[]

Bugün diş teli taktırıyorum

Ve epey gerginim. Ne olacağını bilmiyorum açıkçası. Ağrısı, adaptasyonu... Daha önce deneyimleyen varsa paylaşabilir mi? Biraz içimi rahatlatmaya ihtiyacım var.

23 yaşındayım, biraz geç kalınmış bir tedavi. O da germiyor değil.


 
diş teli adında bir grup var facebookta istersen oraya katıl incele yazılanları.
yaşını hiç takma bir sürü insan otuzundan kırkından sonra da takabiliyor. ben de senin yaslarındayım taktırıcam ama dert etmiyorum canını sıkma bunun icin. ılk hafta agrısı oluyormus sonra alısılıyormus. hatta bazıları acısız atlatıyor. iyi bir doktor bulduysan icin rahat olsun.
grup şu: www.facebook.com
  • alzahraa  (05.10.13 14:50:01) 
dişlerin durumunu ve tedavi amacını bilmeden bir şey söylemek zor.

ama korkutun kadar kötü değil. İlk zamanlar teller düzleşene kadar biraz geriyor. Ondan sonra lastik takıldığı zamanlar ağrıtabiliyor.
Bir de tellerin arkadan uzayıp batması durumu olabiliyor, ama sürekli değil.
  • goldentitan  (05.10.13 14:51:58) 
ilk yapman gereken mümkün olan en iyi renksiz dudak kremini almak, zira dudaklarını kıtır kıtır hale gelip araları yarılacak kadar kurutabiliyor.
dertleri her ortodontiste gittiğinde tellerle biraz oynaması sonucu 2-3 gün ısıramama, tellerin dudağın iç kısmına yapışıp iz çıkarıp yara yapması, diş köklerinde ağrı, ağız kuruluğu vs. ama hiç biri katlanılmayacak şeyler değil.
ben ve abim babamın tarafından gelen vampir dişli sıkışık çeneye sahiptik(köpek dişleri önde, ön dişler o köpek dişleri arasına yamuk yumuk sıkışık) ikimiz de tel taktık, abim 20 li yaşlarındaydı hatta, ve babam zamanında 30larında üst dişlerinin yarısını kaybetmişti, biz ise tedavi sayesinde her biri fırçalanabilen, düzgün aralıklı dişlere sahip olduk, tedavi biteli 10 yıldan fazla oldu, bu sürede tek bir dişim çürümedi(ondan önce sıkışık dişlerde çürük başlangıcı vardı). hatta tedaviyi bir noktada ergen hallere girip yarım bırakmıştım, o yüzden ön 2 dişim ayrık şu anda biraz, tekrar annemlere böyle bir masraf çıkarmaya yüzüm olmadığından(çok kavga edip bırakmıştım tedaviyi onları dinlemeyip) şu an 24 yaşımdayım, bu yaz biraz para biriktirmiş olursam tekrar tel taktırıp o ön dişleri de düzelttirmek istiyorum.
  • alice practice  (05.10.13 15:02:45) 
Geriden çıkan bir köpek dişim var. Ve aralıklar genel olarak, dişlerim. Bilmiyorum, geçen hafta kalıp aldılar, bir şey demedi doktor pek. Geride kalan dişim yüzünden alt çenem biraz yana doğru gelişmiş, asimetrik, ancak dikkatle bakınca fark ediliyor. Ben yıllardır kendi kendime uydurduğumu sanıyordum.

Çene eklemim ağrı yapıyordu, çenem hafif yana doğru olduğundan. o kadar garip ki. Zorla fark edebildiğin bir şey nelere sebep oluyormuş. Düzelttirmezsen artacak dedi ileride.
  • evreka  (05.10.13 15:13:25) 
yaş çok geç değil en azından bende o yaşlarda taktırdım yani yalnız değilsin :).
önce yapıştırma amaçlı bi şeyler hazırlıyorlar (çok kaba tabirle harç gibi)ardından bu hazırlanan maddeyi braketlerin dişine temas eden yüzeyine sürüp dişinde takılacak uygun hizayı ayarlayıp yapıştırıyorlar. ardından bunların arasından teli geçiyriyorlar ve braketin etrafına lastik geçirip telin çıkmamasını sağlıyorlar. tedavinin durumuna göre en arka dişlere kelepçe gibi bi parça takılıyor.
adaptasyon olayında sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum yaş itibari ile daha bilinçli yaklaşırsın olaya. zaten doktorun neler yapıp yapmaman gerektiğini söyleyecektir(asitli içecekler yasak soda dahil, çok şekerli ve yapışkan malzemeler yemek yasak jelibon ve sakız gibi,sert maddeler yok fındık, fıstık gibi onun dışında sadece ısırma fonksiyonun yok daha ziyade ısırarak koparma fonksiyonun yok onun için de minik parçalar haline getirip direk ağza atarak yemekleri yemen gerekiyor, sanıyorum ki bu da pek sıkıntı değil.
yalnız ilk takıldığı günler biraz ağrı olayı fazla olabiliyor onun için çorba gibi sıvı tüketmeye özen göster (muhtemelen ağzında çevirdikçe yiyeceği ağrıyacağından çorba tek tüketeceksin, minik bir tavsiye içine ekmek doğra ki karnın doysun :D). bunun yanısıra ağrı kesici kullanman fayda edecektir (örn: arveles).
ve en önemlisi dişlerini düzenli fırçala hatta ağız bakım sularından kullan, gerekirse arayüz fırçası al.
ağzın daimi temiz kalsın, öyle ki diş fırçalamak hobi haline gelsin.

