[]

80 darbesi hakkında

Allah o dönemleri bir daha yaşatmasın diyerek o dönemde yaşamış olan büyüklerimiz darbeyi bir de bize sorun diyorlar. Kardeşin kardeşe düşman olduğu o dönemde darbe artık olmazsa olmaz bir gerçek deniyor. Buna dur diyecek bir güç lazımdı o da oldu !

Peki hal böyleyken darbeyi kötü yapan ne ? Darbe sevici olduğum düşünülmesin sadece o günkü durumu düşündüğüm zaman daha iyi bir ihtimal gelmiyor aklıma, eksik bildiğim bir şey varsa onları öğrenmek derdim.


 
darbeyi kötü yapan kalıcı olması. darbeyi kötü yapan hep yukarda "hmm bak ben burdayım ona göre" demesi. yoksa kaçınılmazdı tabii ki. ve birçok yönüyle iyiydi. ama sağ sol ayırt etmeksizin bütün partileri kapatmak neyin nesi?
kötü olmasının altında güce sevdası geliyor işin özü.
kavga eden iki kardeşi bir anne "siz kardeşsiniz birbirinize destek olmanız lazım şimdi bu odadan çıkmayın ve konuşup bu yaptığınızın hatalı olduğunu anlayın" diyerek de doğru yola getirebilir. ikisinin de ağzını burnunu kırıp da (?) getirebilir.
  • sparkle kiddle  (06.10.13 20:54:13) 
darbe demek hürrüyetinin elinden alınması demek. silah zoru demek. sokağa çıkma yasağı demek. evinde stok yoksa aç kaldın demek. postal sesi duyunca tırsmak demek. ne zaman biteceği belli olmamak demek. kurunun yanında yaşta yanar demek. tutuklandığın zaman suçsuz olsan dahi kendini ifade etme özgürlüğün yok demek. adaletin geç işlemesi demek.


  • eyyor  (06.10.13 20:55:15) 
darbeyi kötü yapan şeyler şunlar:

*kontrgerilla örgütlenmeleri yoluyla darbenin bizzat darbecilerin iş ortakları tarafından hazırlanmış olması.
*on binlerce insanı işkenceden geçirmiş, onlarca insanı idam etmiş, yüzbinlerce/milyonlarca insanı zihnen sakat bırakmış olması.
*kendisinden sonra herhangi bir gerçek siyaset yapılması için alan bırakmamış olması.
*"kitap okumayın, siyasete bulaşmayın oğlum" diyen annelerin yetiştirdiği, askere polise tapan bir ahmaklar cumhuriyetine dönüşmüş olmamız.
  • dehri  (06.10.13 20:57:53) 
"buna dur diyecek bir güç lazımdı" yalanını söyleyen egemenler ve medya organları; zaten olayları çeşitli şekillerde kışkırtarak "darbe gerekiyordu"ya getirenlerin ta kendileri.
bugün bunların torunları çarşı t-shirt'ü ile sahaya atlıyor birilerine saldırıyor falan; düşün işte. o zamanlar da benzer şeyler sağ sol ya da diğer çatışmaları alevlendirmek, körüklemek ya da kışkırtmak için yapılıyordu.
ama "başımızda sosyal medya denen bir bela" olmadıpından insanlar mecburen gazete ve tv'nin yalanlarına inanıyordu. sonra aynı yalanlarla kandırılanlar "darbe gerekliydi, ama sonrasındakiler kötüydü." ya da sadece "darbe gerekliydi" dediler.
  • dafaiss  (06.10.13 20:59:11) 
Darbeyi yapanlarla darbe ortamını yaratanlar, kardeşi kardeşe düşürenler aynı kişiler.


  • gregor sarmisaa  (06.10.13 23:11:16) 
darbe ortamı pusludur, gemisini yürüten kaptandır öyle zamanlarda. düz yolda, normal seyrinde giden arabaya takla attırmaktır.
etrafta darbelik bir hava yoksa yavaştan oluşturulur, ortalık karıştırılır. bombalar, cinayetler, kazalar*... sosyal, siyasi, ekonomik vs. sıkıntılar üst üste getirilir. birkaç sivil giysili kişi cinayet işler, olayın şahitleri tarafından -eşkal tarifi yapılmak üzere- ilgili merciler telefonla aranır, birkaç dakika sonra aynı kişiler resmi üniformalar içinde arz-ı endam ederler...
halka, asker gelse de ortalık düzelse dedirilir. asker gelir; bir gün önce patlayan bombalar susar, cinayetleri işleyen eller cebe girer, kazalara fren... bir hokus pokusla her şey sütliman olur.
bu arada olan, ülkenin uluslar arası camiada ayaklar altına düşen zavallı imajıdır.
---
işbu taklalar, güzelim memleketime yaklaşık on yılda bir attırılmıştır. bir daha olmaması temennimizdir.
  • hicazkar  (06.10.13 23:23:28) 
yukardaki bilgiler + abd MENŞEİLİ "DIŞ Mihrakı" ,dünyadaki tüm darbeler gibi bir darbe olması, yeterince masumiyetini ortaya koyuyor. Kenan Efendiye sorsan senden benden çok vatanını düşünür...


  • shbz  (07.10.13 00:53:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.