[]

Damacana ters dururken taşmaması

Selamlar,

şimdi sebiller var ya damacananın üstüne ters kapaklandığı. Bunun içindeki su neden ağzından sızarak sebilin üstünden taşmıyor?

Ağız kısmında sıkı sıkıya tutan bir conta gibi bir şey yok benim anladığım kadarıyla. yani damacanayı şak diye üstüne kapatıyoruz, ancak sonra sızdırmazlık için bir sıkma işlemi yapmıyoruz.

bir aydınlatın be.

Daha da güzeli o musluk ve oturtma mekanizmasının kesitini gösteren bir fotoğraf da olabilir. Benzer bir şey yapmak istiyorum da mantığını çözmeye çalışıyorum.

Şimdiden teşekkürler.

 
bence sebillerde bir hazne var, damacanayı yerleştirirken oturtana kadar taşmaması sağlanıyor. fark ettiysen sebilde düğmeye bastığın an *coggghhh* diye bir ses çıkıyor damacana içindeki sular kaçışıyor falan. ben de merak ettim şimdi takipteyim B)


  • patr  (20.09.13 22:43:46) 
suyun ağırlığı, damacanın ağız kısmında basınç oluşturuyor.
üç defa düzenledim, daha iyi şekilde izah edemeyeceğim.

  • buzdagi  (20.09.13 22:43:47 ~ 22:47:58) 
sebilin damacanaya su almak için temas ettiği yerde kazık gibi bir çıkıntı var. o çıkıntının su alan yeri, tepesi vs. değil yanlarında bulunan küçük delikçikler. yani damacananın içine dahil olmuş boru gibi yerden su hazneye gidiyor. şematik olarak aşağıdaki gibidir, tüm şekil damacanın içindedir :)

ı ı
o o
ı ı
ı ı
  • fallopian  (20.09.13 22:48:47) 
Sonuçta toplam basınç en fazla 60 cm lik su sütunu basıncı ama mantık şu:
Damacanayı ters çevirip sebilin sivri zımbrtısına oturtunca o delinen kapak ve su basıncı sızdırmazlık sağlıyor. Suyu alan kısım zaten sivri zımbırtının ucundaki deik, yani suyun içinde.
Yapmak istediğiniz neyse söylerseniz yorum yapabilirim.
  • Ruprect  (20.09.13 22:50:16) 
selam, ben captain obvious. simdi hani biz damacanayi cevirip takiyoruz ya, o sirada su akarsa isindeki soguma isinma haznelerine gidiyor. sonrasindakiler de oyle. yani asagidaki haznelerin agzinin kapali olmasi icin bir sebep goremiyorum ben?


  • sendelemeden  (20.09.13 22:50:29) 
yer çekimi.


  • alexsandro de souza  (20.09.13 23:47:42) 
damacana tam doluyken ters çevirip sebile koyduğunda damacananın sebille temas eden kısımlardaki basınç maksimumda, dolayısıyla o kısımlar sıkı sıkı kapalı, sızdırmaz. bidondaki su azaldıkça ağız kısmı da gevşeyecektir, ama azalan suyla birlikte basınç da düştüğünden su dışarı taşmayacaktır. olm çok basit fizik lan bu. ilkokul fiziği amk.


  • loser blueser  (20.09.13 23:53:00) 
iç basınç fazlaysa illa sızar diyorum ben.

Deliğin nerede olduğunun önemi ne onu anlamadım. Benim sorduğum şey aşağısının nasıl su sızdırmaz olması.
  • burfak  (22.09.13 14:12:04) 
vakum. suyun akması için hava ile yer değiştirmesi gerekiyor. o işi musluğa bastığımızda içeriye hava girmesine izin vererek hallediyoruz. içeride biriken hava bazen girişte gizlenip bir süre sonra gülp diye yüzeye çıkarak korkutuyor bizi.


  • kargn  (22.09.13 14:14:47) 
Toriçelli deneyini araştır , o bence sebebi.


  • offday  (22.09.13 14:39:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.