[]

gerçek olaylar içeren kitap yazarken karakterlerden izin gerekir mi?

merhaba,
babam hobi olarak gerçek ve kurgu hikayeler içeren bir kitap yazdı. ticari bir sunumu yok. kitabı bastırıp eşe dosta dağıttı.

ancak şöyle bir sorun çıktı; kitapta geçen bir olaydaki bir şahıs benim hakkımda kötü şeyler yazmışsın diyerek kitabı toplatmasını, yoksa dava açacağını söyledi. ilgili şahsın lakabı argo bir kelime ve kitapta anlatılan şeyler bire bir gerçek. hikayede kişinin yaptıkları ve dedikleri aktarılmış. babam kendi fikri olarak kişi ile ilgili yalnızca "güvenilmez biridir" demiş.

bu durumda adam dava açsa durum ne olur? kitabı toplatsak en karlısı mıdır?
teşekkürler.

 
peşinen söyleyim hukukçu değilim ama adamın adı soyadı yoksa kitapta sorun olmamalı bence

der ve sözü işin erbaplarına bırakırım.
  • brotha b  (02.10.13 13:28:47) 
bu konuda maalesef bir bilgim ve fikrim yok ama daha önce ben de benzer bir soru sormuş ve firma-takım-yer isimlerini kitapta kimseye sormadan istediğim şekilde kullanabileceğimi öğrenmiştim. gerçi ben aachen'dan, fortuna düsseldorf'tan, altstadt'tan falan bahsediyordum. yani "sarıyer'deki can büfe'nin sahibi tam bir şerefsizdir" yazsam sorun olabilir belki.

(mekanı ve yeri salladım, sarıyer'de can büfe varsa sahibini tanımıyorum)
  • der meister  (02.10.13 13:32:49) 
konu ile ilgili olabileceğini düşündüğüm ekşisözlük kullanıcısı yorb var.

en son kitabında firma ismi vererek (ki gerçek bir isimdi) firmanın yanlışlıkla da olsa cinayet üzerinden sonra kurulduğu üzere bir hikaye bile içeriyor.

yasal mevzuatı belki biliyordur diye düşünüyorum.
  • izafi  (02.10.13 14:05:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.