[]

Imdb gibi sitelerin içerik hakları (Hukukla alakalı)

Merhabalar,


Ben hukukla alakalı bir soru sormak istiyordum. Belki hukukçu arkadaşlar cevap verir.

IMDb gibi sitelerin içeriklerini (filmin afişi, yönetmen, oyuncu bilgisi, künye bilgisi) kendi kuracağım bir ticari sitede paylaşmam herhangi bir hukuksal sorun teşkil eder mi?

Sonuçta oyuncu, yönetmen bilgisi (filmde oyuncuların ve yönetmenin kimler olduğu vs) zaten IMDb ile alakalı bir bilgi değil.

Filmin afişine de IMDb sahip değil. Filmin afişini film şirketleri dağıtıyor. Öte yandan şöyle bir bilgi mevcut:

Copyright
All content included on this site in or made available through any IMDb Service, such as text, graphics, logos, button icons, images, audio clips, video clips, digital downloads, data compilations, and software, is the property of IMDb or its content suppliers and protected by United States and international copyright laws. The compilation of all content included in or made available through any IMDb Service is the exclusive property of IMDb and protected by U.S. and international copyright laws. All software used in any IMDb Service is the property of IMDb or its software suppliers and protected by United States and international copyright laws.

(kaynak: www.imdb.com

Kuracağım site beyazperde gibi bir eleştiri sitesi olacak diyelim ki. Yani hiçbir şekilde film şirketlerinin kâr marjını değiştirecek bir durum yok ortada. Film göstermeyeceğim, bilakis filmlerinin bedavadan reklamını yapacağım. Bu yüzden dava açılabilir mi bana?

Yazılım sektöründen insanlarla konuştum ve işin doğrusu ya da bir common practice yok gibi görünüyor.

Bu afişleri ve bilgileri kendim film şirketlerinden istemeyi düşündüm ama ortam çok kaotik; tek bir mercii yok, her film yapımcısından ya da film şirketinden tek tek istemek gerekli gibi görünüyor. Sonuçta çok bilinen Hollywood filmleri için yapımcı şirkete ulaşmak görece kolayken, bağımsız yapımlarda durum çok farklı olabiliyor. Bu tüm işleri organize eden bir yer var mı?

Beyazperde gibi siteler içeriğini nerden topluyor, bir bilginiz var mı? Ben sorduğumda söylemediler :)

Önerileriniz var mı? Şunu denedin mi dediğiniz bir şey var mı?

Teşekkür ederim.

 
beyaz perde gibi siteler muhtemelen imdb apisini almışlardır. imdb apisi ücretli. hukuksal olarak imdb vb yurtdışındaki şirketlerin sana bir yaptırımı olmaz. ama müyap benzeri film, görsel yayınların hakları koruyan uluslararası statüsü bulunan bir firma sana sıkıntı çıkarabilir mi, sanmıyorum. sonuçta filmin afişi, fragmanı gibi zaten yayıncı kuruluşun tanıtımı için yayınladığı içerikleri kullanacaksın. hukuk forumlarınada sor istersen.


  • maden suyu  (23.09.13 19:24:06 ~ 19:25:46) 
Selam maden suyu,

Aynen ben de senin gibi düşünüyorum. Sonuçta adamlara zarar verecek (filmi göstermek gibi vs.) işler yapmayacağım. Tam tersine bedava reklam.

IMDb API'sini aldığında bu tip sorumluluklardan kurtuluyor musun? Bilgin var mı?

Yani direk dava mı açılıyor uyarılıyor muyuz acaba? Yani kaldır derlerse bir şekilde düşünürüm kaldırmayı ama direk dava açarlarsa ayıp ederler.
  • thorn pyros  (23.09.13 19:27:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.