[]

Kabartma Tozu (Pastacı varsa baksın)

Profesyonel pastacılık kitaplarından tarifler bakarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama tarife uyarak eklediğim kabartma tozu hep fazla geliyor gibi. Dilimin üstünde böyle garip bir doku bırakıyor. evde varsa gidin yalayın. aha aynen öyle işte.

Bu adamların baking powder'ı ile bizdeki kabartma tozunun muhteviyatı farklı mı? Sodyum bikarbonat içeriyor o kesin; ama yanına asidik ortam oluşturmak için koyulan maddelerin farklılığı, kabartma tozunun etkisinin farklı miktarda ortaya çıkmasına mı neden oluyor? Olay nedir?


 
pastacı değilim ama o metalik tadı önlemek için kabartma tozunu unla karıştırıp birlikte eleyerek kullanıyorlar. son birkaç denememde ben de bu şekilde denedim, tat olarak da kabarıklık olarak da gayet yerinde oluyor.

bir de kabartma tozunun miktarını abartmamak lazım sanırım, paketlerde hep 500 gram un için bir paket kullanın diye yazar. belki biliyorsunuzdur bunları ama ekleyeyim dedim işte :)
  • marikaki  (06.10.13 00:17:37) 
yanına ne koyuyorlar? yoğurt, buttermilk gibi şeyler etkiliyor diye biliyorum. Bir de kabartma tozu genelde 1/2 çay kaşığı konur, ne kadar geçiyor ki tarifte böyle bir tat bırakıyor?


  • april12th  (06.10.13 00:17:47) 
pasta tarifine göre değişiyor sanırım. mesela pandispanya gibi sünger keklerde hiçbir şekilde süt kullanılmıyor, gördüklerimde öyleydi. annem pandispanyaya yarım limon suyu eklerdi, bir keresinde unuttuğunda o metalik tat olmuştu. süt, yoğurt gibi katkılar kek hamurunun kıvamını bir parça daha yoğunlaştırıyor, bunu da genellikle muffin ya da kalıp/dilim kekler için tercih ediyorlar.
kabartma tozunun miktarı dediğiniz kadar olur gerçekten, ki standart bir kek için 3 küçük bardak un kullanılsa tepeleme bir çay kaşığı kadar kabartma tozu iyi olur. bizdeki kabartma tozunun içine belli bir miktar mısır nişastası konuyor, o nedenle bir paket kullanırız. ama yurtdışındaki baking powder'ların içeriğini bilemeyeceğim.

  • marikaki  (06.10.13 00:26:04) 
muffin yaptım ben. 800gr hamurda 15gr kabartma tozu(1.5 paket) var.


  • trinitrotoluen  (06.10.13 00:34:44) 
hamur mu un mu 800 gram? aynı tat oluştu mu peki?


  • marikaki  (06.10.13 00:36:57) 
içindeki her şeyi ile hamur 800 gr. çok belirgin değildi ama iki tane yedikten sonra yine aldım o tadı. pankek gibi sıradan bir şey yaparken bile tarife bağlı kalınca o tat oluşuyor. kafama göre koyunca sorun olmuyor halbuki. tariflere ingilizce kaynaklardan baktığımdan kabartma tozunun içeriğinin farklı olmasından şüphelendim bir an.


  • trinitrotoluen  (06.10.13 00:40:30) 
büyük bir ihtimal içeriği farklıdır. yemek sodası diye bildiğimiz karbonattan koyunca o tadı alıyoruz burada. normal kabartma tozuna mısır nişastası karıştırdıklarını az önce pakete bakıp teyit ettim. bu durumda kafaya göre koymak en sağlıklısı sanırım :)


  • marikaki  (06.10.13 00:48:11) 
hayır dr.oetker kullanıyorum bir de. adam kabartma tozunu bulmuş. o kadar farklılık beklemiyor insan doğal olarak.


  • trinitrotoluen  (06.10.13 00:55:18) 
benim baktığım da dr. oetker. ülkeden ülkeye değişiyor sanırım, bazı ürünleri hiç burada bulunmuyor misal. belki yoğunluğu azaltmışlardır, "bu türklerin eli boldur, bol koyar tadını beğenmezler sonra al başına belayı" diyerek. saçma bir mantık oldu farkındayım ama daha kabul edilebilir bir açıklama gelmedi aklıma.


  • marikaki  (06.10.13 01:05:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.