[]

Hoca öğrencileri kullanmış mı burada?

Üniversitede ikinci sınıftayken bir ders almıştım günümüz dil sorunları mıydı neydi adı. 15 kişi falan alıyordu sanırım. Vize yerine geçecek ödev de şuydu: herkes bir semti gezip oradaki işyeri tabelalarındaki isimleri yazacaktı. en az 500 tane olsun dedi hoca. benimki 2 gün sürmüştü mesela. iki gün dolaştım 500 iş yeri bulup adını yazmak için.neyse şimdi akademik bir dergiye baktım hocanın dergide "iş yeri adlarında kısaltmaların kullanımı" makalesi çıkmış o yıl. makalede yazılana göre o yıl hoca ve ekibi "iş yeri adlarında türkçenin kullanımı" diye bir proje yapıyormuş. "iş yeri adlarından
toplanan söz konusu yapıların incelenmesi sonucunda kısaltmaların
çoğunun yukarıdaki kurallarla örtüşmediğini gördük" hiç edebiyat bölümü öğrencilerinin topladığı falan da dememiş.
sizce etik mi bu?

 
verilerin nasıl toplandığından bahsetmiş mi?
elbette etik değil, ama intihal vs. gibi suç da değil sanırım.

  • Sarix  (04.10.13 22:35:11) 
verilerin nasıl toplandığında öğrencilerinden bahsetmemiş ya da bir teşekkür etmemişse ayıp etmiş.


  • kyha  (04.10.13 22:37:10) 
etik değil fakat birçok hoca yapıyor bunu. bence de çok yanlış. etik olan size "ben de bunu çalışmalarımda kullanacağım" demesi ve makalenin teşekkür kısmında öğrencilere teşekkür etmesi olurdu. aslında win-win olmuş, herkes vizeden yüksek almış hoca da makalesini basmış ama size söylese iyi olurmuş tabii.


  • quotes  (04.10.13 22:39:12 ~ 22:39:53) 
herkes vizede yüksek almadı ki. bazıları 500 iş yeri ismi toplayamamıştı mesela onlara düşük verdi. ben de onlardan biriyim. benim olay farklı tabi. o zaman bilgisayarım yoktu. bir arkadaşın ev arkadaşının bilgisayarı vardı onlara gittim. semti gezerek topladığım 500 küsür işyeri adını yazdık word dosyasına. yarısını ben yarısını çocuk yazdı. sonra cd'ye attı bana verdi. ben hocanın asistanına götürdüm. taktı bilgisayara bana bu boş dedi. şaşırdım tabi. arkadaşımın ev arkadaşı meğer alıp sürüklemiş cd'nin içine. dosyaları cd'ye yazmamış. neyse ben arkadaşımı aradım mesaj attım açmadı. gidip bilgisayardan cd'ye atacaktım yine ama açmadı kız. ben de elimdeki kağıtlardan gidip yine yazdım ama kağıtların bazıları kaybolmuştu. toplam 300 küsür iş yeri adı yazabildim. hocaya verdim puanımı biraz düşük vermişti. zaten bizde final ve vize yüzde elli elliydi. şimdi baktım transkripte BB gelmiş.


  • electra kompleksi  (04.10.13 22:47:05) 
bir mahalleyi gezip 500 tane işyeri tabelası yazmak bir dersin yıl sonu notunun %50sini oluşturuyorsa; o bölümden de, dersten de, hocadan da bir halt olmaz.

cevap: etik değil.
  • cek  (04.10.13 22:54:23) 
o zaman çüş diyorum, hem işini yaptırmış hem puan kırmış. 500 de çok ayrıca.


  • quotes  (04.10.13 22:58:28) 
Makalenin linkini verirdim ama ayıp olur hocaya. Prof. şimdi. Kariyerine zeval gelmesin.


  • electra kompleksi  (04.10.13 23:00:24) 
çok matah bir iş değil size yaptırdığı, fikrinizi veya makalenizi alıp kullanmamış. afedersiniz ''amelelik'' gerektiren bir işi için sizi kullanmış. bu yüzden ayrıca bahsetmemiş olabilir. hatta bu işi öğrencilerime yaptırdım demeye utanmış olabilir. bize de dersle ilgili bir ingilizce kitabı sınıfça bölüşüp türkçeye çevirmemizi istemişti bir hocamız, sınıfça isyan etmiştik hocam bu ne biçim ödev, şahsi işleriniz için bizi mi kullanıyorsunuz diye ama herif arıza bir tip olduğu için söve söve yaptık el mahkum. siz de zamanında tepkinizi koyabilirmişsiniz.

illa bir hinlik yapmak istiyorsanız, hocaya mail atın. üslubunuz da biraz alaycı ve sert olsun. hatta kesin yapın bunu. adamsa belki biraz yüzü kızarır.
  • juninho77  (04.10.13 23:12:30) 
Bir de de olayın komik tarafı makalede 6 yazarın adı var. Yani 6 yazarlı bir makale. Biri kadının kendisi diğeri kocası, o da bölümde yrd. doçtu-ki kocasının makalenin alanıyla hiç ilgisi yok- biri asistanı diğer üçü de türk dili okutmanı. Gören de büyük ekip işi zanneder.


  • electra kompleksi  (04.10.13 23:23:28) 
çok ilginç. sizi kullanmış ve sizin vaktinizi harcamış oluyor.
koskoca bir dersin vizesini böyle antin kuntin işlere yharcatıp, yorumlamamak yorumlatmamak ne demek oluyor...

  • ceycey e  (05.10.13 06:00:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.