[]

kedilerime ne yedireyim, böbreklerine ne iyi gelir?

haydi ben de sorayım şu çocuklarla ilgili bir şeyler. 1 ekim itibarıyla 1 yaşına basan 2 kedim var. dişi olan 6. ayda kısırlaştı, oğlanı da yakınlarda kısırlaştırırım herhalde.

1. kuru mama olarak şimdiye kadar Purina Cat Chow Kitten Tavuklu Yavru Kedi Maması verdim hep. kilosunu 9tl den alıyordum. şimdi fiyat olarak aynı ayarda ne vereyim.

2. haftada bir gibi yarım kilo kadar ciğer yürek karışımını havuçla haşlayıp veriyorum. devam edeyim mi, çok alengirli olmayan başka nasıl ev yemeği yapabilirim ya da bu iki mama yeter mi?

3. veterinerde ve çevremde böbrek rahatsızlığı çok duyuyorum, görüyorum. daha geçenlerde bir arkadaşımın 5 yaşındaki kedisi öldü böbrek taşından dolayı... çok korkuyorum böyle acılar çekmelerinden. özellikle böbreklerinin sağlığı için ne yapmalıyım?

 
1- cat chow hakkında iyi bir şey duymadım hiç ama o fiyat civarı olup hakkında en azından iyi ve de kötü yorumlar okuduğum bonacibo var. temizmama.com da satılıyor. yine de almadan araştırın, ucuz mamalar dediğiniz gibi böbrek sorunlarına yol açabiliyor.


  • passion rules the game  (04.10.13 10:54:56 ~ 11:00:30) 
kedi böbrek ve ölümü aynı cümlede kullanmayın, kedim daha iki gün önce taburcu oldu böbrek rahatsızlığından dolayı, yakarım bu gezegeni...

o paraya mama olmaz. evde yapın bari, zahmetli diye söylenmeden yapın ama... çünkü evet kedinizin böbreklerini mahvediyorsunuz o mamayla. eksisozluk.com bu tarifi çok seviyorlar, evet çiğ veriyoruz.
  • mutevazi  (04.10.13 19:55:07) 
@passion rules the game, cat chow hakkında kötü mü konuşuyorlar? ne diyorlar? bonacibo kilosu 5 tl ye falan geliyor temizmama.com dan gördüğüm kadarıyla. ve ben dee,

@mutevazi ye geliyorum haliyle: bonacibo ya ne diyorsun mutevazi, 9tl ye maam olmaz demiştin ya?
barf yemeğini ne kadar zamanda vereceğiz peki, kuru mama ile dönüşümlü falan di mi? dişleri için o kuru mamaların kıtırıklığı gerekliymiş ya hani? ya siz ne veriyorsunuz peki? çok mu uçuk fiyatlı mamalar veriyorsunuz ve tartışılmaz mükemmel mama var mı?

bilgi: bir veteriner hekim, ev yemeği yedirin arada demiş, bu tür durumları önlemek için. nasıl yedireceksek?? ilk geldiklerinde henüz mama alamadığım ilk bir haftada acılı tarhana çorbası, brokoli yemeği bile yiyorlardı ama mamadan sonra mümkün değil artık.

not: kusura kalma kurduğum cümleden ötürü mutevazi yav:(
Kader i izledim zaten gece, gezegeni yak da kurtulalım bu bunaltıdan.
  • dirmit  (05.10.13 10:13:24 ~ 10:28:20) 
bonacibonun da hakkında iyi şeyler duymadım ben. profesyonel olan mamalar bile böbrek rahatsızlığına sebep oluyor zaten, ucuz kuru mama nasıl iyi olabilir ki bir kedi için? tadını severler tabi tatlandırıcılardan dolayı ama beslenebilirler mi, yo dostum yo...

ben kedime kuru mamayı mecbur kaldığım zamanlarda kullanıyorum sadece, onun dışında verdiğim tarifteki mamayı yapıyorum. o mama bir kediye bir ay gidiyor. ona göre porsiyonlayıp sabah akşam veriyorum. arada yoğurt peynir ya da sevdiği sebzelerden (ben brokoli veriyom) veriyoruz. günlük porsiyonlar halinde paketleyip buzluğa atıyoruz sonra çözüp kullanıyoruz. kuru mama vermiyorum barf yaptığım zamanlarda, kıtırlık lazım falan da hikaye o ne saçmalıkmış öyle! kedinin sert bir şey ısırma ihtiyacı varsa bulur ısıracak bir şey. kuru mama gerekli falan diye bir şey yok yani. kendi verdiğim mamayı tavsiye edemeyeceğim çünkü böbrekleri yüzünden rahatsızlanan kedimin aynı zamanda sindirim sistemi de çalışmadığı için ben özel bir mama veriyorum, kilosu 40 tl falan onun. normal mama verdiğim kedime kilosu 26 liradan royal canin aldım geçende, rc fena sayılmaz bence... gerçi passion iyi olmayan şeyler duymuş hakkında, orijen/acana iyi diyollaaa ben hiç kullanmadım ama. dediğim gibi sadece mecburi durumlarda (final haftası/iş yoğunluğu/proje dönemi vs) kuru mama kullanıyorum ben.

