[]

Muhendislerin Imza Yetkisi

selam,

www.emo.org.tr

bir buyugumun dedigine gore buyuk projelerde muhendislerin projeye imza atma yetkisi gerekirmis. eger firmada oyle birisi yoksa da disaridan bu yetkiye sahip bir muhendis bulunur ona para verilip ona attirilirmis. bu is hakikaten de boyle mi isliyor? makine muhendisleri icin de boyle bir imza yetkisi var mi?

diger ulkelerde de buna benzer bir uygulama var mi yoksa sirf turkiye'ye mi ozgu?

 
var evet. makine muhendisleri odasi'ndan yetki alman gerekiyor. diger ulkelerde de bu tarz olaylar vardir eminim.


  • bohr atom modeli  (17.09.13 16:34:53 ~ 16:35:21) 
makine mühendisliği için özel sertifika gerektiren imzalar (örneğin lpg sızdırmazlık, mekanik projelendirme, asansör vb. gibi) dışındaki imzalar için makine mühendisleri odasına en 5 yıldır kayıtlı olmak şartı bulunuyordu sanırım.

ancak bu dediklerim devlete yapılan işler için geçerli. kontrolörlüğü devlet tarafından yapılan resmi işlerde bu şartlar aranıyor. tabi özel sertifika gerektiren imzalar ayrı. onlar için her halukarda imza yetkisi gerekiyor.

özel sektör genelde takmıyor böyle şeyleri. oldukça büyük projelerde de çalıştım, sorun olmadı.

bir de şöyle bir şey var. çalıştığınız şirkette size imza yetkisi verilen konular oluyor. özellikle hakediş konularında şirket adına imza atmak için şirket tüzel kişiliği tarafından size bir yetki evrakı düzenleniyor noterden. şu şu konularda imza atmaya yetkilidir ve sorumludur diye.
  • alcak makine muhendisi  (17.09.13 16:36:46) 
makine mühendislerinde var böyle bir olay. arkadaşım mezun olduktan 1-2 yıl sonra doğalgazla ilgili imza yetkisini 60-70.000 tl'lik bir daire karşılığında satmıştı.


  • tuyra  (17.09.13 16:39:11) 
makine mühendisleri odasının yönetmeliğini okursan orada yazıyordur nelere imza atıp atamayacağın.


  • pek vokal  (17.09.13 16:40:31) 
ingilizce, almanca veya fransizcasi nedir bu olayin peki?

ben hic duymadim almanyada falan.
  • gerard  (17.09.13 16:41:43) 
kanada'da var bildigim kadariyla. muhendisligi bitirince professional engineer designation ini almis olmuyorsunuz. 2 sene miydi 4 sene miydi is tecrubesi edindikten sonra "muhendis" oluyorsunuz. o zamana kadar engineer-in-training oluyor. makinede degil sadece hepsinde.

p. eng olana kadar sorumluluk alamiyorsunuz bir p.eng in altinda calismaniz gerekiyor vs. vs. ayni yani

edit: en.wikipedia.org buradan okuyabilirsiniz
  • babamasoliimbananickaldirsin  (17.09.13 19:33:41 ~ 19:42:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.