[]

nasıl ic rahatlığıyla özledim diyebiliyor insanlar?

Bazi konseptler konusunda kafam karışık. Ozlemek de bunlardan biri. Şimdi ben sayfalarca tanim, örnek okudum. Kimi birbirinin ayni, kimi benziyor kimiyse diğer tanimlarin yanindan geçmiyor. Ona rağmen nasıl herkes ayni duyguyu tanimlayan bu kelimeyi kullanıyor?
Gerçekten birini ozleyip ozlemedigimi nasil anlarim. Ya bazi semptomlar uyarsa ama bazıları uymazsa? O zaman ozlememis mi sayılırim?
Insanlar neye dayanarak ozledim diyor bu kadar ic rahatlığıyla?


 
Ozledigini hissedersin bence, hic boyle bir sey dusunmemistim daha once


  • Idonthaveausername  (08.09.13 15:35:55) 
Ama işte o his nasıl bi şey? Herkes başka bi şey söylüyor.


  • odetojoy  (08.09.13 15:37:56) 
Kırılsa duramazsın gibi bişi olacak ama özlesen anlarsın. Yani özlemenin tanımına bakmak anlamsız, nasıl herkesin sevmesi farklıysa özlemesi de farklıdır, parmak izi gibi bunlar, kişiden kişiye değişir.

edit: Ayrıca neden başkalarının nasıl hissettiğini araştırıyorsunuz ki? Bahsedilen kişi yanınızda olsun ya da yanında olayım istiyosanız özlemektir işte.
  • whoosie  (08.09.13 15:41:24 ~ 15:42:24) 
www.youtube.com
www.youtube.com
şöyle şeyler oluyor.
  • blues buzz  (08.09.13 15:42:53) 
@whoosie o zaman özlemek yanında olmak istemek mi yani? O zaman görmek istemekle özlemek arasındaki fark ne?


  • odetojoy  (08.09.13 15:47:05) 
bunun bir kural kitabı, checklist'i falan yok ki. aşağıdaki 10 şarttan 8'ini karşılıyorsanız özlemişsinizdir gibi bir şey yok yani. herkeste aynı olmak zorunda da değil. kim sana "özlemiş sayılırsın, özlememiş sayılırsın" diyebilir ki? özlemek, sevmek falan; bunlar insanın kendi içinde yaşadığı şeyler sonuçta. kimse sana aşık olduğunu söyleyemez mesela, bunun bir kural kitabı falan yoktur. the matrix'teki oracle'ın dediği gibi, "nobody can tell you you're in love, you just know it". özlemek de öyle işte. birini, bir şeyi göresin varsa, eksikliğini hissediyorsan özlemişsindir. bunu demek için kurallara kaidelere uymana gerek yok. hissediyorsan dersin :)


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (08.09.13 15:49:31) 
@bagdf sen de tanım verdin ama. Goresın varsa demek özlemekse görmek istemekle özlemek arasında bi fark yok mu o zaman?


  • odetojoy  (08.09.13 15:52:11) 
senin neye takıldığını anlayamadım ben, kelimenin manasına mı takıldın? birisinden ya da bir şeyden uzun süre ayrı kalmışsındır, tekrar görmek dokunmak konuşmak vs. istiyorsundur, buna özlemek denir.

tdk :

özlemek
-i
-i Bir kimseyi veya bir şeyi görmeyi, kavuşmayı istemek, göreceği gelmek
"Bütün özlediğim eserlerle bir kütüphane yapabilsem artık yapılacak bir iş kalmayacak." - A. Haşim

görmek istemekle özlemek arasında fark olsa nolur ki yani, neye takıldığını anlayamadım. sanırım özlemek biraz daha duygusal bir anlam içeriyor?
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (08.09.13 15:59:38) 
Görmek istemek olayına fazla takılmışın. Evet, görmek istiyorsan özlemişindir. Arkadaşını da görmek istiyorsan özlemişindir. Sevgilini görmek istiyorsan da özlemişindir. Birini neden görmek istersin, özlediğin için.


  • whoosie  (08.09.13 16:04:42) 
O zaman özledim demenin çok da bir anlamı yokmuş


  • odetojoy  (08.09.13 16:08:58) 
Eksik oluşuna üzülmüyorsun ama eksikliğini hissediyorsun? O zaman? @ok by


  • odetojoy  (08.09.13 16:10:30) 
görmek istemekle özlemek aynı mı oluyor demişsin, halbuki kelimelere baksan zaten anlarsın cevaba nasıl yaklaşman gerektiğini.

görmek istemek, en nihayetinde istemektir. Bugün hava dünden daha açık daha kapalı olsun istersin, canın sıkılır televizyonda güzel bişey olsun istersin, akşam yemekte lazanya istersin, veya basitçe sevgilin aklına gelir, onun saçlarına dokunmak, gözlerine bakmak, yanımda olsaydı da o güzel sesini duysaydım dersin. Olur ya da olmaz, sen de üstünde çok durmazsın.

Ama son cümleyi düşündüğün zaman, ardından onu özleyesin gelir. Öz'üne eklemek istersin, içine katmak. Sanki ruhun içinde değilmiş, sanki bi yanın eksikmiş gibi. Gurbet özlemi gibidir sevdiğini de özlemek. Yanlış, ters olan bişeyler vardır onun yanında olmadığı tüm olasılıklarda. Televizyonda güzel bişey olmasını isteyip de elde edemediğin zaman yokluğuna bu kadar takılmazsın, ama sevdiğin özlediğinde yanında olmayınca, kumandayı atıp gitmeye karşılık gelen bişey yapamazsın.

TDK'yı yazanların ferhat'la, tahir'le, romeo'yla yarışmak gibi bi niyetleri olmadığından göresi gelmek, görmek istemek demişler. Lakin orda bi kavuşmayı istemek var ki, o istek. İşte o istek, istek değildir. Türkçemizde arzulamak vardır bi de, istekten daha güçlü.

Kısacası:
Özlemek - fiil. Sevdiğin bir yeri veya kişiye kavuşmayı arzulamak, yanında olması ihtiyacına karşı koyamamak.

benim için özlemek budur
  • escalon  (08.09.13 19:15:34 ~ 19:18:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.