[]

rio de jenariodaki dev ay fotoğrafı

ay dünyaya en yakın olduğu günlerde gerçekten çok büyük görülebiliyor bunu duymuştum hatta farklı fotoğraflarda gördüm bunla ilgilide nerde gördüm unuttum bileen var mı? bu fotoğrafta ise gerçekten çok saçma değilmi imkansız gibi duruyor nasıl olur bu kadar büyük japon çizgi filmlerindeki gibi? gerçekmidir yoksa oynamalar mı var fotoda

edit: facebookta paylaşılmış baktım gerçek olduğunu savunuyor herkes. akıl mantık alıcak bişey değil. "süpermoon" diye aratınca çıkan fotoğraflar orjinal bence ama bu abartı olmuş fakat niye bu kadar inanıyorlar gerçekmi ki kafayı bozdum bunla


 
Bariz gerçek, şehir dışında karanlık yerlerden baktığın zaman Türkiye'de de böyle görünebiliyor.


  • cakabo  (17.09.13 14:44:20) 
bana abartı geldi
şu video da rio da çekilmiş
www.youtube.com
  • rentts  (17.09.13 14:46:28) 
hayır bu fotoğraf kesinlikle gerçek değil fantastik bir hava yaratmak üzere kurgulanmış bir sahne.


  • kegums  (17.09.13 14:46:48) 
@cakabo türkiyede nerde görülebiliyor yahu bu kadar büyük ?


  • tekila shot bardağı  (17.09.13 14:48:15 ~ 14:58:35) 
yuh buna nasıl inandınız ya. gerçek değil.


  • xenophobe  (17.09.13 14:54:08) 
oha turkiyede nerde var lan bu kadar buyuk ay :)


  • eindaclub  (17.09.13 15:07:02) 
Türkiye'nin en kuzeyi olan Sinop'ta, en uzun gece olan 21 Aralık'ta * görünüyor.


  • cakabo  (17.09.13 15:11:28) 
kaçın çarpıcak!


  • anonymice  (17.09.13 15:12:51) 
wiki.answers.com

burada dediğine göre her yerden aynı büyüklükte görünüyor. ancak, dünyanın her yerinde de ufka yakınsa daha büyük görünüyor. durumun çeşitli açıklamaları var:
en.wikipedia.org

en fazla gördüğüm açıklama da şu resimdeki ilüzyonla ilgili
upload.wikimedia.org

ortadaki iki daire de aslında aynı boyda ama yanında referans aldığın yerlere göre senin gözünün algılaması değişebilir.

aynı şekilde süper ay durumunda ay birazcık daha büyük görünür.

bu durumda resim ya sahte ya da optik ilüzyonlar ile çekilmiş demektir.
  • aychovsky  (17.09.13 15:23:50) 
kesinlikle gerçek. ay bu konumdayken zincirlikuyu'dan metrobüsle gidilebiliyor hatta.


  • robin crusoe  (17.09.13 15:44:58) 
400 mm lensi alır makinene takarsın, sonra ayın önüne taa uzaktaki başka bir manzarayı, yapıyı vs alıp aya zumlar çekersin. ay kocaman gibi olur. önündeki yapı da normal ızaklıkta gibi olur.

aha bak ayasofya: www.mehmetakifmalatyali.com

abartırsan rio'daki gibi de çekersin. mesela çık dağın tepesine, makineye de ökküz gibi tele lensi tak, hatta teleconverter da kullan, zumla aya dibene kadar. ama önünde de ufuktaki şehir gözüksün.
  • kibritsuyu  (17.09.13 15:47:37 ~ 15:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.