arkadaşın dediği gibi tellerin uzayıp batma durumu için telleri arkadan bükmesini söyleyebilirsin bununla beraber doktorun sana mum verecektir (vermezse iste) onu kullanmaktan kaçınma ki teller ve braketler ağzında kesiklere yol açmasın ve yara yapmasın.

aklıma gelenler şimdilik bu kadar, aklına takılan bir şey olursa doktoruna sormaktan çekinme.
son olarak nacizane tavsiyem; sigara kullanıyorsan bırakmaya çalış çünkü braketlerin yapışması için dişe sürülen madde dişte sigara lekesinin oluşmasına bayağı neden oluyor ve bu lekeler temizlenmeyle gitmiyor yani ne kadar temiz bakarsan bak braket hizasında iğrenç bi leke görünüyor, temizlemek içinse braketlerin çıkması yani uzunca süren tedavinin sonunu beklemen gerekiyor aman dikkkat !

şimdiden geçmiş olsun.
  • bokmuhendisi  (05.10.13 15:24:46) 
Fındık fıstık yiyemeyecek miyim? :( çok severim halbuki.

Şeyi merak ediyorum, diş ipi kullanılamıyor sanırım değil mi? Aralıkları nasıl temizleyeceğim?

Ağız içi salgısı artar diyorlar telden ötürü (dişçideki broşürde gördüm geçen hafta) dolayısıyla çürüme problemi oluyormuş. Benim dişlerim hiç çürümedi şimdiye kadar, ihtimal var mıdır ki?

Bir de dişçi metal değil porselen kullanıyormuş, şeffaf olacak filan dedi. Bunların metal parçaları oluyor mu?

Randevum iki saat sonra :/

Sigara kullanmıyorum. Kardeşimle başlıyoruz tedaviye, o kullanıyor. Bırakacağım teller takılınca diyordu, yazdıklarınızı okudum ona da. Teşekkür ederim bilgiler için herkese.
  • evreka  (05.10.13 15:44:13) 
diş ipi kullanılıyor. sorarsan gösterir. ya da youtubeda videosu var.
antik.eksisozluk.com
şurada bu konuda uzun bir entry yazmıştım. video linki fln da var.

porselen için benim dişçim sürtünmeyi artırdığı için tedaviyi uzatır demişti. bir de daha pahalı olur dediydi sanırım. bir de dişçinin söylediği tedavi süresine kafadan bir 6 ay ekle:)

bir süre sonra o yasak yiyeceklerin hepsini yemeye başlıyorsun. fındık, fıstığı temizlemesi çok zor oluyor ama.
  • goldentitan  (05.10.13 15:57:43 ~ 15:58:32) 
Goldentitan, entryn fantastikmiş. Teşekkür ederim.

Cevaplar için çok teşekkür ederim...
  • evreka  (05.10.13 16:19:13) 
Entrym kadınsan geçerli,eğer şirin bir tipin varsa çok yakışıyor bence


  • GibsonRules  (05.10.13 17:33:26) 
Porselen olanlar pek sağlam olmuyor çabuk hasat oluyor. Onun yerine paslanmaz çelik olanlar daha mantıklı hem doktor baskı uygularken elinde kalma ihtimali olmadığı için tedavi süresi daha kısa olur buna ilaveten kırılınca parasını ayrı alıyorlar tedavi ücretinden hariç olarak.


  • bokmuhendisi  (07.10.13 14:44:05) 
Konuyu baltalamak gibi olmasın ama bu diş teli dışında 2-3 ön diş yamukluğunu düzeltmenin başka yolları yok mu?


  • osurdum  (07.10.13 14:49:12) 
bende 17 yaşında taktırmıştım 18 yaşındayım hala var ve 1 yıl daha duracak. yaparken pek acımıyor açıkçası. ama 2-3 gün dişlerin ağrıyor.onun dışında bir problem yok ben şuan ağzımda bile hissetmiyorum o derece. yalnız braketlerin arasına takılan teller ince olduğu zaman fındık fıstık falan yeme. teli yamultuyorlar. kalın tel kullandığın zaman sıkıntı olmuyor. ben her boku yedim şimdiye kadar birşey olmadı.


  • lathspell  (07.10.13 15:02:19 ~ 15:03:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.