[]

ne yapcam ben bu goldenla?

dün ev hediyesi olarak bir aylık golden(sanırım golden)geldi. ama ben balık bakmasını bile bilmiyorum.
tecrübeliler bi yardımcı olabilir mi acaba? yapılması/yapılmaması gerekenler, tuvalet eğitimi,tüy dökme olayı vs..



 
köpek bakımı çok zor.çocuk gibi ilgilenmek gerekiyor onunla.keşke köpeği kabul etmeseydin.


  • rock n roll  (06.10.13 19:19:08) 
sahiplendir.


  • mutevazi  (06.10.13 19:22:44) 
hediye olarak bir canlı veren insan da tuhafmış. rock n roll doğru demiş keşke kabul etmeseydin. sen hayvan bakmak istediğini falan ima ettiğin içinse bir şey denmez tabi, ama yine de tuhaf. bir de goldenlar çok hareketlidirler, sürekli oyun isterler. kolay gelsin şimdiden.


  • blues buzz  (06.10.13 19:23:03) 
köpek bakımı inanılmaz zordur.

ben şimdiden söyleyeyim, o köpeğe iyi bakamama ihtimalin çok yüksek.

ilk 6 ayında bir sürü aşı yapman, özel mamalarla beslemen ve tuvalet eğitimi vermen gerekiyor. tüylerine oyuna buyuna ayrı ayrı bakımlar yapman gerekiyor.

şunu da ekleyeyim: 2 aydır bir köpek evlat edinmeyi planlıyorum, bir çok kişi "köpeklerimize yuva arıyoruz" diyip, telefon açtığımda para istediği için henüz bir köpek edinebilmiş değilim. eğer bakabileceğini düşünüyorsan, 15 yıl o köpeğin senin bir parçan olacağını unutma.

eğer bakamayacağını düşünüyorsan da, seve seve köpeği alırım.
evimiz de bahçeli, onlarca kedi baktım, kaplumbağa ve kuş bakıyorum.

dediğim gibi, gözünü seveyim 2 ay o köpekten hevesini almak için köpeğe işkence etme. bu gece iyice bir tart, bundan sonra o köpekten 1 gün bile ayrılamazsın, sana bağlanacak. eğer bakamayacağını düşünüyorsan bakabilecek birine ver.

2-3 ay seni annesi babası gibi görecek ve sen bakamadığını anladığında mahvolacak hayvan.
  • tchuck  (06.10.13 19:24:10) 
öncelikle hediye diye hayvan getiren arkadaşınla görüşmeyi kes.
köpekten anlamam ama sahiplendir diyenlerin vardır bir bildiği.

  • sutlu nescafe  (06.10.13 19:25:21 ~ 19:25:44) 
ola ki bakmak istersiniz diye, su basligin yazarlarina yolladim duyurunuzu. belki bi cevap gelir. siz de duyurunuzu silmeyin lutfen. ofsayta dusmeyelim.

(bkz: golden retriever sahibi olmak)
  • compadrito  (06.10.13 19:26:53) 
o hediyeyi veren arkadaşım kafasını duvara sürtmek lazım. Sahiplendir.


  • dusunuyorumoyleysevurun  (06.10.13 19:28:38) 
bakmayı düşünüyorsan, yarın sabah bir veterinere git. aşı kartı falan çıkartsın, gerekli aşılarını yapsın ve o hayvana nasıl bakman gerektiğine dair bilgilendirmelerde bulunsun. bu akşam kıçının içinde uyuyacaktır muhtemelen çünkü bir anne sıcaklığı arıyor.

ama tekrar edeyim: bu gece iyi tart. en az 15 yıl, o hayvan seninle olacak. sen tatile giderken, işe giderken, işten dönerken, arkadşalarının evine giderken, hava sıcak veya hava soğukken tüm planlarını bu hayvana göre yapacaksın. ani planlar yapıp köpeği evde yalnız bırakamazsın.

