[]

Solidworks ve ANSYS sorusu

Bir bilgisayar kasası tasarımı var elimde, Solidworks ile yapılmış. Kasanın yan, üst ve alt levhaları ve içindeki tüm parçalar (fan dahil) teker teker part dosyaları olarak modellenmiş, hepsini sökebiliyorum, yerini değiştirebiliyorum istediğim gibi.

İstiyorum ki kasa içerisinde fanlar çalışmaya başlayınca sağlayacakları hava akımını ve en çok ısınacak parçaların simülasyonunu yapabileyim. Ansys'e bu çalışmayı nasıl geçirirm, geçirebilir miyim, çok zor olur mu sizce? Ne gerekiyor?


 
bu bahsettiğini yapabilmen için kasanın içinde hangi parçanın ne kadar ısı ürettiği, bu ısının ne kadarını ne şekilde ortama aktardığını modellemen gerekir. ısının bir kısmı termal konveksiyonla bir kısmı da ışıma olarak dağılacaktır. ayrıca ısınan her parça iletimle etrafındaki parçaları da ısıtacaktır ve bunu da modellemen gerekir.


  • orpheus  (22.09.13 03:18:18) 
ansys'e aktarırsan hiç zor değil, iki üç tıkla yapılır.

buradaki seni en çok zorlayacak şey şu. elindeki solidworks modeli sadece katıyı içeriyor. sen o kasanın içindeki tüm boşluğu ayrı bir part olarak modellemen gerekiyor ki ansys'te hava olarak tanımlayabilesin. ayrıca yine ansys'te tüm modeli kapsayacak ve uygun büyüklükte bir enclosure koymalısın ki konveksiyonla odaya atılacak ısıyı modelleyebilesin.
  • marido  (22.09.13 07:26:42) 
@morido tamam da abi kasanın içindeki boşluktan ilerlemiyor mu akışkan hava? Orayı da katı diye modellersek hava nasıl ilerleyecek? Isı modellemesi çok zor, ilk etapta soğuk hava içeri fandan girince en çok hangi parçalar o hava akışından etkilenecek, en az hangileri etkinelecek gibi bir hesap yapsak da yeterli bana :)


  • roket adam  (22.09.13 14:03:18) 
iki üç tıkla analiz yapacağını sananlar elini ansys'e ellememiştir. net söylüyorum.


  • japon askeri  (22.09.13 14:29:05) 
sen solidde katı modelle ansys'te material olarak air seçeceksin.

sonuç olarak ansys sonlu elemanlar metodu ile çözüyor. eğer orada havayı temsilen bir hacim olmazsa hesap yapamaz.
  • marido  (23.09.13 02:21:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.