[]

anadilde eğitim

konusunda ne düşünüyorsunuz ?
1-destekliyor musunuz ? desteklemiyor musunuz ?
2-neden ?

başlığı açış amacım bu konuda sanki tam anlamıyla düşünemiyorum gibi geliyor.sizin fikirlerinizi merak ediyorum.
ben ana dilde eğitimi savunmuyorum.eğitim ülkenin resmi dili ,türkçe, olmalı diye düşünüyorum.bırakın bunu tartışmayı %100 ingilizce eğitim bile kalkmalı diyorum hatta.değil ki anadilde eğitim.

ilk sorulardan sonraki sorum benim bu düşüncemin yanlış olduğunu düşünenler nedenini açıklarsa sevinirim.çünkü göremediğim şeyleri göreyim ki şu sorum amacına hizmet etsin :)
teşekkürler.

 
bu ülkede kırmızı renk giyinmek yasak olsa herkes kırmız giyinmeye çalışır. hatta bunun serbest olması için açılım filan yapılır.

1- desteklemiyorum.
2- hangi dilde eğitim görmek istiyorsa o ülkeye gitsin kim istiyorsa. yada o zaman bende Japonca eğitim filan istiyorum ana dilim belki Japonca başkası da İspanyolca. bunu karşılayabileceklerse yapsınlar anadilde eğitim.
  • infernalcadre  (28.09.13 00:32:52) 
seçmeli ders olarak olmalı, bir de belli bir aşamaya kadar da isteyenler için tamamen o dilde okumak için seçim şansı da oluşturulalı. ama herkese, her azınlığa. Tabi bu bazı diller için öncelikle hoca eksiği demek ve zaman istiyor. Bir de bence bu ülke içi kültürel bağları kuvvetlendirir. Yani seçmeli ders olunca aynı ikinci yabancı dil almanca/fransızca seçiliyor bazı liselerde, aynı onun gibi isteyen kürtçe, boşnakça, çerkesçe... den birini ikisini çerkes, kürt, laz... olmasa da seçebilse bence harika olur. Herkes birbirinin şarkı türkü destanını aracısız anlar. Diyeceksin ki çeviri oku, o zaman ister istemez milliyetçilerin çevirisini okuyacaksın ki buna maruz kalmak zorunda olmamalı kimse. Onu geçtim, bir şeyi orijinal dilinden okumk kesinlikle daha keyifli, güzel.

Kendi içinde tutarlısın, ben bir tek buna karşı çıkıp örn. fransızca eğitim veren liseler ya da %100 ing. eğitimi onaylayanları anlamıyorum. Ama kültürel bağ olayını düşünmelisin. Şimdi önplana çıkan kürtler bastırdıkları için kürtçe ön plana çıkıyor, ben ona da karşıyım. Hepsi olmalı. Yani "kürtlerle alakam olmaz" diyebilirsin belki ama diğerleriyndenbiriyle ya kan bağın var ya da alakan olacak illa ki. Makedonca da olsun, arapça da olsun, çerkesçe de... Talebe göre ders de açılabilir.

Ayrııca bu anadil olayını da etkilemiyor. Herkes bir yandan resmi dili de öğrensin, ne var? Devlet memurlarına bu dillerdn en az ikisini bilme şartı koşulabilir mesela yazışmalar vs. için.
  • dafaiss  (28.09.13 00:38:01) 
eğitim devletin resmi dilinde olmalıdır.


  • sahipsiz  (28.09.13 00:40:05) 
bir de eklemek istediğim şöyle bişy daha var. bizim coğrafyamızda "azınlık" denildiğinde ilk anlaşılanlar zaten kendi kendilerine de dillerine, kültürlerine sahip çıkmış; çıkıyor. ama daha da "az azınlık" olup asimile olmuş/edilmiş olanlar var. bizimkiler mesela makedon göçmeni, doğup büyüdüğüm yerde de makedon göçmenleri biraraya gelmiş hep; birkaç semt böyle. şimdi değişti tabi kentleşme vs. ama 10-15 yıl öncesine dek bböyleymiş.
benim babamın dedesi bilirdi bir tek makedonca, ondan biraz kapmıştım çat pat. sonra o ölünce öğrendiklerim de gitti. bir sürü dayanışma derneği vs. var. adam gibi makedonca öğrenebileceğim birini bulamadım, bulduklarım da para istiyor. yani atalarımın, kan bağım olan insanların dilini, dilimi öğrenmek için ekstra masraf yapmak zorundayım. zulümden başka bişy değil bu açıdan bence.

  • dafaiss  (28.09.13 00:49:35) 
Eğitim resmi dilde olmalıdır.
ABDde milyonlarca azınlık var, okullarda seçmeli dil olarak İspanyolca öğretiliyor ama tüm derslerin ispanyolca olması durumu yok.

Avrupanın çoğu ülkesinde durum böyle.

Birde makedonyadan göç edip devlet bana makedonca öğretmeli zulüm bu demek saçma biraz.

E bu ülkede 200.000 suriyeli var, yarın bunlarda arağça isterse ne olacak?

Çerkeslerin bir kısmı bizde çerkesçe istiyoruz diyorsa?

1 anda türkçe çerkesçe arapça kürtçe makedonca ana dili gibi bilen öğretmenler lazım.

kısaca gereksiz masraflı ve mantıksız
  • efrasiyab87  (28.09.13 00:53:56) 
desteklememek için başka nedenlerim olmakla birlikte (dile göre okulların ayrılması, her dilden insanın ayrı okullara gitmesi demek, benim için sorun olan şey bu) yukarıdaki "hangi dilde eğitim görmeğk istiyorlarsağ o ülkeyeğ" yahut "ülkenin resmi diliğ" diye konuşanların da türkler'in azınlık olarak varoldukları ülkelerde olsalar, çenelerinin aynı faşizan zımbırtılar için açılmayacağını da hesaba kat bu arada.


