[]

Domuz Etinden Korunma Yolları?

Sevgili Ekşi Duyuru ahalisi,

Bayramdan sonra barcelona'ya gideceğim, ama şimdiden kara kara düşünmeye başladım. Biliyorsunuz bu Avrupa milleti domuz etini hiçbir şey olmamış gibi umarsızca yiyebiliyor. Gerek etinden gerek yağından faydalanabiliyor. Peki bir müslüman olarak ben orda nerelerde ve neler yiyebilirim?


 
balik ye, tavuk ye, vejetaryen menulere yonel.


  • annebenasikoldum  (21.09.13 00:05:03) 
sen kaçtığın kadar seni takip eder..

yağından yapılan ürünlerden kaçamayabilirsin, et olarak tavuk yersen daha garanti olur
  • facebook  (21.09.13 00:05:37) 
Peki tavuk, balık vs etleri kızartırlarken domuz etini kızarttığı yeri kullanırlarsa? Onun yağı yada kalıntısı bulaşırsa ne yapacağım? Garantisi var mı bunun...


  • peace.on  (21.09.13 00:05:56) 
bol bol deniz mahsülü yiyebilirsiniz. paella filan yiyebilirsiniz domuz koymuyorlar.
bi de avrupalı şeffaftır yemeğin içinde ne olduğu yazar, menülerde hep yazar zaten. korkmayın.

  • niye ama  (21.09.13 00:06:40) 
vejeteryan beslen.

garsonlarada söyle.

etlere hiç bulaşma
  • efrasiyab87  (21.09.13 00:07:53) 
korunamazsınız çok lezzetli filan diyenide s.ttir et.

11 tane avrupa ülkesini gezdim, hepsinde de kaçınabildim, kaçındım.

ha birde lezzetsiz olduğu için değil dini bakımdan yasak olduğu için yemiyoruz "çok lezzetli yhaa" tarzı saçma yorumlara gerek yok.
  • efrasiyab87  (21.09.13 00:09:28) 
yahudilerin gittiği marketleri/restoranları araştır. koşer varsa kaçırma.


  • sylvester standalone  (21.09.13 00:09:40) 
Teşekkürler, müslüman düşmanı olup insanların hassasiyetleriyle eğlenmek de ilginç bir kafa yapısıymış doğrusu... Bence sizin aklınız başınıza gelsin. lol.

Bu arada menüde ne koyduklarını yazıyorlar da ben daha türkçe içindekiler bölümünü anlayamıyorum ispanyolca yada ingilziceyi anlayacağımı sanmam :D

direkt eti dayayacaklarını ben de sanmıyorum ama işte aynı yerde kızartırlar sonuçta onların bunu anlaması mümkün değil pek :(
  • peace.on  (21.09.13 00:10:59) 
Duyuru sahibi insan gibi soru soruyor, siz ayar vermeye çalışıyorsunuz.
Benim bildiğim Hıristiyanlar Müslümanlardan daha duyarlı onların inanç ve ilkelerine, yani yardımcı olacak bir dükkan bulunur diye düşünüyorum.

  • saatgeceninonikisi  (21.09.13 00:13:32) 
bikaç yahudi bul onlarla takıl


  • loser blueser  (21.09.13 00:13:37) 
patatesi domuz yaginda kizartacaklarini zannetmiyorum. zira domuz etinin yagi cok agirdir hic olmaz oyle bir sey. ama en garantisi vejetaryen yemekler yemek. belki sushi falan-


  • annebenasikoldum  (21.09.13 00:14:07) 
islam ülkesi olmayan yerlerde yediğin bütün etlerin haram olduğunu söylüyolar(islami koşullara göre kesilmediği için)
bu pencereden bakarsak, biraz vejetaryen takılman gerekebilir.

  • megalomaniac  (21.09.13 00:14:09) 
eczanelerde asi yaptiriyorsun sana bulasmiyor. bu sekilde korunabilirsin 8)


  • bohr atom modeli  (21.09.13 00:14:40) 
ne kadar ugrasirsan ugras korundum zannedersin anca. o bicaklari micaklari gunde bir milyon defa yikiyorlar mi zannediyorsunuz ya? ne yersen ye, domuz da olacak icinde. bu arada benim de dinim var. herhangi bir hayvana karsi ayrimcilik yapmiyoruz asla. inanmak istersen...


