[]

iş sözleşmesi [ciddi]

iş yeriyle yaptığım sözleşmede ayrıldıktan sonraki 3 yıl aynı işi yapan bir şirkette çalışamaz gibi bir madde vardır, muhakkak çoğunuz rastlamıştır.

Bu maddeyi şöyle yorumlayabilir miyiz ?

şirketin yaptığı bir iş var, buna telefon satmak diyelim. resmi olarak telefon satan bir yer, fakat telefon satan kişi telefon tamiri de yapıyorsa bu onun iş tanımına girer mi ? oradan ayrıldıktan sonra telefon tamircisi olabilir mi ? Şirket resmi olarak telefon tamir etmiyor ama..

konu biraz ciddidir, şirketin bazı alternatif iş kolları eklemeye başladı.

 
Bu maddenin konmasının 2 sebebinden biri ticari hırsızlık, fikirleri satma falan, diğeri de portfolyoyu götürüp kullanmak, yani müşteri çalmak. Yani benim bildiklerim bu. Bu hesapça bunları yapmayacaksan sıkıntı olmaması lazım. Sonuçta senin ayrı bir yeteneğin ve şirkette kullanılmış değil.


  • whoosie  (05.09.13 22:47:50 ~ 22:48:12) 
bu bilgiyi gelen bu iş kolu sayesinde öğrendim. önceden telefon tamir edemiyordum fakat artık tamir edebiliyorum diye düşünelim


  • facebook  (05.09.13 22:49:51) 
bu tarz sadece işçiyi bağlayan tek taraflı iş sözleşmeleri işçi mahkemelerinin gözünde geçersiz. Sadece göz korkutma amacıyla koyuluyor o maddeler. İsterseniz aynı işi en büyük rakiplerinde de yaparsınız, arkadaşın söylediği "ticari sır"ı satmamak kaydıyla.

Örn: öğrendiğiniz işi başka yerde yapmanıza karışamazlar, ancak gizlilik gerektiren müşteri bilgisini veya projeyi de çalamazsınız.
  • homo sapiens gotgobekus  (05.09.13 23:29:27) 
eski calistigin sirketin dogrudan ya da dolayli rakibine gecmiyorsan eger kafan rahat olsun. hic bir is veren cikari olmayacaksa eger boyle seylerle(dava, adliye, vs ) ugrasmak istemez.


  • tomcat  (05.09.13 23:43:20) 
www.tbmm.gov.tr

hiçbir şey, yasal olarak anayasal haklarınızı kullanmanızı engelleyemez.
  • tukenmez adam  (05.09.13 23:43:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.