[]

İş ve Gizlilik Sözleşmesi - İşyerinin dayatması.

Merhaba,

Bir reklam ajansında 5-6 aydır Art Direktör olarak çalışıyorum.

Hem iş yeri hem de gizlilikle alakalı bir sözleşme koydular önümüze. Benim aklımı kurcalayan iki kısım var.

Birincisi; Buradan ayrıldıktan sonra 24 ay boyunca buradan yazılı onay almaksızın herhangi bir reklam ajansında çalışamıyorum. Madde bunun resmi hali.

Ben bu iş yerine çok fazla güvenmiyorum. Ters bir şey olursa bana onay vermeyeceklerini düşünüyorum.

Diğer madde de freelance çalışmakla alakalı. Bir taraftan da freelance olarak iş yapıyorum.

İmzalamayı düşünmüyorum fakat imzalamazsam da ayrılmak ya da çıkarılmak durumunda kalacağım.

Bu konuda yardımcı olabilecekler bir mesaj atsın.

 
24 ay ne ya çık gitsin hacı öyle saçma şey mi olur. çalışmak için izin istemek..


  • patr  (03.10.13 16:55:32) 
freelance konusunda yaptırım uygulayabilirler, yani sözleşmeye böyle bir madde eklenmesine bile gerek yok. sözleşmeli olarak çalıştığın işletme her hangi bir şekilde başka bir iş yaptığını öğrenirse ve bunu ispat edebilirse herhangi bir tazminat göstermeden bu gerekçe ile iş akdini sonlandırabilir.

ama şu 24 ay olayı tırt. kişinin çalışma özgürlüğü kısıtlanamaz şeklinde yorumlandığını duymuştum. keza IT sektöründe de aynı alana iş yapan firmalarda 2 yıl çalışamaz gibi madde koyuyorlar ama hak iddia edeni görmedim henüz. millet paşalar gibi gidip çalışıyor. şöyle bir istisna var, o firma için yaptığın işleri yeni yerde kullandığın, işletmenin sırlarını açıkladığın tespit edilir ve ispatlanırsa kaçarın yok.
  • coder6006  (03.10.13 17:04:01) 
24 aylık o sözleşmeden ben de imzaladım. Üstüne, eğer bu süre zarfında aynı sektörde başka bir firmada çalışacak olursam rekabet şartlarını ihlâl ettiğim için 30 bin dolar tazminat ödeyeceğime dair de bir madde içeriyordu. Benimkisi bir endüstri şirketi, yani fabrikaları bulunan bir şirket.

Realiteye gelelim; Bizim şirket harbiden de dava açıyor ve avukatlar ile sonucunu kovalıyor. Ama henüz kazandığı bir dava yok. Mahkemede "ben bu işi biliyorum, başka iş yapamam bu yaştan sonra, sektör değiştirsem iş bulamam" diyorsun ve geçiyorsun. Seni almaya veya transfer etmeye razı olan firma da zaten "gel tazminatını ben öderim" diyor. Mahkeme aleyhinde karar verse bile o para benim cebimden çıkmıyor.

Kısaca çalışanı korkutmak için bir yöntem. Hukuki yaptımı realitede pek yok.
  • hiko seijuro  (03.10.13 17:21:40) 
sözleşmeler borçlar hukukunda ele alınır. buna göre bu madde;

3. Şahsiyet Haklarına Aykırılık
Yapılan bir sözleşmede şahsiyet haklarına aykırı hükümlerin bulunması halinde, sözleşme serbestisinin sınırları aşılmış olmaktadır. Buna göre; bir kimsenin kendi rızası ile dahi olsa şahsiyet haklarından feragat etmesi (vazgeçmesi), bu haklarına aykırı hükümler içeren sözleşmelere taraf olması mümkün değildir. Aynı şekilde, hiç kimse vücut bütünlüğünü tahribe ilişkin akit yada fiil ehliyetini kısmen dahi olsa sınırlayan hukuki işlem yapamaz. Bir kimsenin ekonomik bütünlüğü üzerinde, şahsına sıkı sıkıya bağlı olan hakları da (meslek sırları, çalışma özgürlüğü gibi) şahsiyet haklarından sayıldığı için, bu haklarına mugayir (aykırı) sözleşmeler de, sözleşme serbestisinin sınırlarına aykırıdır.

Şahsiyet haklarına aykırılık durumlarına örnek olarak; hizmet akdi yaparak hiç evlenmeme borcu altına giren kimsenin durumu yada yaptığı sözleşme ile para karşılığında din değiştirme borcu yüklenen kimsenin durumu gösterilebilir.

bu şekilde ajansınızla görüşebilirsiniz.
  • yimirta  (04.10.13 10:00:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.