ev yemeği mevzusuna gelirsek, bok yesin o veteriner bence. sarımsak soğan koyduğumuz bir şey verelim hatta özellikle ki güzel zehirlensinler. sizin çok sevdiğiniz şeyler kediniz için zehirli olabilir. vermeyin yemek falan. ya da kediler için zehirli olan besinlerle ilgili bi liste var, onu bulun bakın içinde o yiyeceklerin olmadığı şeylerden verin. onu da öğün şeklinde vermeyin, siz yerken yemesine izin veriyorsanız öyle yesin, ya da tadımlık az bir şey verin. severse yer. ama içinde tatlandırıcı olan bir mama kullanıyorsanız (muhtemelen kullanıyorsunuz) yemekleri genelde yememeye başlıyorlar...

evet işte böyleyken böyle. cümlelerim çok saçma sapan ilkokul seviyesinde oldu geri dönüp bakamıyorum mobilden. anlamadığın yer olursa sor. ^^
  • mutevazi  (05.10.13 11:50:39) 
ben ve veterinerim (aslında mutevazi'nin da veterineri sanırım ahah) barf'a pek sıcak bakmıyoruz. taurin çünkü dışarıdan alınması gereken bir ihtiyaç kediler için.

www.mihav.com buradaki yazılara güvendim ben ve orijen aldım. pek yemediler ama ben sağlıklı olduğuna inanıyorum.

bizzat tanıdığımız biri bu mamaların türkiye standartlarına uygun olup olmadığını ve gıda olarak gerekenleri yerine getirip getirmediğini araştırdığı bir kurumda çalışıyor. cat chow da test edilen mamalar arasında ve testlerden geçmiş durumda. yine de bu sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. bonacibo'nun ucuzluğu da vergi, ithalat vs. farklarının olmamasından kaynaklanıyor. ha ben ikisini de kullanmak istemem o ayrı.
  • passion rules the game  (05.10.13 13:36:24) 
passion! çok konuşma ordan sen. levent bey'in barf'a sıcak bakmamasının sebebi toksoplazma. ki kendisi de söyledi bu kırmızı ette var beyaz et verirsen sorun olmaz ama aldığın eti dikkatli seç diye. ayrıca sen üşenmesen yapardın mamayı itiraf et :p
barf sağlıklı bir beslenme biçimi sevgili dirmit. bak bir arkadaşımın kedisi geçen yıl günlerce yoğun bakımda kaldı uyutalım demiş veterinerler hatta, barfa başladığından beri o sorunlu hayvan hastalanmadı bile! ben gerçekten güvenmesem asla vermem kedilerime bu mamayı, velhasıl duyurularıma ya da entrylerime bakarsan çocuklarıma ne kadar düşkün olduğumu görürsün... kuru mama ne kadar besleyici olursa olsun hayvanların böbreklerini yo-ru-yor!

  • mutevazi  (05.10.13 13:43:33) 
+ @mutevazi, "kıtırlık lazım falan da hikaye o ne saçmalıkmış öyle!" demiştin yanıt veriyorum:
kıtırık yani kuru mama yemelerini diş temizliği açısından önermişti veteriner. bir de diş sorunları yaşıyorlar malum. sert şeyler, hayvan yerken dişlerine sürtünüp temizliyormuş. sokaktakiler bu işlevi kemik kemirerek yerine getiriyormuş vesaire. hekimin birinin yalancısıyım. ama aklınızda bulunsun. benim oğlanın şimdiden ağzı kokuyor gibi.

+ @mutevazi, kedinin nesi vardı, nasıl bir süreç yaşadınız anlatsana bir ara. semptomlar, tedavi, masraf vb... bilgimiz olsun?

+ e peki böbrek koruma dedim, kimse de çıkıp hills k/d, royal canin fit 32 falan demiyor a?

+ @passion, "bizzat tanıdığınız biri mamaların türkiye standartlarına uygun olup olmadığını ve araştırıyor, cat chow da testlerden geçmiş durumda; ama yine de bu sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor(!)", diyorsun. imdat. ya ne anlama geliyor o teslerden geçmiş olmak, nasıl, neye güveneceğiz.
++ o testler yayınlanıyor mu, bir sitesi var mı o kurumun, mamaları aratıp test sonuçlarına ulaşabileceğimiz bir site örneğin..? çook güzel olurdu buuu!

+ barf çiğ veriliyorsa ciğeri haşlayarak yanlış mı ettim ben şimdiye dek? çiğ mi verelim etleri?
  • dirmit  (07.10.13 20:32:57) 
valla babamın arkadaşı devletin resmi kurumunda çalışıyor o yüzden fazla bilgi veremiyorum. tek bildiğim mamalara türk gıda kodeksine uygunluk hakkında bir takım testler yaptıkları ve cat chow'un bu testlerden geçtiği. yani hani cat chow pek önerilen bir mama değil yine de, goody falan ile aynı klasmanda diye biliyorum. market maması diye araştırırsanız onlar hakkında detaylı bilgi çıkar.


  • passion rules the game  (08.10.13 10:22:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.