çok iyi tart. bir an bile şüphelenirsen, köpeği sahiplendir.
eğer 2 ay 3 ay seninle kalıp o şekilde sahiplendirirsen, köpek depresyona girecek, mahvolacak.

eğer sokağa falan atarsan, o köpeğe de en büyük işkenceyi yapacaksın.

bakmayı düşünüyorsan: yarın sabah ilk iş veterinere git. ilk 6 ay masrafı bol olur ama sonra masrafın düşer.
  • tchuck  (06.10.13 19:30:15) 
hediye diye kopek alinmis... hem de bir aylik, daha kesinlikle anneden ayrilmamasi gereken bir yas! yuh. en iyisi sahiplendirin, cunku bir aylik bir kopege bakmak normal bir yavruyu sahiplenmekten ote birsey ve eminim bir ayin sonunda bikacaksiniz. kopekle yasamayi istemeden bu ise girmeyin, hemen tecrubeli ve hayvan seven birine (cocuguna oyuncak arayana degil) sahiplendirin.


  • beriberi  (06.10.13 19:30:55) 
bu gece dediğim gibi iyi tart.

tekrar söyleyeyim: seve seve evlat edinirim. eğer aynı şehirdeysek, istediğin zaman gelip görebilir sevebilir hatta dolaştırabilirsin de. yeter ki o hayvancağız istemediği şeyler yaşamasın.
  • tchuck  (06.10.13 19:32:55) 
sutlu ekmek vermeyi kesin, inek sutu midesini bozar. veterinere gidip ozel mamasini, formulunu alin. BIR AYLIK BIR YAVRU sahiplendirilmez! annesiyle, kardesleriyle olmasi lazim! beslenmesini birakin, normal anlamda sosyallestirilmesi ve diger kopeklere nasil davranacagini ogrenmesi icin annesine ve kardeslerine ihtiyaci var. bunlar olmazsa mutlaka buna zaman ayiracak ve ugrasak birine ihtiyaci var! lutfen veterinere danisin ve kisa zamanda yavruyu bu tip bir insana verin.


  • beriberi  (06.10.13 19:34:19) 
golden sahiplendim. inanılmaz severim hayvanları. sürekli bağışta yardımda bulunurum. ama sahiplendiğim golden resmen bir çocuktu. sabah 6da uyanıyodum. evde tek bırakamıyodum evdekiler gel ilgilen diyordu. resmen yetişemedim hayvana, 20 yaşında çocuk sahibi olduğunu düşün çünkü. bi yanda üni.ye git falan filan ve geri sahiplendim.


  • metehan01  (06.10.13 19:35:07) 
ben kesinlikle sizi suclamiyorum, o arkadasiniza saydiriyorum ama. sadece sizi uyarmaya calisiyorum, cunku su anda evimde biri barinaktan 3 yasindayken biri yavruyken bir arkadastan alinmis iki kopek var ve yavru annesiyle 4 ay kalmis oldugu halde asiri derecede ilgi, sevgi ve para isteyen bir macera oldu bizim icin uzun bir sure. buyudugunde masraf azaldi ama halen ilk gunku kadar ilgi ve sevgi istiyor. barinaktan kurtardigimiz da canimiz bizim, ailenin hic buyumeyen cocuklari onlar. yani 15 yil boyunca iki tane cocuga bakacagiz. sizin durumunuzda ise cocuk degil, resmen yeni dogmus bebek gibi birseye bakmaniz gerekecek. bunu bilin istedim.


  • beriberi  (06.10.13 19:41:01) 
ev hediyesi golden ne ya:) istemiyorum deseydiniz. evde köpek beslemek çok kötü bir durum bence. her taraf tüy müy, ıyk... iade edin bence.


  • pause  (06.10.13 21:01:45) 
köpek "iade edilecek" bir "hediye" olamaz bir kere önce hayvanların onuruna dil uzatmaktan vazgeçmeniz lazım. tüylerine ıyk dediğin hayvan da senden temiz, misler gibi düzenli olarak yıkanan/yıkanması gereken bir hayvan. kendin sanki kıl tüy dökmüyorsun. tamam dünyanın en tercih edilesi şeyi değil her yerden kedi köpek kılı çıkması ama, bebekler de altına sıçıyor! ıyk demiyoruz değil mi onlara? canlılara saygılı olmalısınız. evinizde istemeseniz de.

köpek bakımı ciddi bir zorluk. kedi olsa belki severseniz bakabilirsiniz derdim ama köpeğin bebekten farkı yok. üstelik eğitimi sıkıntılı dönemlere sebep olacak, köpek beslemek aklında olmayan biri için bunun çok çok çok zor olduğunu söyleyebilirim.

