[]

Fırsat Maliyeti Sorusu

Fırsat maliyeti- opportunity cost sorusu: özel okulda verilen bir ders saatinin fırsat maliyeti öğretmen ve de öğrenciler için aynı mıdır ya da hangisininki yüksektir ben cevaplayamadım.




 
elbette değildir, fırsat maaliyeti bir öğrenci için 1 saatlik temel seviyede çalışma ve karşılığnda kazanabilecek tecrübe iken (ve belirli miktarda para) bir öğretmen için bir profesör için belki daha fazla maaş alabileceği bir başka işi yapmaktır. mesela profesör 5000 tl alıp ders veriyorsa opportunity cost'u 6500'tl'ye uzmanlik alanında bir iş yapması olabilir.


  • kuja  (02.09.13 21:58:13) 
bana o kadar düz değil şaşırtmalı gibi geldi o yüzden emin olamadım. yani direkt kazanılabilecek para olarak değil o zamanı değerlendirmek olarak düşününce nereden bilebilir gibi saçmaladım sanırım. :)


  • patiska  (02.09.13 22:06:26) 
elbette öyle, o anda 5000 tl'lik eğitmenliği yapıp 6500tl'lik işi yapmıyor ise, nedeni sadece para olmamasıdır. sevdiği iş olsun, ailesi ile daha fazla vakit geçirebilirliği olsun.

o nedenle hangisinin daha yüksek olduğuna cevap veremezsin tabii, ama ikisininki de farklıdır.
  • kuja  (02.09.13 22:11:02) 
yani örneğin o derse gitmedikleri zaman öğrencilerin kaçırdıkları yeri öğrenmek için daha fazla zaman harcamaları gerekiyor, belki özel ders alması gerekiyor vs. gibi düşünüledebilir.


  • patiska  (02.09.13 22:19:05) 
çok uzun zaman geçti üzerinen ama opportunity cost daha çok bir şeyi "yapmamanın" maliyetinden ziyade bir şeyin alternatifinin maliyetidir diye hatırlıyorum.

yani o derse girersen, o derste geçireceğin bir saatte yapabileceğin öteki şeyler opportunity cost oluyor. derse girmeyip alternatifi yaptığında da elbette kaybın o derste öğreneceklerin ve ders başına ödediğin ücret olacaktır.
  • kuja  (02.09.13 22:52:40 ~ 22:53:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.