[]

Spora Başlayacak Kişiye Tavsiyeler

Çocukluğu da dahil olmak üzere, ömrü hayatı masa başında geçmiş bir insan olarak kişisel bir devrim yapıp spora başlıyorum.

İğrenç görünümlü bir spor ayakkabısı (yoksa diğer spor ayakkaplarını ben de seviyorum ama hani bu koşu moşu için olan iğrenç ayakkabılardan) aldım. spor çantamı koluma taktım. Ama bunun dışında ne yapılır bilmiyorum. Yemek spordan önce mi yenir sonra mı? Ne yenir? Suyu spordan önce mi içeyim? Midemde lık luk diye yapım eki sesi yapmasın sonra? Başka nelere dikkat edeyim, bi yardım edin şu tontişe!


 
spora göre değişir.
ben başlamadan meyve meyve suyu filan tüketiyorum kan şekerimin düşmemesi için. spor esnasında fazla su içmeyin. bitince terli terli soğuk su içmeyin. maden suyu içilebilir. yemek yedikten bir ila bir buçuk saat sonra spora başlayın derim. (15 yıldır spor yapmaktayım, yaptığınız spor türüne göre önerilerim değişebilir.)

  • zener  (01.04.09 14:56:52 ~ 18:51:32) 
yapacağınız spora göre değişir. koşacak mısınız, yürüyecek misiniz?
yemek yedikten 1,5- 2 saat sonra spor yapmayı tavsiye ederler. spordan 45 dk önce yiyeceğiniz 1 elma, size gerekli karbonhidratı sağlar.(kalorisi de nispeten az)
spor sırasında azar azar su içmek gerekiyormuş bir de. mesela 5 dk'da 1 yudum gibi. spor sonrası hızla içilen suyun vücuda zararı olduğunu da duymuştum.
  • marcelorios  (01.04.09 14:59:05) 
Spordan yaklaşık 1.5-2 saat önce yiyebilirsin genel olarak. Sakın acı birşeyler yeme. Pizza gibi midene çökecek yemeklerden de kaçın. Çekirdek gibi kuruyemişler deplasmanlarda veya kamplarda hep yasaktı bize, bir sürü sebep açıklamıştı kondisyoner ama aklıma kalan tek şey ağız kuruluğu yaptığı veya susuzluğu arttırdığıydı. Ne yeneceği sana kalmış, benim vücudum çocukluğumdan beri alışık idman öncesi ne yersem sorun olmuyor ama yağlı yiyecekler genelde seni yediğine pişman eder. Ve yine söylüyorum, sakın acı, baharat vs. işlerine girme. Spora 6 saat var birşey olmaz deme. 2 kere denedim, ikisinde de idman bitsin diye dua ettim.

Spor sırasında da içebilirsin suyu ama hava ne kadar sıcak olursa olsun soğuk içme, bu yüzden idmanda vücudu zarar görüp hastaneye götürülen ve bir daha spor yapamayan bir yardımcı antrenörüm olmuştu zamanında. Ilık bir suyu abartılı olmadıkça idman sırasında içebilirsin. Yine idman sonrasında da fazla içme. Genelde kaybettiğin su miktarı kadar su içmeye çalış gün içinde.

Başta nefesin kesilir, ceylan gibi koşan tiplere bakıp da pes etme. Sadece koşu yapma, mekik, şınav, yan mekik, ters mekik çek. İp atla. Özellikle yorulduğun yerde bırakma, kaslarının iyice yandığını hisset. O zaman adam gibi işe yarar.

Eğer bireysel bir spor yerine karşılıklı yapılabilecek birşey arıyorsan moralini bozma ilk başlarda "ben kazmayım" diye. Kimse anasından sporcu doğmuyor. Bu saatten sonra hiç yapmadıysan zaten halı sahada top oynayamazsın, veya voleybol/basketbol işlerinden keyif alamazsın, ama squash gibi sporlarda çok eğlenebilirsin. Eğer çevrende squash oynayabileceğin bir yer varsa dene bir arkadaşını da alıp oynamayı, kuralları basittir ve ciddi kondisyon ister. Domuz gibi günde 3 idman yaptığım dönemlerde bile bayıltıyordu beni. Keşke Ankara'da oynayan birileri olsa da gitsek idmanım olmadığı günlerde:)

Son olarak tekrar edeyim, sakın pes etme, yapamıyorum, nefesim yetmiyor, zaten kazmayım baksana deme. Zamanla tüm hayatını olumlu şekilde düzene sokacağına garanti veriyorum. Kafana takılan, detay gereken bilgileri istersen mesajla da ulaşabilirsin.
  • tekosin  (01.04.09 15:37:57) 
spordan en geç 2 saat önce yemek işi bitmeli. spor yaparken ara ara su yudumlarsın. spordan sonra da bir bardak meyve suyu yarım saat içinde de hafif proteini yüksek bir yemek yersin.


  • arnold schwarzeneger  (02.04.09 01:42:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.