ben köpek beslemiyorum. iki kedim var. köpek de istiyorum daha birkaç gün önce bir klinikte kuyruksuz bir yavruya denk geldim alıp gitmek istedim ama alamadım. neden? götüm yemiyor çünkü köpek bakmayı. masraflarını... masrafını geçtim para mevzusunu halletsem bile şu an için benim hayatım köpek bakmaya uygun değil. günde en az iki saat yürüyüş, ki goldenlar hareketli hayvanlar daha uzun bile olabilir, evde sürekli temizlik, hastalıkları, ilgi ihtiyacı, benim yaşam düzenimle bunu başarabilmen imkansız. ekstrem bi yaşamım da yok üstelik. ama canım sıkılınca gece çıkıp giderim mesela, köpeğim olsa çıkamam. içimden de gelmez zaten beni bekleyen bi çocuğum varken geceyi dışarda geçirmek. gece hayatın ölecek mesela, bunun için köpeğini suçlamamalısın ki bunaldığın bir dönemde suçlayacaksın çünkü istediğin için sahiplenmedin. madem geldi bakayım dedin. bu dediğim uzun süre katlanabilirsin tabi, evin içinde eğitimi verene kadar işeyip sıçan her şeyi ısıran eden bir yaratığa en fazla iki ay dayanabilirsin.

yuh! bir aylıkmış. SAHİPLENDİRİN.
  • mutevazi  (06.10.13 21:27:54) 
ben bir cocker sahibiyim. golden'a göre kat be kat daha zor bir köpek nitekim pek bir inatçı ve aşırı hiperaktifler. büyük korkular ve önyargılarlara sahiptim bakmaya karar vermeden önce fakat düşündüğüm kadar değilmiş. aşırı zor, feci zor, inanılmaz zor gibi ifadeler bana abartılı geldi. sonuçta sevdiğin zaman senin bir parçan oluyor, üstelik evde 3 kişiymişsiniz. biriniz o gün eve gelemese diğeriniz onu düzenli olarak dışarı çıkarabilir. spor ve akıl sağlığı için çok faydalılar köpekler.


  • dessy  (07.10.13 08:56:23) 
köpek bakmak kedi bakmak kadar zahmetsiz değil, aklında bulunsun. diğer yapacakların bir yana; köpek besleyeceksen günde 2-3 saat gezdireceksin, tuvalet eğitimini almasını sağlayacaksın, yıkayacaksın, ilgileneceksin, tek bırakamayacaksın. bu kadar çok zaman ayırabileceksen bakmayı düşün.


  • kulkke  (07.10.13 10:36:55 ~ 10:37:54) 
madem yavru, kolay sahip bulur. onu bakabileceği birine ver vakit kaybetmeden. büyüdükçe sahip bulman zorlaşır. at kadar büyüyor onlar bunu hesaba kat.


  • innerbliss  (07.10.13 13:55:33) 
Öncelikle size ev hediyesi olarak bir aylık Golden getiren arkadaşınızın iletişim bilgilerini paylaşırsanız kendisini arayıp çok içten bir şekilde küfretmek isterim.

Golden türü çok enerjiktir. İki yaşından sonra daha sakin oluyorlar ve enerjilerini kontrol etmek daha kolay oluyor ama zaten "bakamıyorum" bahanesiyle sokağa atılan Golden'lar da genelde iki yaşından küçük oluyor.

İlk 6-7 ay neredeyse hiç tüy dökmezken bebek tüylerini döküp yetişkin tüylerinin çıkmasıyla her yerde tüy topakları görmeye başlayacaksınız. Kendi köpeğimi günde iki kere, 30'ar dakika tarayıp bir yastık dolduracak kadar tüy çıkarttığımı bilirim. Profesyonel mama yerine daha ucuz olsun diye ev yemeği vermeye kalkarsanız tüy dökme olayı da bir o kadar artar.

3-4 aylık olup tüm aşıları bitene kadar sokağa çıkması yasak olduğundan tuvalet eğitimi de veremezsiniz. En fazla gazeteye yapmayı öğrenir ama daha kasları tam gelişmediği için tuvaletini tutamaz ve evin içerisinde küçük kazalar olabilir. Sokağa çıkmaya başladıktan sonra günde 4-5 kere, mümkünse her yemekten sonra dışarı çıkarıp sokağa yapmaya alıştırmanız gerekir. Bu da zaman ve sabır ister.

