[]

samanizm'den kalan adetlerimiz

merhaba duyuru halki.

ihsan eliacik'in bir roportajinda su yaziyor:

"...‘Ocağı kirletme, eşikte oturma’ derler Anadolu’da. Biri size bu sözü söylerse ve siz “Bu söz nereden çıktı?” derseniz alacağınız yanıt ”Sus, tövbe tövbe, dinden çıktın” diyerek sana kızar. Bu deyiş aslında Şaman Kültürü’nde var olan Ocak Tanrısı ve Eşik Tanrısı’nı kızdırmamak için kullanılır ve kökü Şaman Kültürüne dayanır."

bunun gibi birkac seyden daha bahseden bir link buldum:

masonlar.org

siz de bildiklerinizden sebepleriyle bahseder misiniz?

simdiden tesekkur ederim.

 
nal'ın uğur getirdiğine inanılması.


  • vb  (12.09.13 19:35:50) 
"yukarda allah var" sözü, allah'ın yukarda olduğu inancı. gök tengri'dan kalma.


  • sarhosken alinan hesap  (12.09.13 19:37:19) 
sanırım cenaze evinde gelenlere yiyecek dağıtılması.


  • baldur  (12.09.13 19:37:39) 
islam'a ait değil ama, hıristiyanlık'a ait çam ağacı süsleme adeti için de şaman adeti denir.


  • vercingetorix  (12.09.13 19:40:11) 
Biz kötü şansı ve nazarı kovması için üzerlik dediğimiz bitkinin kurutulmuşunu yakar evin içinde gezdirerek kollarız. Çok da ruhani bir kokusu var


  • yoshimakuse  (12.09.13 19:41:38) 
yörükler mezar taşlarına selvi agaci resmi ciziyorlar, her daim yesil kalan agac ölümsüzlügü simgeliyor. aynı gelenek eski germen ve iskandinav kabilelerinde de var.


  • atmacaged  (12.09.13 19:42:08) 
elleri göğe açarak dua etme tanrının gökte olduğu inancından gelir islamda tanrı heryerdedir. Bir de tahtaya vurma olayı. Yanlış hatırlamıyorsam eğer insanlar başına kötü bir şeyin gelmesinden korktuklarında ağaçlara vurarak perileri uyandırırlarmış.


  • keneabidin  (12.09.13 19:43:15) 
easter, nevruz falan pagan-şamanist hep.


  • lanc  (12.09.13 19:51:28) 
aramaya inanmak lazimmis. ama olsun gormemis olanlarin ilgisini cekmistir belki.


  • bohr atom modeli  (12.09.13 20:02:47) 
duayi fiziksel olarak duvara asma.


  • osuruklu  (12.09.13 21:02:08) 
40'ı çıkmak ve mevlüt okunması diyecektim, yazmışlar ama mevlit islamiyet'de değil türklerde olan bir şey. "eskiden ölünün 40. gününde ritüel yapıyoduk, e şimdi müslüman olduk, bari yasin okuyalım" şeklinde.


  • r_u_h  (12.09.13 22:01:02) 
bir zamanlar 'eşik'le ilgili epey düşünmüştüm.
"eşikte oturma, kısmetin kesilir" derler. sebebi nedir? eşikte durmak iyi bir şey değil, zira eşikte bekleyen kişi gelen geçenin ayağına dolanır, insanlara mani olur. bir de cereyana kapılıp hasta olabilir. belki başka mahzurları da vardır.
şimdi, bunlar hayatın gerçekleri ise.. hangi kültürde olursa olsun insanlar bunu tecrübe edebilir. yani şaman kültüründe böyle bir inanış var diye illa ki bu sözün/inanışın o zamanlardan kalma mecburiyeti yok. ihtimalli konuşabiliriz ama o zamandan kalmıştır diye kesin bir hükme varamayız.
dolayısıyla arkadaşa katılmadığım gibi hataya düşme ihtimalinin yüksekliğini de belirterek huzurdan ayrılırım.
  • hicazkar  (12.09.13 23:53:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.