  • sendelemeden  (21.09.13 00:16:22) 
sen koşer de, o zaman başüstü yapılırsın


  • la noix  (21.09.13 00:16:22) 
Koşer denmiş oda doğru.

bence sen vejeteryanden ayrılma, market alışverişi yap orada, meyvedir peynirdir ekmektir filan diye.
  • efrasiyab87  (21.09.13 00:17:25) 
koluna ispanyolca "ben müslümanım lütfen bana domuz eti içeren yemek vermeyin" yazılı bi bant tak, yemek aldığın her yerde onu göster.


  • loser blueser  (21.09.13 00:19:14) 
şöyle bir şey var.
Cenâb-ı Allah, "Eğer Allah'ın ayetlerine inanıyorsanız; üzerine Allah'ın ismi anılanlardan yeyin."(el-En'âm, 6/118); aynı sûrenin 121. ayetinde de, "Allah adına kesilmeyen hayvanın etini yemeyin! Bu, Allah yolundan çıkmaktır, isyandır."buyurmaktadır.

yani domuz yemeyip inek falan da yesen o da olmuyor. balık falan yiyebilirsin, onda böyle bir şey söz konusu değil. veya koşer restoranlara gidebilirsin en azından kesinlikle yemeyeceksiniz denen domuz etini yemeyip, kurala göre kesilmemiş dana eti yemiş olursunuz.

edit: bazı yerlerde besmele çekilerek kesilmeli diyor, bazı yerlerde ehli kitaptan olanların (hıristiyan, yahudi) kestiği de yenir diyor. bunu bilemiyorum ama ben yerdim.
  • Lim5  (21.09.13 00:19:16 ~ 00:25:37) 
Domuz fakir yemeğidir, çok sevilmez, nerden çıkartıyorsunuz her yemekte domuz olduğu hikayesini, yok böyle bişi

sen de gitmeden önce az araştırma yap bir zahmet, yemek isimlerini, yemekleri öğren,

onu domuz eti yiyecek kadar fakir olanlar düşünsün
  • mea maxima culpa  (21.09.13 00:19:49) 
yahudilerde Allahın adıyla kesiyorlar o yüzden koşerde helaldir.


  • efrasiyab87  (21.09.13 00:20:43) 
konu nasıl şakirtliğe geldi bilmiyorum, bu ülkede hatta bu dünyada sadece belli bir kesim müslüman değil arkadaşlar soruma verecek bir cevabınız yoksa yazmamak daha akıllıca bir terchi olacaktır...

mesela burda gelip bir hindu "ben nasıl inek etinden sakınırım" dese benim inancıma göre inek eti yemek caiz olduğu halde onunkine saygı duyar ve güzelce nasıl kaçınabileceğini anlatırım bildiğim kadarıyla. kimseye müslümanlığı övmek için yazmadım soruyu.
  • peace.on  (21.09.13 00:22:25) 
menüleri iyice anlayıp öyle sipariş vermek lazım. bir de bazı yerlerde türk restoranları oluyor. sahibi türk, yemekleri de oranın yemekleri.

garsona sormak iyi bir tercih olabilir. kötü niyetli garsona da her yerde rast gelmezsin.

ben de italya'ya gittiğimde aynı şüpheyi duydum hep ya. domuz yağı korkusu sarıyor insanı. aynı tavada pişirilmeleri falan da yüksek ihtimal. ayrıca alkole karşı da tedbirli olmak lazım. siparişi verdiğin her şey için bu alkol içeriyor mu diye sorabilirsin.
  • aguilas negras  (21.09.13 00:22:25) 
helal kesim olmayan et yemeyerek yıllarca avrupada yaşadım, ölmedim bişey olunmuyor (eskiden hassastım)
domuz yememe hassasiyeti olan insana illa domuz yediren bi kişi tanıyorum kendisi diyarbakırlı. avrupalı örneği vardır belki bana 10 yılda hiç denk gelmedi.
avrupada çoğu müslüman olduğunu anlarsa kendisi soruyor-- ki ben de tesettürlü filan değilim. ekmeğin üzerine parlak olsun diye domuzlu bir sos sürüp öyle fırınlıyor ve her ekmek o fırında pişiyor diye müslümanları uyarıp ekmek satmayan fırıncı biliyorum. aa evet pastalara tatlılıara dikkat, jelatinler domuzdan (sanki türkiyede değil)
domuz ürünü için patatesten korkmayın, sanayi yağı kullanıyorlar onlarda bir tür sıvıyağ ve domuz değil. gastronomide çalıştım fritözlere biz koyuyorduk yağı. bugün patates kızarttığı fritözle yarın domuz kızartırsa gibi kaygınız varsa (gerçi zor bişey ama) sizin için en iyi çözüm bence sırf deniz mahsülü satan yerler. bunların ms donalds gibi zincir olanları var. adamların menüsünde domuz hiç yok. balığı fileto filan yapıp satıyorlar--değişik balıklar yiyemiyorsanız tavuk gibi bunlardan yiyebilirsiniz.
başka bir sıkıntı var: almancada "speck" denilen kıyılmış domuz pastırması. ona dikkat.
  • niye ama  (21.09.13 00:28:06) 
"helal kesim" et dedikleri gerçekten helal mi oluyor peki :) tamam dini usullere uygun kesilmiş olabilir belki ama kızartma aşaması yine sıkıntı. insan ister istemez paranoyak oluyor. bir bavulda da makarna, kraker vs götüreyim bari :D


