[]

Time Lapse tekniği

Merhaba,

Time Lapse adı verilen çekim hakkında bilgisi olanlar mesaj kutuma en fosforlusundan bir yeşillik bırakabilir mi?

Soracaklarım ve öğreneceklerim var. bilgiye açım dostlar.

 
buradan sorun ve gelecek cevaplardan başka bilgiye aç olanlar da faydalansın. bencil olmayın.

konu ile ilgili bilgim var ama mesajla bilgi vermeyi reddediyorum. yazdıklarımdan başkası da faydalansın, veya daha iyi bilen birisi yanlışım varsa beni düzeltsin, ben de bir şeyler öğreneyim isterim.
  • kibritsuyu  (17.09.13 10:10:56) 
bilgi kutsaldır :)

sevdin formatı eyledin viran olmasın diye duyuru altında bi soru bir cevap gitmek istemedim. moderatör arkadaşlar iki büyük harf sebebiyle duyuru silebiliyorlar.

neyse soruya gelecek olursam time lapse tekniği ile gün doğumu ve gün batımı da dahil olmak üzere bir çekim yapacağım. sanırım makine sabit şekilde 18-19 saat kadar süreyle belirli zaman aralıklarıyla fotoğraf çekimi yapılacak.

Diyelim ki kadrajımızdaki görüntü çok hareketli ve biz bu hareketi atlama problemi olmaması için 3 saniyede 1 kare şeklinde çekim yapmalıyız.

hal böyle olunca 24 fps bir çekim için 18 saat çekim yaptık.

18 x 60 = 1080 dk
1080 x 60 = 64800 saniye
64800 / 3 = 21600 fotoğraf
21600 / 24 = 900 sanyelik bir video yani 15 dakika.

21600 fotoğrafı 3 saniyede 1 kare çekebilecek şekilde başlattığımı varsayarsak batarya bittiğinde batarya değişimi için aradaki zaman kaybım ne olacak? SLR makineye harici adaptör takamıyorum diye düşünüyorum.

ikinci olarak gün doğumu ile birlikte yüksek enstantane kullanırken gün batımına doğru bu enstantane düşük seviyelere gelecek. burada 3 saniyede o M modu nasıl ayarlayacağım.

Enstantane ya da diyafram önceliği kullandığımda flicker dediklere ışık atlaması problemleri oluşuyor ya da düşünün ki diyafram öncelikli verdim gündüz 1/200 de çekiyorken akşam 5" 6" gibi bir enstantaneye ihtiyaç duyulacak. böyle olunca bizim 3 saniyede 1 kare hesabımız da tutmayacak.
şimdilik aklıma gelen sorular bunlar.
  • eeb  (17.09.13 11:01:31) 
senden daha fazla şey bilmiyormuşum. şu noktada anca birkaç öneri yapabilirim.

18 saatlik çekim için bile 15 dakika video fazla bence. gereksiz uzun. 3 saniye aralıklarını açabilirsin. böylece batarya değişimine de, kart değişimine de vakit olur.

bir de 18 saatlik çekimi anlamadım. balık gözü falan mı kullanacaksın? benim bildiğim time lapse makine sabitken yapılır. yani 18 saat boyunca güneşi aynı kadraja nasıl sokacaksın?
  • kibritsuyu  (17.09.13 11:22:37) 
15 dakika time lapse için bence de uzun ama süreyı 5 dakikaya çektiğimizde de 3 saniyede değil 9 saniyede bir fotoğraf çekmem gerekecek. eğer ki kadrajımda hareketli bir ortam olacaksa 9 saniye demek bir atlamaların çok sık olması ve rahatsız edici olması demek.

ve istediğim güneşi takip etmek değil gün doğumunda ya da batımında güneş kendiliğinden kadraja girecek. ben sadece günün aydınlığından faydalanacağım. yani güneşi takip gibi bir niyetim yok.
  • eeb  (17.09.13 11:29:30) 
bence 3 saniyede bir fotoğraf ile 9 saniyede hatta daha fazla sürede çekilen fotoğraflar bence 24 fps'de akıcılığı çok da bozmaz. hatta daha hızlı akacağı için bence daha şık olur. tabii hani kadrajda ne bileyim vapur olur, araba olur, hızlı hareket eden nesneler olacaksa bunları kaçırmak istememeniz normal. ama sadece gökyüzüi bulut, güneş, deniz falan ise 5 dakika bile uzun. hani şu dizilerde sahne geçişlerinde 5 saniyede sabah oluveriyor ya bence hızlı akış daha ilgi çekici.

bu benim fikrim tabii.

bakın mesela şu 15 saat ve 1 dakika video. bence çok güzel. 40 saniyede bir çekmiş oluyor yanlış hesaplamıyorsam.

aksın yani.
  • kibritsuyu  (17.09.13 12:16:06 ~ 12:24:49) 
akıtalım tabi akış iyidir :)

3 saniye 5 saniyeden çok daha dikkat etmek gereken şey her çekim modları arasında M modu için gün ışığına göre çekim değerlerini ayarlamak.

10 saniye 20 saniye gibi zaman aralıklarında M modu ayarlamak gerekecek. bunu da o zaman içinde sıkıntı olmadan ayarlayabilmek nasıl olacak.

10 saniye çok uzun zaman demeyin. arada çekip yanılma paylarını da hesaplamak gerekecek.
  • eeb  (17.09.13 12:43:40) 
ben poz değerlerini niye ayarlamak istediğinizi anlamadım. benim time lapse denemem kapalı ortamda yapay ışıkla olduğu için bunu tam anlamam mümkün değil. teorik konuşacağım. öğlen saatinde patlamayacak bir poz değerinde yapacağınız ayar bütün gün iş görmez mi? yani hava karardıkça makinenin ayarını değiştirip makineye yine aynı ışığı aldırırsak videomuzda havanın karardığı belli olmaz ki. yanılıyor muyum? hava 1 stop karardı, ben diyaframı 1 stop açtım. 1 stop daha karardı, enstantaneyi yavaşlattım. e biz ışığa göre ayar değiştirirsek makineye hep aynı ışığı aldırmış oluruz böyle.


  • kibritsuyu  (17.09.13 13:09:56 ~ 14:22:54) 
şöyle ki,

1/200 gibi bir enstantane kullandığım zaman gün ışığında istediğim bir görüntüyü alacağım fakat aynı değeri gece kullandığımda kapkara bir görüntüm olacak.

zaten ben ne kadar pozlamayla oynarsam oynayayım gökyüzünün rengi değiştirmem imkansız. gün batımını turuncu olarak düşündüğümüzde pozlama ile oynayarak onu tekrar mavileştirmem imkansız.
  • eeb  (17.09.13 14:42:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.