[]

koskoca osmanlı devletinin yıkılma nedeni?

doçente cevap vermelik bir cevap arıyorum.

amerikanın osmanlıyı örnek aldığından filan bahsetti ve böyle örnek bir devlet sizce niye yıkıldı diye sordu.


 
Doçentinizde öküzmüş afedersin. Osmanlıyı en muhteşem halinde küt diye yıkıldı zannediyor herhalde. 100 küsür yıllık muhabbet. Kabaca anlatmam gerekirse, rehavet ve dini dogmalar neticesinde çağın gerisinde kalıp, kendisini yenileyememesi.

Birde doçentliği çok büyütme gözünde.
  • iorveth  (30.09.13 23:34:52) 
Osmanlı varlığını ganimet ve vergilerle sürdürüyordu.

ticaret vergileri.

sürekli fütuhat olayı bir noktada durunca savaş gelirleri azaldı.


ticaret yolları yön değiştirince o yöndende zayıfladı.

birde o zamanın en güçlü devletiydi, kendini hep güçlü saydı, avrupa aşama kaydederken ben güçlüyüm bana bir şey olmaz mantığıyla hareket etti.

hepsi birleşince zayıflamaya duraklamaya ve sonunda çökmeye başladı.
  • efrasiyab87  (30.09.13 23:38:28) 
birde şunu söylemek lazım, gerileme tek bişr sebeble izah edilemez, binlerce sebebin birleşmesiyle yavaş yavaş oluşan bir şeydir.

fakat genede iyi dayandı ve uzun süren bir devlet ve hanedan oldu, hakkını vermek lazım.
  • efrasiyab87  (30.09.13 23:40:19) 
para kaynaklarına tanıdığı ayrıcalıklar;
osmanlı'yı bağlamasa da kısmen ilgili diyebiliriz meseleyle, eline geçerse okumanı öneririm:"bir ekonomik tetikçinin itirafları"
-devleti, milleti bir arada tutan etkenlerin yapay olması veya etkinliğini kaybetmesi. Gevşek düğüm kendi kendine de çözülür.
abd vatandaşı herkes amerikalıdır.
1876dan sonra da her devlet-i aliyye vatandzşı osmanlıdır diye tanımlandı(son çırpınışlar)
Roma imp.da da aynı şey vardı.
Etnik çeşitliliğin getirisi kültürel çeşitliliğin kültürel bağlar oluşturmasının önüne diğer çıkarların geçmesi (para, iktidar güç vb.)
Mezhepçilik yüzünden din hiçbir zaman birleştirici olmadı zaten.
  • dafaiss  (30.09.13 23:40:33) 
ha birde ispanya usulü bir engisizyon kursa balkanlarda ve anadoluda çevrimleri zorunlu kılsa belki ede yıkılmayacağı yönünde bir başka teori var ama ne kadar doğru bilemem.


  • efrasiyab87  (30.09.13 23:43:14) 
Osmanlı bugünkü amerika gibi çok uluslu bir imparatorluk tu . Yunan bulgar macar arap kürt kıpti zenci ermeni rum vs. gibi ırklar aynı çatı altında yaşıyordu. Ama dış güçlerin çeşitli (din, ideolojik baskılar vs) etkileme enstrümanları ile milliyetçilik akımı oluştu imparatorluk bir nevi kendi içinde parçalandı.

Amerika böyle bir oyuna gelebirmi hayır gelmez çünkü Amerika eğitime çok önem veriyor . Bünyesinde yaşayan herhangi bir ırkın kendini azınlık gibi görmesini kesinlikle istemiyor. Orada yaşayan hans bile bile ben amerikalıyım diyor daha ne olsun.

Osmanlı da eğitim ne yazık ki pek fazla halka alt tabakaya inmiş değildi.
Osmanlı eğitimsizlikten kaybetti.
  • alikandemir  (30.09.13 23:57:38) 
(bkz: sosyal entropi) falan deyin havanız olsun :)
not: tarihten zerre anlamam

  • kül  (01.10.13 00:05:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.