[]

macbook almalı mı?

selam ısırılmış elma severler,

senelerdir süren windows kullanma deneyiminin ardından mac'e merak sarmış durumdayım. şuanda kullandığım alet dell'in xps 14 modeli bir ultrabok. nerdeyse 1 sene geçecek aldığımın üzerinden. ancak içimden de macbook almak geçiyor. sizce ne yapmalı?

yani macbook aldığımda ne gibi avantaj ve dezavantajlarım olacak? eğer alırsam 13" macbook pro retina veya 13" macbook air alıcam. oyun meraklısı değilim genelde internette dolaşır 720p film seyreder kafam esince de abidik gubidik şeyler yaparım (wifi crack vs gibi :D )

sizce almaya değer bir alet mi? daha önce pc kullanıp da mac'e geçmiş olanlar cevaplarsa sevinirim. yoksa her akşam rüyasında mac gören adamlar "al abi süper bir alet" diye cevap vereceklerinden eminim :)

 
senin yerinde olsam almazdım boşa fazladan para vermiş olucaksın. bi işe yaramıycak. iş vs. sebeplerle kullanman gerekmedigi sürece bi olayı yok mac in bence.


  • rurouni  (06.09.13 22:30:33) 
Şu anda Dell bir laptoptum bir de Macbook'um var(pro değil, eski beyaz olanlardan) genelde Dell'i kullanıyorum. Uzun şarj gerektiren yerlere mac'i götürüyorum ve bazen de finalcut'ta birşeyler yapmam gerekirse falan.

Sizin Dell'e baktım, 11 saat pil ömrü, arka aydınlatmalı klavye, ssd falan diyor. Macbook Air-Pro vb.nin en büyük avantajı pil ömrüdür, sizin dell cidden iddia edilen pil ömrünü veriyorsa(6-7 saat bile iyidir) çok iyi bence.

Macbook alma amacınız sadece sıkılmış olmanız mı? Mac Os'un gesture vb. bir sürü kolay kullanım özelliği var evet, ayrıca sağlam da aletler ama Dell de en az macbooklar kadar sağlamdır. Macbook pro'nun güzel yanı, video renderlarken falan ısınma olayına takılmayıp rahatça bırakabilmek.Metal olduğu için dışarıya iletiyor içeride sıcaklık 65 dereceyi falan pek geçmiyor. Ha ama bu sizin kullanım alanınız değil sanırım, ultrabook kullandığınıza göre..

özet olarak, dell'iniz gayet kaliteli duruyor ben olsam mac'e geçmezdim. Ama windows8'den sıkıldım diyorsanız geçebilirsiniz tabii. Mac Os çok iyi bir işletim sistemi, fakat şişmiyor dolmuyor olayları da yalan. Ağır işler yaparsanız(after effects, cinema4d, maya, vb. video ve 3d işleri) programına göre kilitlenebilir de, ileride yavaşlayabilir de.. Basit kullanımlarda iyidir ama Dell de güzel lan işte aaa :D
  • rodriguez2  (06.09.13 22:37:01) 
para konusunda sıkıntın yoksa al, pişman olmazsın. bence iş veya okul için kullanmasan bile değer ama işte dediğim gibi kendini çok zorlayacaksan sırf mac için alma tabi.

ı
  • april12th  (06.09.13 22:40:12) 
anlaşılan özel bir iş için almayacaksın, günlük kullanım için macbook almayı düşünüyorsun, ki günlük iş için macbook pro almak şımarıklıktan öte bir şey olmaz, air almayı düşünsen daha iyi olur.

onun dışında benim yaklaşık 5-6 sene önce pc'den mac'e geçme nedenim direkt olarak iş. mac'in olayı öyle ram, işlemci hızı...vs değildir. uyum ve istikrara o kadar para bayılıyoruz. yoksa meraklı değiliz, donanım olarak aynı özelliklere sahip bir bilgisayarı iki katına alalım. kullandığım programlarla uyumu dolayısıyla ve yaptığım işte performans önemli, saçma sapan sorunlarla cebelleşmeden, istikrarlı bir şekilde cevap almak istediğim için mac kullanıyorum. yani evet, bu bilgisayarlar bu yüzden tutuluyor. yoksa sadece günlük kullanıma dayalı bir pazarda bulunmayı düşünselerdi fiyat da düşerdi zaten, normal pc fiyatlarına yakın olabilirlerdi. ancak sen bir pc yerine mac alırsan, her ne kadar günlük kullanımda da feci rahat olsa dahi, asıl sana sunduğu, mac'i mac yapan avantajlarını elinin tersiyle itip, normal bir pc kullanıcısının alabildiği cevaptan biraz daha kalitelisini alırsın belki o kadar. bunun da ederi bu kadar pahalı olmamalı tabi. tercih senin, param var zaten hazırda diyorsan, al bir macbook air tabi, sen bilirsin.
  • soso  (06.09.13 22:42:27) 
Tüm bilgisayar hayatım boyunca windows ve intel amd alt yapısı kullandım. 6 ay önce macbook pro retina 15" aldım. İlk başlarda windows tan mac os a geçince sıkıntılarım olur mu diye düşünüyordum ama sıkıntım yok. Kullandığım tüm Adobe programları zaten aynı geriye kalan kısımlar ise sıkıntı yaratmıyor. Bugüne kadar Mac e geçmemiş olmam boşa geçen zaman kaybı. Ne kitlenir, ne pili biter. 8 saat pil ömrü :)


  • sbryldrm  (06.09.13 22:46:18) 
@sbryldrm; o pil zamanla öyle güzel şişecek ki farkına varamayacaksın bile :) bende macbook pro var, 20 dk'da bitiyor pili, şarja takmadan kullanmıyorum hiç. tabi bunda hem ssd hem de 7200 rpm hdd'i aynı anda kullanmanın da etkisi olabilir. ama başka çok tanıdığımdan da duymuşumdur macbook'lardaki şişen pilleri. böyle sorunlar çıkabiliyor ilerleyen senelerde. bir de ne yazık ki ciddi ısınma problemi de çıkıyor macbook'larda. tabi tüm bu dediklerim yeni nesilleri kapsamıyor, kullanmadım onları, nasıllar bilemiyorum.


  • soso  (06.09.13 22:53:53) 
mayhemdemon arkadasim ntfs formati icin bir programla ntfs yi sorunsuz kullanabilirsin. bende macbook pro var. bende senin gibi sikildigim icin aldim :) 3 seneden beri kullaniyorum uzerine cay dokuldu utu dustu ve hor kullandim klavyesi bozuldu komple soktum kasayi eski klavyesini cikartip yerine bluetooth klavyeyi sicak silikonla yapistirdim hala banamisin demedi hicbir sorunu yok.

avantajlari : uzun pil omru, dayaniklilik, format derdi yok, sorun cikartmaz yari yolda birakmaz
dezavantajari : cok fazla oyun secenegi yok, windowsda ki bazi programlarin mac surumu yok.
  • volkanaydin152  (06.09.13 22:57:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.