Golden'lar büyük ırk köpeklerdir. Benim köpeğim erkek ve şu anda 34 kilo. Evin içinde kocaman, tüylü bir hayvan sürekli koşturup sizinle oyun oynamak isteyecek.

Asla aynı dönemde üçünüz tatil yapamayacaksınız. Ya biriniz evde köpeğe bakmak için nöbetçi olarak kalacak ya da parası neyse verip köpek pansiyonuna bırakacaksınız. Ama unutmayın, sizden ve evden her ayrıldığında ciddi anlamda üzülüp bunalıma giriyorlar. Köpeğimi annemlere her bırakmak zorunda kaldığımda (ki onlar da inanılmaz seviyor ve ilgileniyorlar) ben gelene kadar yemek yemiyor, bütün dengesi değişiyor.

Ancak ne olursa olsun köpek sahibiyseniz daha düzenli bir hayatınız olur. İnsanda negatif enerji bırakmazlar ve sizi herkesten fazla seven bir canlıyla yaşamak inanılmaz güzel bir şey. Tabii siz de ona aynı ilgi ve sevgiyi verebilecekseniz...

Kendi köpeğimin haricinde sahiplendirme aşamasında bir sürü yavru köpeğe geçici olarak baktığım için herhangi bir sorunuz varsa özel mesajdan yardımcı olabilirim.

Son olarak; sizde kalmayacak bile olsa aşılarını bir an önce yaptırın, profesyonel yavru köpek maması alın (ProPlan'ın kuzu etli yavru köpek maması gelişmelerine inanılmaz etki ediyor, tecrübeyle sabittir), şu anda dişleri çok kaşındığından ip oyuncaklardan alın. Bir de peluş hayvan alırsanız ona sarılıp uyur. :)
  • spooky  (07.10.13 14:32:36) 
(bkz: golden retriever sahibi olmak)

basliginin yazarlarina, bu duyurunuzu yollamistim. iclerinden gecekusu, asagidaki cevabi yolladi:

milletin yazdığını bilmem... 8 köpek beslemiş biri olarak...
golden 7 aya kadar dişi de olsa erkek te olsa kasları gelişmediği için tuvaletini yeterince tutamaz...bu yüzden yemeğini ve suyunu yedikten sonra dışarı çıkar. eve geldiğinden az miktarda su ver...
her hareketini izler veçocuk gibi öğrenir.benim ki eve geldiğimde keyifsizsem anlardı..telefon konuşmalarım bitene kadar oyun oynamazdı... bütün bunları çok kolay şekilde öğretebilirsin...
tek yapman gereken isteklerini vücut dilinde belli etmen...
mesele 6 aylıkken ben günde 10 dakika eğitimle 2 haftada otur kalk gel git pati zıpla gibi basit komutları sadece mama rüşvetiyle öğretebildim...
veterenirini iyi seçmene tavsiye ederim...keza hepsinin istediği aşıların sayısıdeğişiyor. ve bazen ciddi masraflar çıkıyor... ilk aşamalarda zor ama gezdirmeye başladığın zamanlarda mutlaka köpeğinin arkadaşları olacaktır. diğer köpek sahipleriyle konuşarak iyi bir veteriner bulabilir....mama konusunda rivayetler var...ben son köpeğimi birisinden aldığım için alışkanlıklarını bozmadım ve en kaliteli mamayı kullandım.ancak biriz masraflı oluyor.. yine de kaliteli de olsa koyun, tavum vs de olsa köpeğine en iyisinin hangisi olduğun sen zamanla anlaycaksın. daha doğrusu hayvanın tuvalet alışkanlıklarında...ve eğer sorumsuz bir insansan şimdiden vazgeç..gerçekten çocuk büyütmekten farksız. sonra hayvanın da psikolojeisin bozulmasın derim ben :) benim elimden beynimden bu kadar gelir... sık girmiyorum artık sozluk e ama denk gelirsem yardımcı olmaya çalışırım... gerçi bunlarımı merak ediyordun ondan da tam emin değilim ;) anlatasım geldiyse demek :)
  • compadrito  (18.10.13 05:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.