[]

eğitim sorunu

Sevgili Abbas Güçlüler;

Inci sözlükten bir arkadaşın eğitim konusunda sıkıntısı var, malum sözlüğe yazsa alay edilecek. Bu konuda tavsiyesi olan varsa bir şeyler yazarsa sevinirim.

abiler kardesler, liseli diye dalga gececek olan dallamalar...

basariya tapan, basari odakli bi aile magduruyum. kuzenim dis hekimligini kazandigi icin üzerimde buyuk baski var ve malesef bu sene sinava gireceğim. esit agirlik istememe ragmen sayısaldan daha rahat yerlesirsin diye zorla sayisal secmis biriyim. zamaninda pek iyi olmasa da bi anadolu lisesi kazandim. ama okul cok kotuydu. fizik, kimya, biyoloji hocalarimiz 5 6 kez değisti. hicbiri de otoriter degildi. sinavlari hep kopyayla gectik. seslerini cikarmadilar. ama acisini simdi çekiyoruz. fizik kimya biyoloji adina hicbir sey bilmiyorum desem yeridir.

sinava az bi vakit kaldi. bayagi az. ben hala adam akilli ders calismiyorum. aslinda calisamiyorum. fizikten kimyadan bi bok anlamıyorum. temelim yok cunku. konuyu anlasam da pratikte yok... soru çözemiyorum. boyle olunca ders cakismakta gelmiyor icimden.

size sorum şu. esit agirliga gecmeli miyim? sinava 6 ay kadar kaldi. matematigi çalışınca halledebiliyorum. geometri de problem yok. sadece edebiyat calismam lazim.

yoksa boyle mi devam etmeliyim. dişini sık oldugu kadar sayisal derslere çalış mi dersiniz bana.

hayalim hep hukuk okumakti.

lütfen beyler hayat memat meselesi. bir sene daha çekmek istemiyorum bu çileyi. tecrubelerinizi paylaşın benle.

 
matematikten 70 veya üstü yapabileceği konusnda eminse, ya da onu yakalayabilecek kadar sıkı çalışacağından eminse; geçsin. edebbiyattan en kötü ihtimalle 35-40 civarı yapsa bile iyi bir puan alır; ki daha aylar var kesinlikle daha yüksek yapar yani çalışırsa.
gerisi de ygs'den alacağı puana bağlı.
eşit ağırlığa geçmek için de dershaneye gidiyorsa en azından ygs konularının bitmesini beklesin; daha iyi olur fen bilimlerinden de yapabileceğinin en iyisini yapabilecek denli derse girmiş olur böylece.
  • dafaiss  (28.09.13 02:27:34) 
Tercih zamanı dershanelerin rehberlik hocalarının, o dershanenin öğrencisi olmayan, dışarıdan gelen öğrencilere yardımcı olduğunu biliyorum. Bunu genelleyemesek bile, buradan hareketle, bu arkadaşımızın bulunduğu yerdeki çeşitli dershanelerin rehberlik hocalarına danışmasını tavsiye ederim. Birden fazla hocaya gidip fikirlerini alsın, içlerinden biri mutlaka yardımcı olur bence. Gidip birkaç yere sormalı, kaybedeceği bir şey olmaz.


  • cymbelina  (28.09.13 02:45:43) 
1 dk düşünmeden geçsin.


  • sen git ben geliyorum  (28.09.13 06:32:05) 
bilim adami olmak istese bilime cok ilgili olsa 6 ayda halleder ama su halde im-kan-siz fizik kimya biyoloji ogrenmek hele sifirdan.

matematik yapiyorum demis mat.i iyi yaparsa, her gun biraz biraz calisirsa edebiyati da halleder hayaline kavusur. aile basari odakli demis hukuk kotu bir sey mi lan ne sacmalamis ailesi. sadece muhendislik tip mi basari sayiliyor. daha rahat yerlesirsin ne la ulkenin halini ortaya koyuyor iste su cumle. adamin hayali hukukmus gecsin ailesinin karsisina "fizik kimya biyolojiden hic zevk almiyorum ve bilgim de yok ben hukuk okumak istiyorum hayalim bu, o yuzden esit agirliktan hazirlanacagim" desin bu kadar basit.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (28.09.13 09:08:24) 
ben lisede sayısalcıydım ama dersaneye başladıktan birkaç ay sonra sayısaldan sözele geçtim. pişmanım. tavsiye etmem. onun yerine bir sene daha hazırlanıp fendeki eksikliklerini giderebilir.


  • nereye bu gidis  (28.09.13 09:40:13) 
Fen lisesini bırakıp son sene tm'ye geçtim, babamın hayali diş hekimliği okumamdı, muhtamelen komşuların hayali de mühendis olmamdı, ama benim sayısala yeteneğim yoktu. Fizik, Biyoloji notlarım iyidi ama lisedeyiz daha! Zaten zorlanıyordum bir de üniversitede ben bunlarla neden uğraşayım dedim ve geçtim tmye.

Öncelikle şunu söyleyeyim, ygs'yi hızlı çözersen eğer fen kısmına zaman kalırsa az çok fen yaparsın ilk kısımdan, bu senin için avantaj olabilir bile. Ama tabii öncelik diğerlerinde, benim sosyali bırakıp fen çözdüğüm oluyordu netim fazla çıksın diye, net fazla çıksa ne yazar puanım düşük geliyordu:) Önceliğin Türkçe, Matematik, Sosyal olmalı kendine söz ver!-ygs için-

Lys içinse şimdiden çalışmaya başla. Tmde ygs sıralamasını üstlere çekmek çok kolay oluyor. 40bin ygs sıralamasından sonra 2binlere gelen bir arkadaş tanıyorum, yine 15 binden ilk bine çeken. Sayısalcılar da tmye giriyorlar unutma ve onların matematiği iyi oluyor, ygsleri de. Edebiyattan hiç bir şey yapamasalar bile tmcilerin önüne geçiyorlar. Sayısalcılar için en büyük silahın Edebiyat'tır. Onu asla ihmal etme.

Ygs önemli ama Lys çok daha önemli, lütfen Lys'yi Ygs'den sonraya bırakma, benim yaptığım en büyük hataydı sınav döneminde.

Kolay gelsin!
  • damba  (28.09.13 10:30:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.