koruyacaz. Doktor gelip sizin markette gofrete, puskevite uzanan ellerinize şap şap diye vuramaz. Kendinizi koruyun kardesim. Vucudunuzu koruyun bu illetten.

Icinizden bir kisiyi bile vazgecirebilirsem misir suruplu, sekerli ve tatlandirici iceceklerden ve yiyeceklerden, bir kisiyi bile aydinnatabilirsem bana yeter. Denize atilan deniz yildizi misali...
  • compadrito  (06.10.13 22:19:01 ~ 22:59:21) 
Yahu şekere ihtiyaç yok denir mi hiç? Şeker dediğiniz şey çaya attığınız toz şeker değil. Bir karbonhidrat grubu. Tek şeker çeşidi beyaz toz şeker değil. İsteseniz de istemeseniz de şeker tüketiyorsunuz, zaten normali de bu. Bütün vücut hücreleri şeker tüketir, hatta beyin hücreleri sadece glikoz tüketebilir. Yani şeker tüketmemek mümkün değil ve şeker vücut için kesinlikle gerekli bir şey. Halen daha gereksiz demeyin.


  • grgn  (06.10.13 23:02:17) 
biyoloji ya da tıp uzmanları bunu açıklasın.

şeker vücuda gerekli olabilir. ama hangi şeker?

şerbet içinde yüzen tulumba tatlısı mı gerekli? yoksa ne idiğü belirsiz katkı maddesi, kötü trans yağlar ve GDO lu mısırlardan yapılmış mısır şurubu ile yapılmış çikolata ve şekerlemeler mi gerekli?

bu mısır şurubu öylesine işlemiş ki gıdaların içine geçen gün aldığım tuzlu krakerlerde de mısır şurubu olduğunu okudum ve tiksindim. :/ tuzlu krakerin içinde ne işi var bunun???
  • mea maxima culpa  (06.10.13 23:28:10) 
@grgn

evet hocam, seker gereksiz.

yediginiz zeytinyagli yaprak sarma, iskender kebap, lahmacun, portakal, kestane, menemen, ayvalik tostu, ictiginiz ayran yani agzinizdan giren hersey karacigerde glukoz'a donusuyor.

ihtiyaci olan butun dokular, basta beyin hucreleri o glukozu yakiyorlar. kaslariniz da o glukozu yakiyor. yani sifir sekerle beslenseniz bile, yediginiz diger seylerin tamami zaten karaciger tarafindan glukoza donusturuluyor.

dolayisiyla ilave seker, glukoz almaniza hic gerek yok.

karacigerde sentezlenen glukozu kaslariniz, beyin hucreleriniz yakti mi? yakti.
ama hepsini yakamadi, biraz artti. cunku biraz fazla beslenmissiniz.

fazlasi ne oluyor? karacigerde glikojen halinde depolaniyor. glukoz molekulunu tek bir uzum tanesi gibi dusunun. glikojen molekulu ise uzum salkimi.

karacigerin glikojen depolama kapasitesi SINIRLI. karacigerdeki glikojen depolari dolunca ne oluyor?

cunku hala fazla glukoz var, ornekteki bunyemiz hayvan gibi yemeye devam ediyor cunku.

glikojen depolari da dolunca, bu defa, yag sentezi basliyor. yag olarak depolanmaya basliyor fazla glukoz. gobek, ask tutamaclari, got oluyo o glukoz fazlasi. sismanliga ilk adim o gobek, o ask tutamaclari. onun ardindan belinize araba ic lastigi gecirmissiniz gibi bir sismanlik geliyor. onun pesinden de metabolik sendrom.

ozet: beyin hucreleri glukoz yakiyo, ben seker yiyeyim, glukoz tuketeyim demek, bilgisizlikten oluyor.

bilgi su: agzinizdan ne girerse, idrar, diski ve glukoz oluyor sonunda. idrar ve diski atiliyor. glukoz harcanabildigi kadar harcaniyor, fazlasi depolaniyor.

ama dogrudan seker, glukoz, fruktoz almak cok zararli. o da yukarida bahsettigim videoda cok guzel anlatiliyor. anlatan da, soytari degil, Kaliforniya Universitesi San Francisco tip fakultesinde pediatrik endokrinoloji profesoru.

Cocuklarda salgin hale gelen obeziteye isyan ediyor. Ama devlere karsi gucu ancak bu kadar.

Dusunun ki, o videoyu YouTube'a 2008'de koymus. 5 senede sadece 3 milyon kisi seyretmis o videoyu. Bunlarin bir kismi da, yeniden seyredenlerdir.

Dunyanin nufusu 7 milyar. Bunun kacinin internet erisimi, kacinin YouTube'a erisimi var bilmiyorum.

Feysbukta gevezelik ve sebeklik yapacaklarina su videoyu seyredip aydinlansalar ne guzel olur, etraflarina da anlatirlardi.

Ama cehalet ve sebeklik kol geziyor, gida devleri de butun insanlari zehirlemeye devam ediyor.

Ortalik yangin yeri hocam, uzak durun yangindan.

