[]

Laptop İşlemcileri Hakkında Uzman Görüşü

dostlar ben ilk kez dizüstü bilgisayar alacağım kafamı kurcalayan bir şey var;

laptopun işlemcisi yüksek olduğunda; misal "i7 3630qm" kişi o işlemciyi zorlayacak uygulamalar kullanmazsa, yani torrent ve harici disklere veri aktarımı, ufak tefek bir kaç oyun, daha çok internette gezinti, yüksek çözünürlüklü film izleme, arada ms office vs... gibi şeyler için laptop almak istiyorsa, bu işlemci istediği yüksek performansı vermez gibi bir şey duydum.

doğru mudur? doğruluk payı var mıdır? gerçeği nedir bunun?

yalnız aldığım laptopu 5-6 sene kullanmak, 2-3 sene sonra belki ssd ile destekleyip başka laptopa ihtiyaç duymamak için istiyorsam, yine de i7'ye para vermem hata mı olur?

rica ederim teknik bilgiye sahip olanlar cevaplasın.

şu iki üründen birini alacağım;

ASUS K55VJ-SX077D www.mormani.com
veya
SAMSUNG NP350V5C-S0FTR www.vatanbilgisayar.com

ekran kartını önemsemiyorum oyucu değilim, işlemcilerinin yüksek olması ve hdd'lerin 7200 rpm olması iki tane 1 tb hariciyi devamlı olarak kullandığımdan beni cezbediyor. iki ürünün de laptop üreten büyük firmalardan olması da diğer nedenim.

şimdi ben bu laptopların i5/i3 modellerini mi alsam uzun vadede daha yüksek performanslı kullanırım yoksa i7 benim için de iyi bir tercih midir?

yardımcı olabilecek veya kaynakla açıklayabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

 
doğru duydunuz.

şidmi söylediğiniz işler için "yüksek peformans" tarafına kaymaya çok da gerek yok. üst sınıf cpu'ların esas gücü video işlerken, karmaşık simülasyonlar, ağır oyun (kalabalık multiplayer ortamları güzel örnek) falan gibi durumlarda tam anlamıyla ortaya çıkıyor, yoksa atıyorum sadece açılma kapanma süresii ya da anlattığınız işlere göre bakarsanız i7 parasının karşılığını "o kadar" vermeyecektir.

i7'ye para vermeniz hata olmaz, sonuçta daha güçlü işlemci, daha baba özellikler. ama o fiyata çıkmaya ihtiyacınız var mı onu belirleyin.

daha önemlisi, işlemcinin "kaç i" olduğu ille de daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. saat hızından öte şu an bakmanız gereken işlemci önbelleği. linktekilerin 2'si de 6 mb, ama 4 mb cache'li i7'ler de var. şahsen o fiyata çıkınca onlardan almamak lazım derim. i5'te de 6 mb cache'liler var mis gibi.

ayrıca "benim için önemli olan hızlı veri aktarımı, diskten diske terabayt'lar uçuşacak" diyorsanız bunda işlemcinin payının %1 falan olduğunu söyleyeyim. değerlendirirken bunu göz önüne alın.


samsung dev bir firma evet ama notebook üretmeye başlayalı 2-3 oluyor. asus ben kendimi bildim bileli bu işte. marka fanatikliği yapmak istemiyorum ama bugüne kadar rahat 10 kişiye notebook seçtim, bunların rahat 7-8'i asus'tu. hepsi allah razı olsun dedi.

5-6 yıl çok uzun bir süre ama "artık değişeyim" dediğiniz an i5 sizi süründürmeyecek. anladığım kadarıyla fiyat denklemde biraz önemli, yerinizde olsam i5'e yönelip artan parayla aynı gün 80 veya 120 gb bi SSD alırım. o zaman coşarsınız işte.

kaynak
-www.notebookcheck.net
-en.wikipedia.org
-en.wikipedia.org
-kullanıcı adım
  • celeron 300a  (06.09.13 22:26:49 ~ 22:47:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.