[]

iş etiği sorusu v2

bir distribütörde çalıştığınızı varsayalım. çalıştığınız firmadan ürünleri bayi fiyatına, hatta maliyet fiyatından %1 daha pahalıya falan alabiliyorsunuz, bir nevi 'çalışan kıyağı' gibi. tabii adet sınırınız var, öyle 10 tane alayım diyemiyosun. neyse.

para lazım, araba alıcan. bir iki de tanıdık var, zengin ama kurumsallaşamamış şirketlerde çalışıyolar. bilirsiniz, patron zengindir ama kurumsallık sıfırdır, danışmanlığa gidersin fatura falan istemez, cepten çıkartır iki tane yüz dolarlık banknot verir. öyle. bu adama satış yapma imkanın var. satış + kurulum + danışmanlığı koysan ortaya, seni çok rahatlatacak bir miktar para kazanacaksın.

sizce bu ortamda, şirketin bana sağladığı indirimi kullanarak, araya bayii vs. sokmadan bayii gibi davranarak 'şahsi' müşterime satış yapıp para kazanmam etik midir? ürünü kendime alıyor gibi gösterip adama satıcam, kurucam vs. yani.

not: iş sözleşmemde '...çalışan ticaretle uğraşmayacak...' gibi bir madde vardı, herkeste var mı bilmiyorum. formalite icabı da olabilir.

 
sözleşmende varsa ve uğraşırlarsa hapse bile girersin.
Bence yapma etik değil.

  • basond  (31.08.13 01:00:40) 
sana verdikleri maaş, emeklerinin karşılığını veriyorsa; bulaşma. ama hakkını almadığını düşünüyorsan yaptığın iş karşılığında o zaman sonuna kadar yap derim.

yemişim sözleşmedeki maddeyi ayrıca. sanki o sözleşmede yazan saat kadar çalışıyorsun veya sigortan aldığın ücret üzerinden yatıyor da falan fıstık amk

yap panpa.
  • refreshing towel  (31.08.13 01:04:20) 
kesinlikle etik degil.


  • foolrules  (31.08.13 01:06:10) 
etik degil tabii ki. nasil bir mantikla etik olabilirdi onu bile anlamadim.


  • f_d  (31.08.13 01:22:34) 
Sozlesmede varsa degil yoksa prim veya komisyona girer sonucta babana helallik vermiyorsun isin bu olmadigi halde firmana musteri kazandiriyor satis yapiyorsun.


  • Solem  (31.08.13 01:41:16) 
etik değil sözleşmende varsa yakarlar hiç uğraşma


  • RaZeus  (31.08.13 02:33:33) 
Ben bu davranışı kombi servisinin elemanlarına benzettim. Telefon numaralarını verip "şirketi aramayın, beni arayın, akşam gelip daha uygun fiyata yaparım" diyorlar.

Sorun şu dostum, müşterin yarın öbür gün yaptığın kurulum ve ürün ile ilgili distribütör firmaya şikayette bulunursa ve onlardan "biz böyle bir kurulum yapmadık/satmadık" yanıtını alırsa; bunu müşteriye ve distribütör firmana nasıl açıklayacaksın?

1- İşinden olursun.
2- Ürünün çıkartabileceği bütün zararlara ilişkin sorumlu kişi sen olursun.
3- Hakkında dava açılır. Yani distribütör firmanın yerinde ben olsam ve çalışanım böyle bir şeyi bana yapsa ben uğraşırım o kişiyle.
4- Evet, etik değil.
  • hiko seijuro  (31.08.13 04:08:48) 
selam;
Buradaki arkadaşların çoğu etik olmadığını söylemiş esasında ben bu konuda yap-yapma-etik-etik değil- şeklinde net bir varım sunmayacağım sadece mesajı dün telefondan gördüm, buna ancak şimdi cevap atabildim.

Şahsen aklıma ilk gelecek olan şey güvenliğim olurdu, yani bu tip bir aksiyonun açığa çıkması akabinde alacağım tepki ne yönlü, nasıl olur ?

- Tam olarak ne firmasında çalıştığınızı bilmiyorum fakat örneğin bir torna tezgahı satan bir firmada çalışıyorsanız ve size böyle bir opsiyon sunulmuşsa bu zaten etik açıdan değerlendirilecek bir husus olmaz. Ticaretle uğraşmayacağın zaten açıkken ticari kullanıma özgülenmiş bir ürünü bu şekilde satınalabilmeniz zaten ''al da sat'' öngörüsüyle hazırlanmış olabilir.

Diğer yandan kombi gibi ya da klima gibi hem kişisel hem de ticari olarak değerlendirilebilecek bir şeyse de uygulama ve alım marjını düşünmem lazım gelirdi. Nasıl yani ?

Örneğin çalışanın iş hayatı boyunca 10 yılda sadece 1 kere bu opsiyonu kullanması düzenlenmişse, evet şirket bunu sadece çalışan kendisi için kullanmalıdır düsturuyla hareket etmiş ve evet bu hareketin akabinde sıkıntı yaşayabilirsin.

Ancak her çalışan yılda 2 adet klimayı bu opsiyonla alabilir demişlerse burada da bir satım mantığı yürütüle bilir bunun da dayanağı yukarıda belirttiğim gibi ''al da sat'' öngörüsüyle hazırlanmış olabilir.

Maddi açıdan söz konusu şirkete herhangi bir zararınız olmadığını belirtmişsiniz, yani bayi fiyatının üstüne %1 eklenmiş şekilde satıyorsunuz. Şirketin maddi kaybı yok hatta bayiiye olan satışdan daha fazla kazanıyor.

Bu açıdan olası bir davada maddi tazminat konusunda sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Diğer yandan hapse girmeniz söz konusu olamaz[tabi satışı öğrendi diye birini öldürmezseniz] zira söz konusu hareketi bir suçun maddi unsuru içine soksak dahi alt sınırı 2 yılın üstünde olan bir suça girebileceğini zannetmiyorum. [ama bakmak lazım]

Son olarak yukardaki bilgiler ışığında bu hareketin iş yerinde uygun olmayacağını düşünüyorsanız mevcut işin kaybı ve kayıp sonrası piyasanın reaksiyonunu [iş bulma] hesaba katmanızı öneririm. Zİra kaybedebileceğiniz tek şey işiniz gibi görünüyor bence.
  • kalpsiz mikrop  (01.09.13 12:56:25) 
anlattığın şekli ile tabi ki etik değil ancak şöyle bir yol izleyebilirsin bence, bahsettiğin firmaya ürünün satışını kendin o kıyaklı fiyattan yapmamalısın bu firma gitsin ürünü bir bayii aracılığı ile satın alsın -sanırım sadece ürünü satın alıp kurulum paketi almama gibi bir şansları vardır.-

sen daha sonra bu ürün için gidip bireysel olarak kurumlumlarını yapar sadece danışmanlık ücretini alırsın, ki bence bu etik dışı olmamalı. çünkü ben bir firmada uluslararası seviyede işler yapıyorum ve bu iş için kullandığım becerilerimin arasında fransızca ve arapça bilmek de var, ama mesai saatleri dışında gidip çeviri yapıyorum. şimdi bu benim yaptığım etik değil mi?

işin kaymağı kurulumda mı yoksa ürünü kıyak fiyattan satmakta mı bilemem ama bu bahsettiğim yöntem senin başını daha az ağrıtır. hem de anladığım kadarıyla üstüne vazife olmadığı halde firmana müşteri kazandırmış olursun. belki de sen o danışmanlığı yapmasan gidip rakip bir marka alacaklardı kim bilir?
  • semanful  (05.09.13 19:20:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.