Size soyluyorum, metabolik sendrom diye bi hastalik yoktu eskiden.

Ozet: Evet seker gereksiz ve hatta zararli.

Isterseniz bi deney yapalim. Sifir miktarda rafine seker ve ambalajli gida tuketin ama hayvanlar gibi meyve tuketin, taze meyve suyu icin. Bakin bakalim insulin direnciniz ne hale geliyor?

Yani meyvedeki fruktoz bile olcusuz alindiginda zararli. O video da bunu anlatiyor.
  • compadrito  (06.10.13 23:34:47 ~ 23:41:13) 
marketlerde satılan gıdaların hemen hepsi çok sağlıksız.

%100 meyve suyu diyor, tamam ama bunlar da konsantrelerden yapılıyor ve konsantre meyve suları taze sıkma meyve sularına oranla daha fazla şeker içeriyormuş.

bunları içerken çok dikkatli olmak lazım.

şimdilerde "taze sıkma" mevye suları çıkmaya başladı. ararsanız bulabilirsiniz. dimes ve elite markalarının böyle ürünleri var.

ancak bunları da çok az tüketmek gerekli. minimum diyelim.
  • mea maxima culpa  (06.10.13 23:50:03) 
@mea maximacim bari sen soyleme boyle seyler!

(bkz: taze sıkılmış portakal suyu/@compadrito)
  • compadrito  (06.10.13 23:52:29) 
Ne söylemeyeyim?

meyve suyu minimum diyorum, yani çok lazımsa

tüketmeyin, oh ne güzel meyvenin suyu diye bardak bardak

bunu yapanlar var
  • mea maxima culpa  (07.10.13 00:07:13) 
(bkz: bariatrik cerrahi)

sadece baritarik cerrahi ile ugrasan merkezler aciliyor artik.

ahan da bu Brooklyn'deki:

www.brooklynbariatric.com


Tokyo'da cocuklara bariatrik cerrahi uygulaniyor. Bu ne demek biliyo musunuz? Cocuk patolojik derecede sisman ve hayatini kurtarmak icin midesine kelepce takiyolar, yok bilmem (bkz: roux en y) yapiyolar.

Tokyo lan Tokyo! Japonya, sushi memleketi, ortalama yasam beklentisinin en uzun oldugu ulke!!!

Orada bile bu salgin basladi.

Biz bu kafayla, bu cehaletle ve bu tempoyla gidersek, Turkiye'de de bariatrik cerrahi alaninda uzmanlasmis merkezler acilacak.

Ne ozellikleri var? Yataklari 500 kilo tasiyabiliyo, sedyeleri ozel, ameliyat masalari ozel, kapilari genis, asansorleri genis. Cunku morbid obezleri, evin duvarini yikarak vincle cikariyolar evden ve kamyonet kasasina yerlestiriyolar, yataklarini. Onlari tasiyacak ambulans yok, kabul edecek hastane de yok.

Ben morbid obez ameliyatina girmedim ama obez ameliyatina girdim, herkes icin buyuk eziyet. En cok da hasta icin tabii.

Goreceksiniz, 90'lilar ve 2000'lilerden yani 90'dan sonra doganlar arasindan morbid obez olan, metabolik sendroma yakalanan, pankreas kanserine, meme kanserine, diyabete yakalanan ne kadar cok kisi olacak. Goreceksiniz, diyabet nasil patlayacak ve insanlar endokrinoloji polikliniklerinin onunde nasil kuyruga girecekler.

Bu bir salgin ve cok saldirgan bir sekilde mucadele edilmesi gerekiyor. Ben de kedileri cok severim. Ben de kediciyim.

Ama hicbiseyden haberi olmayan, 3 yasinda 5 yasindaki bebelere de yazik degil mi? Kedi yavrusuna acidiginiz kadar acimiyo musunuz onnara? Guya universite mezunu ama zir cahil anne babalarin elinde, fast food ve sekerli, misir suruplu icecek tuketerek buyuyolar. Iste bu nesilde diyabet, morbid obezite, metabolik sendrom ve pankreas kanseri patlamasi yasanacak, onumuzdeki 20-30 sene icinde.

Bunun tedbirinin acilen alinmasi lazim.

Bilgisayar, televizyon, akilli telefon, video oyunu, uzaktan kumanda, otomobil hepimizi cok hareketsiz hale getirdi.

1+1 2 degil de 5 ediyosa, ona sinerji diyoruz. hareketsizligin ve bu tur zehirli icecek ve yiyeceklerin sinerjik etkisi var.

bariatrik cerrahi icin masaya ameliyat masasina yatacak insanlar cogalacak.

diyabet, metabolik sendrom, pankreas kanseri, meme kanseri, felcler patlayacak.

bunnar nostradamus kehanetleri degil. gostere gostere geliyor. siz sahildesiniz, ben tepedeyim. tsunami dalgasini ben sizden daha once goruyorum.

tek farkimiz bu.
  • compadrito  (07.10.13 00:38:13 ~ 00:42:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.