[]

have kullanımı

Simply,
"I have started" ile "I started" arasında ne fark var? Hangisi ne zaman kullanılır?



 
I started > past simple, geçmişte başladım, bu kadar.
I have started > past perfect, henüz yeni başladım veya başladığım şeyin etkisi hala devam ediyor. Başlama süreci yani. Benim yorumum bu.

  • hadi ya la  (01.10.13 13:30:01) 
Geçmiş zamanda olmuş bir eylemde, belirli bir zaman belirtiyorsan I started kullanırsın.

Örnek: I started at 08:30 (olur, saat verdin, belirli bir zaman verdin)
I have started at 08:30 (olmaz, zaman verdin)
I have started yesterday (olmaz, zaman verdin)
I have started last month (olmaz, zaman verdin)
I have already started (olur, zaman vermedin ama already gibi muallak bir tabir belirttin).

Çok taze olmuş eylemler için have started kullanılır.

Örnek: Anakin'in Mace Windu'nun kolunu kestiğinde "what have i done" demesini aklına getir. Kolu daha yeni kesti, sonra "ne yaptım lan ben şimdi" dedi. "What have i just done" yani "şimdi ben ne yaptım lan böyle" de diyebilirdi. Just ile bu versiyon iyi gider.

Not: Yukarıda present perfect tense vs simple past tense ele alınmıştır. Yani yapılmakta olagelen, süregelen bir eylem için düşünülerek yanıt verilmedi.

I have started doing kalıbı ise, geçmişte yaptığın ve hâlen daha yapmakta olduğun (taze bitmiş de olabilir) eylemler için kullanılır.

Örnek: I have started working since 08:00 am (olur: sabah 8'den beri çalışıyorum)
I have started working for 6 hours (6 saattir çalışıyorum)
I have started working since 2009 (2009'dan beri çalışıyorum)
I started in 2009 (2009'da başladım diyorsun. ama neye başladığını söylemiyorsun. çalışmaya mı başladın? ayrıca başlanılan şey her ne ise, o şeyin hâlâ devam edip etmediği veya ne kadar sürdüğü de belli değil)
I started working in 2009 (2009'da çalışmaya başladım diyorsun. ama çalışmaya hâlâ devam ediyor mu veya ne zaman bırakmış belli değil).
  • hiko seijuro  (01.10.13 13:46:04 ~ 14:14:49) 
kısacası

eger ne zaman basladıgını soyleyeceksen belirteceksen I started yeterlidir. (I started yesterday.)

ama gecmistekı herhang bır dılımde gerceklesmısse ve zamanını vermeyeceksen I have started kullanırsın. (I have started)

kafanı karıştırma geçmişte başlayıp su an da etkisi devam eden şeylerle ilgisi yok bana kalırsa. şöyle ki;
I started working yesterday. ilerde senin icin ne zaman basladıgının onemı yoksa I have started working olur. ıkısının de sana etkısı aynıdır.

I started working for 6 hours bana garıp geldı. bana kalırsa etkısı devam edıyorsa I have been working for 6 hours derim. ki bu been+v3 kalıbı da adı ustunde 'past perfect continues'dur yanı hala etkısı devam eden kalıp. karıstırma yanı bence.
  • cokponcik  (01.10.13 14:47:16 ~ 14:52:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.