  • kulkke  (28.09.13 00:58:25 ~ 29.09.13 10:55:23) 
zulüm dememin, ya da böyle görmemin ve "kültürlerin kaynaşması" tabirinin sebebini de şöyle anlatmaya çalışayım:
her dil, her kültür allah'ın birer ayetidir.
"Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da O’nun ayetlerindendir. Bilenler için bunda işaretler vardır."(rum/22)
"biz sizi birbirinizi tanıyıp kaynaşasınız diye bir dişi ve bir erkekten yaratıp boylara ve kabilelere ayırdık."(hucurat/13)
şimdi, bunları öğrenmek için araya engel koyan, yahut para aracılığını koyan da bunlara karşı çıkmaktadır, aristo mantığıyla öyle oluyor.
"amarigada öyle ama" diyenlere de isviçre örneği verilebilir.
ayrıca bu ülkede "fransız azınlık" diğerlerine göre yok denecek kadar azken bir sürü fransız lisesi var, onlar için zamanında masrafı kim yapmış? bunun için de fransız azınlığın (varsa? var mı emin değilim böyle bir topluluk) belki de milyon katı diğer "biz"ler varız, o masraf onlar için de yapılabilir.
200000 suriyeliden başka arap kökenli olanlarımız da var bir de, onlar da istesin zaten; niye istemesin?

senin görüşünü tutarlı buluyorum, ama ülkenin okulunda zorunlu seçmeli adı altında batı dillerinin yarım yamalak ve zorla öğretilmesine karşı çık(a)mayıp, kolpadan vatan millet sakarya beğenmeyen gitsin edebiyatı yapanların da tutarsız olduğu aşikar.
  • dafaiss  (28.09.13 01:03:35) 
İsviçre örneği dünyada tek bir olaydır, ki oranın olayı adamlar para içinde yüzüyor zaten, ve birde daha kuruluştan bu yana 2-3 ayrı milletin oluşturduğu bir kanton devleti, ulus devlet değil.

O fransız azınlık okulları Robert Koleji, RUmca eğitim veren okullar yüzünden Osmanlının son 50 yılı başına bela oldu zaten. Türkiyeyi işgal eden yunan ordusuna onbinlerce rum genci istanbuldan katıldı, Ermeniler Rusların tarafında savaştı, Cumhuriyet yönetimi tevhidi tedrisat kanununu boşuna çıkartmadı.

Batı dillerinin öğretilmesine karşı değilim, doğu dilleride öğretilmeli ki, son yıllarda seçmeli olarak bu mümkün. Ancak yabancı dilde eğitim olayına karşıyım, bir devletin resmi dili neyse eğitim dili de o olmalıdır.

İsviçre gibi çok istisnai ve son savaşını 2yüz yıl önce 1 yıllık bir mini iç savaş aşamış bir ülkeyle türkiye kıyaslanamaz.

Ha birde ota b.ka faşist demeyin bi yahu.
Sana aykırı fikir mi geldi hemen faşist düşünceler bunnar teraneleriyle bi gelmeyin. ota b.ka faşist diye diye kelimenin özelliğini kaybettirdiniz, bir AKP tayfası gelir demokrasi özgürlük bıdı bıdısı eder birde siz gelip ota b.ka faşist faşizan dersiniz.
  • efrasiyab87  (28.09.13 01:14:16 ~ 01:18:08) 
@efrasiyab87 yukarıda neden taraftar olmadığını yazmış birisi olarak söyleyeyim; isviçre istisna değil. her ülke de para içerisinde yüzmüyor anadilde eğitim olan yahut çiftdilli eğitim, anadil eğitimi vesaire haklarını sağlayan. en basit örnek olarak yanıbaşındaki gürcistan'a bakabilirsin her küçük azınlık için bile ne var konusu adına. olmadı balkanlarda türkçe eğitim de olsun diye debelenen türkiye'ye de bakabilirsin; kosova'da türkçe eğitim olsun diye taklalar atılıyor şu anda örneğin.

edit büdüt: faşist yahut faşizan sözcüğü de "ota boka" değil, olana söyleniliyor. bilemedim ideolojik formasyonun yahut faşizm tanımın ne olduğunu (ki derdim de değil); ama benim baktığım yerden yukarıdaki söylemlere faşizan deniliyor. "akp tayfası ve özgürlük bıdı bıdısı" da bu durumu bağlayan birşey değil.

ayrıca ekleme olsun; abd'in güneyindeki bazı yerlerde çiftdilli eğitim var. anadilde eğitim değil bu, ama zaten yok diye kastetdiğin de anadilde eğitim değil, anadil eğitimine kadar herşeyi kapsıyorsun. "ameriga'da yok" doğru bir bilgi değil ne yazık ki yani.
  • kulkke  (28.09.13 01:19:11 ~ 29.09.13 10:56:19) 
herkes her yerde özgür olmalı.

www.youtube.com
  • aeroflot  (28.09.13 01:41:28) 
benim de kafam bu konuda bulanıktı, sonra liberal olduğumun farkına vardım.

devlet eğitim vermesin, isteyen istediği dilde okul açsın. eğer yeteri kadar kürtçe eğitim isteyen (talep) varsa, yeteri kadar okul (arz) da açılır.
  • niyeti bozuk http nesnesi  (28.09.13 05:10:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.