[]

Ekmek Mayası GBT soruları ve mısır şurubu

Saccharomyces cerevisiae türü bira ve ekmek yapımında kullanılan mantardan CO2 elde etmem lazım. (Amatör olarak)
Şu an çay şekerindeki glikozu kullandırıyorum substrat olarak.
1. Peki bu mayanın fruktoza affinitesi nasıldır glikoza oranla? Yani glikozu ilk tercih eder de fruktozu ne oranda ister. Sonuçta bira da yapıyor bu hayvanlar. Yoksa ilk fruktozu mu tercih ederler.
2. Fruktoz içerikli mısır şurubunun fiyatını bilen var mı?
3. Mısır şurubunun fiyatını bilen nerede satıldığını da bilir mi? Bildiğini benimle de paylaşır mı?


Saatler sonra gelen edit:
Yok mu gıda mühendisi,YL biyolog ya da genel kültürü kuvvetli yardım sever bir biyoteknoloji uzmanı?

Çok mu zor oldu gerçekten?

 
Simdi bu tiplerden en guzel verimle co2 alabilmek icin keyiflerini yerinde tutup fermentasyon yaptirmak lazim. Burada basitce sekerden karbondioksit ve alkol cikarir maya. Ortamdaki alkol belli bir orana (10% mesela) ulasinca maya calismayi birakir. pH'i da kontrol altinda tutmak gerek. Dort-bes civari ph iyi gelir bunlara. Fruktozu pek severler bu arada. Fruktoz icerikli misir surubunun hastasi olurlar :) Zaten o da yari yariya fruktoz-glikoz karisimi. Buyuk marketlerde bulabilirsin gibi geliyor (diger adi da HFCS), hic de pahali bisey olmamasi lazim zira cok basit bir urun.

Umarim yardimci olabilmisimdir, bisuru teorik bilgiyi pratige cevirmenin de zorlugunu gormus oldum kendi adima :) Bir de cok merak ettim ne icin kullanacaksiniz?
  • fuchuki  (01.04.09 18:51:52) 
Ha bir de mayalarin seker disinda maddelere de ihtiyaci vardir. Basit proteine, minerale vs. Evdeki malzemelerden neler uygun olur bilmiyorum gerci. Google'da "nutrient broth recipe" diye aratabilirsiniz bir fikir almak icin. Yani sadece HFCS ile de yasarlar, CO2 uretirler ama tam verim alamazsiniz diyeyim. Birinin omrunuzun sonuna kadar sizi sadece sade yagsiz tuzsuz makarna ile besledigini, bir de ustune saglikli olup, saglikli nesiller yetistirmenizi bekledigini dusunun o hesap =)


  • fuchuki  (01.04.09 18:57:11) 
Fuchuki,
Bitkilerime hızlı fotosentez yaptırmak için gerekli CO2'i buradan sağlıyorum. Pet şişede ürettiğim mayaların ürettiği CO2 çicek odasına giriyor. Alkol ise 25 derecelik sıcaklıkta zaten uçuyor. Küçük bir oda olduğu için CO2 tankı biraz fazla geliyor.

Mineral madde için de maden duyu ekleyeyim o zaman. Hem gerekli mineral maddeyi sağlar hem de pH düşürür.

Teşekkür ederim.

HFCS işini araştıracağım. İp ucunuz için çok müteşekkürüm.
  • Kazmapolitan  (02.04.09 11:17:34 ~ 11:43:12) 
1-2 cay kasigi yeter heralde? Meyve suyu, salca da olur gibi..


  • fuchuki  (02.04.09 12:02:44) 
Büyük marketlere (bayrampaşa karfur, yeni bosna tansaş) HFCS diye, fruktoz şurubu ve mısır şurubu diye sordum ama reyon görevlileri bilemedi. Hepsiburada ve gittigidiyor'a baktım orada da bulamadım.

Sanırım gıda malzemesi tedarikçilerine ulaşmam gerekecek. Pastanelere filan sorayım bir de.

Meyve suyu da iyi fikir. biraz olsun protein alır hayvancıklar hiç değilse...
  • Kazmapolitan  (02.04.09 12:47:32) 
Internette biraz bakindim yemek tarifi sitelerine, pastacilar disinda Misir Carsisi'na sorabilirsiniz. Misir surubunu oralardan buluyormus insanlar Istanbul'da. (Ankara'dayim ben de forumlarda gorduklerimin yalancisiyim :)


  • fuchuki  (02.04.09 15:21:21) 
@fuchuki
Mısır çarşısına bakacağım. Olmadı evde nişastadan mısır şurubu üretimi işine gireyim. Ya da olmadı patatesi çiğken ezip vermeyi deneyeyim, yerler mi acaba : ))))

  • Kazmapolitan  (02.04.09 16:09:00 ~ 16:11:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.