  • peace.on  (21.09.13 00:31:08) 
kosher gıdalar alkol içermez???

alkolü de kosher olarak alır yahudiler. bilmiyorsanız öğrenin.
misal: www.kosherliquorlist.com

kosher alkol ve kosher et tüketebilen yahudi neden ikisini karıştırıp yemek yapmasın? benim dediğim şey bu arada olan yahudilere yamanan müslümana olur. domuzdan kaçayım derken alkol almış olursun, ki sizin için ikisi de haram.

edit: et olmasın sebze olsun amk. ne farkı var.
  • loser blueser  (21.09.13 00:36:03 ~ 00:43:51) 
ben eti alıp kendim evde pişiriyordum hacı :) damgalı ürün satılıyor oralarda. restoranlarda hiç görmedim "bizim etlerimiz helaldir" yazanı :) koşerler hariç onlara güvenebilirsin fakat ben hiç özel gidip yemedim. araplara filan asla güvenme her düzen onlarda.
kaç gün kalacağına bağlı olarak değişir. ama şöyle söyleyim cidden tam hassasiyet göstereceksen dışarda yemek yemek çok zor -ben evim orda olduğu için dışarda yemiyordum zaten- fakat alternatifler: deniz ürünü, salatalar (salatayı et bıçağıyla doğramıyorlar), bir de ispanyada tapas kültürü var minik minik tapas yapan yerler var, açık pazarlar filan var. adam zaten birkaç çeşit bişey satıyor domuzlu hiç bişey yoksa oralardan yardırabilirsin.

  • niye ama  (21.09.13 00:40:41) 
tavuğu, balığı kızartırken domuz etini kızarttığı yerde kullanabilir. bunu nasıl bileceksin? türkiye'de nasıl biliyosun? hiçbi zaman bilmiyosun. bu kadar hassas olacak bi şey yok. allah heralde sizin elinizde olmayan bir şeyden dolayı size günah yazacak değildir.


  • nathanieltroy  (21.09.13 00:44:02) 
inanmadığımızın dinin insanları kendi dindaşlarına doğru düzgün bilgi veremiyorsa bizim suçumuz değil. herşeyi tam anlatın da bize anlatacak bir şey kalmasın o zaman.

bak şimdi bro, markete girdiğinde üzerinde şu: www.joyofkosher.com işaretlerden biri olan gıdada domuz yoktur. yine de içeriğini bi kontrol eder alır yersin. bunu her türlü gıdada yapmak gerek ama, misal domuz derisinden yapılan bir cips var, bildiğin cips pakette. lan cipste domuz mu olur amk diyip alıp yersen olmaz sonra.
  • loser blueser  (21.09.13 00:48:15) 
Barselona'da bir suru musluman yasiyodur, gittiginde tanisir sorarsin, sana alis veris yapabilecegin yerleri gosterirler muhtemelen. Kosher falan bulmak daha zordur emin ol, uzun sure avrupa'da yasamis biri olarak soyluyorum.


  • march or die  (21.09.13 02:52:50) 
Dilde sikinti varsa zor. Makarna yedim domuz etli cikti tortellini. Helal gida diye amblemli turkisi yerler var. Onlari deneyebilirsiniz. Direkt etten kacinabilirsiniz.

Bireysel dusuncrm dinsel yasagin guncel olmadigi yonunde. Yenmemesi icin gerekli nedenler pek bulunmuyor artik. Ha inanctir, saygi duyarim. Cozum onerilerim bu kadar.
  • wiillii  (21.09.13 02:54:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.