[]

Limit sorusu (idi galiba bu ama emin de değilim)

şekildeki paralel kenarımız.

bir açısı 47,2 derece. (haliyle diğer açısı 132,8 derece oluyor)

paralel kenarın kenar uzunlukları sürekli değişeceği ve bu yüzden pek de konumuz olmayacağı için hiç değinmedim bile.

1. bu paralel kenarın içine en büyük alanlı dörtgeni geçirtmeye çalışıyoruz. dörtgen; kare veya dikdörtgen olacak ve yere paralel olacak. (ya bunların hep güzel matematiksel anlatımları vardı ama çok eski yıllarda kaldı, hafızamdan silindi :) )

hah, bu verilere sahip bir paralel kenarın içine en büyük dikdörtgeni geçirtmek için hangi formülü uyguluyoruz?

2. ya da tüm kenarları belli bir dikdörtgenin hangi boyutlardaki en küçük paralel kenar tarafından kapsanabileceğini bulmam lazım

bunu da yine formül halinde alabilirsem :(

yani şuan bu terimler bana o kadar yabancı geliyor ki. başka bir evrene ortak mesaj göndermeye çalışıyormuşum gibi hissediyorum.


ek: siyah dikdörtgen'in, alt kenarı kestiği nokta A açısının bulunduğu hayali üçgende 66,4 derece, diğer tarafta 23,6 derece. ben en iyisi şekli biraz daha detaylı çizeyim. her kenara ve açıya isim vereyim. böyle anlatması zor :)

 
matematikte 'yere paralel' diye bi' olay yok :)


  • signore  (30.08.13 22:39:21) 
hocam biliyorum onu yanlış söylediğimi ahahahahahaha ama doğrusunu da söyleyemedim bi türlü. dediğim gibi, heralde böyle şeylerle uğraşmamın üstünden 5 sene geçti. belki daha fazla :)

saçma sapan bir projede bunu öğrenmek zorunda olduğumu yoksa hep göz kararı hatalarla işi bok edeceğimi anladım :D
  • kamera motor  (30.08.13 22:41:39) 
koordinat düzleminde çizmiştir x eksenine paralel demiştir niye olmasın. ya da açı vermiştir dikdörtgenin yanından. bu arada formülü bilmiyorum amma velakin uğraşsak çıkar sanki.


  • niyebilmiyoruz  (30.08.13 22:43:38 ~ 22:44:24) 
fark edecekmi bilmiyorum ama çevrece mi alanca mı en büyük dörtgeni elde etmek istiyoruz? türevle yapılacak yamulmuyorsam


  • panthera onca  (30.08.13 22:44:22) 
2. şekli ekledim arkadaşlar, bunda tüm kenarlar ve açılar isimlendirilmiş.

şimdi lazım olabilecek bilgiler: E ile A kenarı birbirini 66,4 derece açıyla kesiyor. F ile A arasındaki açı da haliyle 23,6 derece. dolayısıyla C ile H arasındaki açı da 23,6 derece oluyor.
  • kamera motor  (30.08.13 22:49:27 ~ 22:50:57) 
ulan arkadaşlar nerde matematik dahilerimiz nerdesiniiiz :)))

eni boyu belli bir dikdörtgeni kapsayacak en küçük paralel kenar hangisidir.

aha sorunun en öz haline indim. (tek sıkıntı paralel kenar'ın açısının tam söylediğim gibi olmak zorunda olması :) )
  • kamera motor  (30.08.13 23:07:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.